Desember er merket av med en tjukk gulltusj på kalenderen til de aller fleste kulturbedrevitere – ikke på grunn av jul, Lucia og pepperkakebaking, men fordi dette er tida da man ENDELIG får sette opp rangeringer over årets beste og verste filmer/tv-serier/plater og bøker.

Her på bloggen er vi ikke noe bedre, og seinere i dag publiserer vi lista over årets beste rett-på-video-filmer.

Men også andre gjør interessante rangeringer. TIME Magazine har for eksempel publisert lista over årets verste filmer! Her er den:

10. One For The Money
9. The Odd Life Of Timothy Green
8. What To Expect When You’re Expecting
7. Alex Cross
6. The Lorax
5. This Means War
4. Abraham Lincoln: Vampire Hunter
3. Hyde Park On Hudson
2. John Carter
1. Cloud Atlas

Au, Wachowski-søsknenes «Cloud Atlas» på førsteplass?

Den ambisiøse flettverksfilmen floppet på amerikanske kinoer (norgespremiere 25. januar), og kritikerne var delte – men å kåre den til årets verste film er utvilsomt kontroversielt.

Journalist Mary Pols er åpenbart irritert på det hun oppfatter som filmens kvasiintellektuelle tematikk:

«Cloud Atlas» minner så mye om de marihuanapregede diskusjonene jeg hadde på videregående, at jeg nærmest besilte meg en pizza fra Domino’s etter å ha sett den, skriver hun.

Finanstidsskriftet Forbes har på sin side gått etter pengene, og kompilert en liste over hvilke stjerner som har vært mest overbetalt de tre siste årene (honorar satt opp mot hvor mye filmene deres har spilt inn). Lista ser slik ut:

1. Eddie Murphy
2. Katherine Heigl
3. Reese Witherspoon
4. Sandra Bullock
5. Jack Black
6. Nic Cage
7. Adam Sandler
8. Denzel Washington
9. Ben Stiller
10. Sarah Jessica Parker

At Eddie Murphy topper lista er kanskje ikke så rart, da hans «A Thousand Words» var en av årets store fiaskoer på det amerikanske kinomarkedet.

Vil karrieren hans noensinne komme tilbake på riktig spor?

Til slutt, tenker du selv på å lage årets beste-lister, uten at du husker nøyaktig hvilke filmer som kom i år? Her er en sju minutter lang juksevideo med nær samtlige titler som ble sluppet på kino i USA i år. Underholdende greier: