Tirsdag kveld skal du få møte Tony Gates. Han er politimannen du må bestemme om du skal elske eller hate.

Denne uken har TVNorge omsider premiere på den engelske miniserien «Line Of Duty» fra tidligere i år. For alle fans av BBC generelt og hardkokt politidrama spesielt, er serien en godbit å kose seg med i høstmørket.

Jeg skal ikke avsløre for mye om handling og plot, men utgangspunktet er enkelt og klassisk: Den engelske politimannen Tony Gates blir år etter år kåret til Policeman Of The Year for den beinharde og vellykkede innsatsen han og teamet TO-20 gjør mot småskurker så vel som de største fiskene i havet.

Samtidig blir Steve Arnott overflyttet fra antiterror-politiet etter et mislykket raid, og ender opp i antikorrupsjonsavdelingen AC-12. Hans første oppdrag er å snoke i arbeidsmetodene til Gates, for det finnes flere skeptikere som mener tallene han viser til er altfor gode.

Og bang, der er konflikten i gang. Tony Gates opererer etter egne kodekser og med egne metoder, Steve Arnett og hans allierte korrupsjonsjegere er firkantet opptatt av prosedyre og gjennomsiktighet. Kulturkonflikt blir til åpen strid.

Hørt det før?

Ja, dersom du har sett den strålende amerikanske serien «The Shield», så har du selvsagt sett det før. Vic Mackey driver gjengbekjempelse i et politidistrikt i Los Angeles etter mildt sagt uortodokse metoder. Han er like brutal som gjengfolkene selv, bruker beslagt narko og cash til å finansiere undercoveroperasjoner, og ender i tottene med en ene etter den andre av politifolk som prøver å stoppe ham.

Michael Chicklis som Vic Mackey i «The Shield».

Blant seriens mest episke hanekamper er stillingskrigen mellom Vic Mackey og John Kavanaugh, gåsehudfremkallende spilt av evigtriste Forest Whitaker.

Har engelsk TV fått sin Vic Mackey i Tony gates? Ja, på mange måter. Han er en beinhard fyr som tilsynelatende vil det beste for samfunnet rundt seg, og er så ivrig etter å gjøre jobben at det heller får skorte litt på å runde alle hjørner riktig. Resultatet er viktigere enn hvordan man regner seg frem til sluttsummen. Og aller, aller viktigst er lojaliteten til teamet ditt, som gir teamsjefen uforbeholden respekt og fritt handlerom tilbake.

Med andre ord: Tony Gates er, i likhet med Vic Mackey, en politimann vi ville hatet om han var virkelig. Han hadde blitt hengt ut på VG-forsiden som en korrupt, ond, egoistisk politimann som beveger seg utenfor loven og gjør narr av systemet som han har gitt han muligheter. Men i fiksjonens verden får vi se ham fra flere vinkler, handlingene hans forklares og av og til legitimeres, og vi tar oss selv i å tenke «lurer på om jeg hadde gjort det samme i den situasjonen».

Han er en perfekt politimann for TV-drama, med andre ord.

Gled deg til «Line Of Duty».

  • Serien har premiere på TVNorge tirsdag 20. november kl. 22.25. Her kan du se den på TVNorges nett-tv.