Likestillingskamp, raner på ferje og 11 x Antonsen: Ukas strømmetips!
- Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.
- Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
- Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.
Netflix:
Se «Jeffrey Epstein: Filthy Rich» (dokumentarserie, 2020).
Dette er dystre saker. Epstein var en amerikansk finansmann med en nettoformue på svimlende 500 millioner dollar. Milliardæren er tidligere dømt for pedofili og avventet en ny rettssak da han tok sitt eget liv i 2019. Han var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.
Epstein var omgitt av overklassen, finansmenn, politikere, kjendiser og kongelige. I Netflix-dokumentaren forteller ofrene sine historier om hvordan Epstein og nettverket rundt ham misbrukte, manipulerte og brukte unge jenter.
Vil du heller se…
Transformers? Se «Bumblebee» (film, 2018). En banangul robot blir venn med en beintøff jente som prøver å finne seg selv.
Røverhistorier fra psychonauter? Se «Have A Good Trip: Adventures in Psychodelics» (dokumentar, 2020). Kulturpersonligheter forteller om sine opplevelser med psykedeliske stoffer.
Seinfeld-spesial? Se «Jerry Seinfeld: 23 hours to kill» (film, 2020). Jerry Seinfeld har gitt ut sin første «special» siden 1998.
HBO Nordic:
Se «Mrs. America» (serie, 2020).
Denne stjernespekkede serien er satt til 70-tallet og likestillingskampen i USA. Såkalte Equal Rights Amendment, et grunnlovstillegg for likestilling, hadde sin største motstander i Phyllis Schlafly. Hun var forfatter og aktivist, med et konservativt tankegods. Blant annet syntes hun at feminisme var en uting og at abort burde forbys. Meget sympatiske trekk, sett med dagens øyne.
Det er Cate Blanchett som spiller Phyllis, og hennes prestasjoner i rollen er som alltid strålende. New York Times mener seriens siste scene burde avsluttes med at hun står med en Emmy i hånden. Om det ikke er grunn nok til å se «Mrs America», så veit ikke vi.
Vil du heller se…
Superheltinne? Se «Stargirl» (serie, 2020). Stargirl baner vei for en ny generasjon superhelter, og serien bygger opp karakterene som senere blir den sagnomsuste superheltgruppen Justice Society of America.
Vondt og viktig drama? Se «I Know This Much Is True» (miniserie, 2020). Mark Ruffalo er meget god som tvillingbrødre Thomas og Dominick, der den ene lider av paranoid schizofreni.
Tegneserier? Se «Rick and Morty» (animasjonsserie 2013-19). Den sprut gale og alkoholiserte vitenskapsmannen Rick som drar på eventyr i tid og rom sammen med sitt uskyldsrene barnebarn Morty.
Viaplay:
Se «Maskineriet» (serie, 2020).
Denne nye ransthrilleren skal ifølge Viaplay være deres mest sette noensinne i Norden. Det er jo deilig å forlyste seg med en smått urealistisk og halsbrekkende spenningsserie når vi fortsatt skal holde avstand.
Kristoffer Joner spiller Olle som våkner opp på ferjen til Strømstad. Lovbruddet er ikke at han reiser til Sverige «i disse tider». Ved siden av seg har han en veske med penger og en pistol. Jaggu er politiet på jakt etter han også. Hvordan han endte opp der, hva slags rolle han har i dramaet og hvor pengene kommer fra, kan han ikke erindre.
Olle leker katt og mus med politiet og det dukker opp mørke hemmeligheter fra fortiden. Nye episoder slippes hver søndag, og derfor har du god tid til å se deg opp.
Vil du heller se…
Norsk kvalitetsfilm? Se «Reprise» (film, 2006). Joachim Triers saktegående spenningsfilm er like kunstnerisk som den er jordnær.
En lun filmopplevelse? Se «Gloria Bell» (film, 2018). En fraskilt, middelaldrende kvinn lever ut drømmer og lengsler gjennom sin store lidenskap: Dans.
Minnesota nice? Se «Fargo» (serie, 2014-2019). En saklig bra serie fra Coen-brødrenes univers.
TV 2 Sumo:
Se «How to train your dragon» (animasjonsfilm, 2010).
Dreamworks havner i skyggen av Pixars plettfrie liste av produksjoner. Men de har hatt flere meritter siden Antz i 1998. Våre favoritter er «Shrek»-serien, «Madagascar», Seinfelds «Bee Movie», «Kung Fu Panda» og ikke minst «How to train your dragon» (eller «Dragetreneren» på norsk).
Hikken er en ung viking, men er lite interessert i plyndring, blod eller kamp mot dragene som angriper landsbyen han bor i. Ved en tilfeldighet møter han dragen Tannløs, og de blir selvsagt BFFs. Dette er langt fra tradisjonen i vikingbygda. Dragene er fiender – ikke venner.
Filmen er søt, gøyal og spekket med action. Når Hikken hopper på drageryggen og suser avgårde er det bare å skrike ut «Now THIS is podracing!».
Vil du heller se…
Ikonisk førstefrue? Se «Jackie» (film, 2016). Portman briljerer som Jackie Kennedy, og ikke minst nailer hun den kompliserte dialekten.
Pur underholdning? Se «Oceans Eleven» (film fra 2001). Elleve skurker forsøker å rane tre kasinoer samtidig. Kunsterisk? Nei. Veldig moro? Ja!
Knallbra skrekk? Se «Midsommar» (skrekkfilm, 2019). Midsommar bryter med flere skrekk-stereotypier, samtidig som den hyller andre. Alt er gjort på en lekker, kunstnerisk måte.
NRK TV:
Se «Norske byggeklosser» (film, 2018).
I 1972 spilte Rolv Wesenlund åtte forskjellige roller i «Norske byggeklosser»: Alt fra elektriker, rørlegger og snekker til politibetjent og bygningsinspektør. Tipper det var norgesrekord, men den har falt: Atle Antonsen syner og høyner til elleve i komedien med samme tittel som den 36 år gamle Pål Bang-Hansen-komedien.
Merete og Jens (Ine Jansen og Anders Baasmo) overtar et hus med potensial som skal bli deres boligdrøm. Hvis du ser i speilet og sier ordene «hus med potensial» tre ganger etter hverandre, dukker det opp en eiendomsmegler med meglerglis. I Meretes og Jens’ tilfelle er det en serie av merksnodige karakterer som gjør husdrømmen til en utfordring. Det er bare å lade kneggemusklene!
Vil du heller se…
Louis Theroux? Se «Louis Theroux: Livet etter Pastor Phelps» (dokumentar, 2019). Louis Theroux vender tilbake til den hatkristne sekten Westboro Baptist Church for å se hvordan det står til i den leiren.
En tysk krigsserie? Se «Overløperen» (serie, 2020). Denne tyske serien har fått panegyrisk omtale i hjemlandet.
Australsk såpe? Se «Et sted å høre til» (serie, 2013-2018). Vi innrømmer det – vi er hekta på denne australske såpeserien.
Youtube:
Se «Lessons from the Screenplay» (Youtube-kanal).
Lessons from the Screenplay er en Youtube-kanal som går grundig til verks for å analysere filmmanus, enten det er for ris eller ros. Michael, den utrolig behagelige stemmen bak kanalen, utforsker hva som gjør enkelte manus så gode til å fortelle historier.
Hvordan bruker for eksempel Bong Joon-Ho symboler og bilder i «Parasitt» for å understreke moralen i historien? Ned i kaninhullet går vi, for hele mesterverket fra 2019 er fullstappet av små detaljer vi ikke enser med det første.
«Lessons» gir oss et interessant perspektiv på film- og serieskapning gjennom manusene, en sentral del av den kreative prosessen som kanskje ikke får nok oppmerksomhet.
Vil du heller se…
Oppdatert på verden? Se «Last Week Tonight with John Oliver» (kanal). John Oliver går gjennom forrige ukes mest omtalte temaer, med hardtslående fakta og formildende humor i skjønn forening.
Twin Peaks-analyse? Se «Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED (No, Really)» (fra 2019). En youtuber gjør et ambisiøst forsøk på å forklare hva Lynch egentlig ville si med tv-serien Twin Peaks.
Teknikk-kritikk? Se «Technique Critique» av Wired (videoserie, 2016-2020). Eksperter innenfor ulike nisje analyserer og vurderer ulike scener fra tv og film.