Han har vær en ninjamester, en jediridder, Jesus, Narnia-løven Aslan og Zeus. Han har trent opp Darth Vader, Obi-Wan Kenobi og Batman. Er en gyllen gud, har et enormt lem og reddet livet til over tusen jøder under andre verdenskrig. Ble til og med Oscar-nominert for det. Vel, for «Schindler’s List», ikke lemmet.

Liam Neeson fylte seksti for knapt to uker siden, og kjemper mot ulver i VOD-aktuelle «The Grey»! Vi sjekker ut Mr. Badass‘ barskeste roller.

«I don’t know who you are. I don’t know what you want. If you’re looking for ransom I can tell I don’t have money. But what I do have are a very particular set of skills. Skills that I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that will be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don’t, I will look for you. I will find you. And then I will kill you».

Med disse ordene ble Liam Neesons status som hardbarket badass sementert for alltid. «Taken» (2008) var filmen som for alvor gjorde Neeson til en actionstjerne, noe som slett ikke er verst for en irsk karakterskuespiller på alder med mopeden og Lillebjørn Nilsen. Sånn sett følger Liam i fotsporene til filmtøffinger som Charles Bronson og Lee Marvin, som også fikk sine gjennombrudd som harde actionikoner i en alder der de fleste andre begynner å bli litt stive i leddene. For dem som måtte være i tvil om denne karens status som tøffing: hvis du googler «Liam Neeson» og «badass» får du nesten en million treff!

Neeson startet faktisk med action tidlig i karrieren, selv om han i mange år var mest kjent som dramatisk skuespiller. En av hans første filmroller var angivelig i actionrullen «The Delta Force» (1986), som ukreditert leiesoldat sammen med selveste Chuck Norris. Så Liam har badass i blodet, og har bygget opp statusen som hardhaus gjennom hele karrieren. La gå at forvandlingen fra seriøs karakterskuespiller til ikonisk rumpesparker har gått veldig gradvis. Han er en av disse skuespillerne som bare får mer karisma, utstråling og autoritet etter hvert som han blir eldre.

Det er også mulig at oppfattelsen av Neeson forandret seg etter at han mistet kona Natasha Richardson i en tragisk skiulykke i 2009. Hans indignerte raseri, sorg og hevnlyst får unektelig en ekstra dybde fordi han mistet kona si på en så meningsløs måte. Det er også noe spesielt med å høre hardbarkede replikker komme ut av munnen på Neeson. En behersket mann som snakker med en veldig behagelig stemme og silkemykt tonefall – før han stikker deg i halsen med en kulepenn, og brekker begge armene dine.

Der tipper jeg at vi har hemmeligheten til Liam Neesons nyvunne status som actionhelt. Han er en virkelig dyktig skuespiller som gir disse rollene tyngde og naturlig autoritet, samtidig som han overbeviser i actionscenene. I alle fall frem til han brekker lårhalsen, og må bruke rullator. Uansett, dette er et dusin av Liam Neesons barskeste filmøyeblikk.

Men før vi starter: det er en overhengende fare for sporadiske «spoilers» her, så vær obs på at enkelte plottpoeng kan bli avslørt hvis du ikke allerede har sett filmene. Men det bør du jo ha gjort!

Lei «The Grey» her!

 

«Darkman» (1990)

«Burn in Hell! Mwahahahaha!»

Drøye ti år før superhelt-filmene ble big business spilte Liam den maskerte superhelten «Darkman», i en skikkelig undervurdert eventyrfilm av Sam Raimi. Forskeren Peyton Westlake blir seriøst brannskadet i en eksplosjon, og gjenoppstår med superkrefter og ustabilt temperament. I denne scenen desper Liam skikkelig fordi han så fryktelig gjerne vil ha et rosa kosedyr, noe som leder til den minneverdige replikken: «Take the fucking elephant!».

 

«The Big Man» (1990)

«There’s non fight longer. There’s non fight harder!»

Dette grimme boksedramaet er så godt som glemt i dag, men tøffe saker. Neeson er en skotsk gruvearbeider som blir arbeidsløs under en streik, og må delta i illegale boksekamper på bare nevene for å overleve. Neeson har selv en fortid som amatørbokser, og det merkes virkelig i de voldsomme slåsskampene her – som i følge selveste Stanley Kubrick var de beste i sitt slag noensinne filmet. Dette klippet er i alle fall brutalt så det holder:

 

«Rob Roy» (1995)

«If I had known earlier, you would have been dead sooner.»

Vår mann er den skotske klanlederen Robert Roy MacGregor, en lovløs frihetsforkjemper på 1700-tallet. Hans erkefiende er den diabolske Archibald Cunningham (Tim Roth). Rob har god grunn til å være litt småsur på Archibald, som voldtok kona hans, drepte bestekompisen og deretter myrdet broren hans. Neeson tar alt med fatning, og gir den aristokratiske drittsekken som fortjent i denne finalescenen – allment ansett som en av de beste sverdfightene i filmhistorien:

 

«Star Wars: Episode I – The Phantom Menace» (1999)

«I can only protect you, I cannot fight a war for you.»

Jar Jar tråkker i bæsj, og Darth Vader er en irriterende drittunge med bøtteklipp som roper «jippi!». Jeg hater denne filmen minst like mye som deg – men Liam Neeson er allikevel et stort lyspunkt som Jedimesteren Qui-Gon Jinn. I en av filmens virkelig coole scener utfordrer han den onde Darth Maul til tidenes lyssabel-duell sammen med Obi-Ewan McGregor, og tar tapet med stor verdighet.

 

«Gangs of New York» (2002)

«Prepare to meet the true lord.»

Martin Scorseses voldsomme, historiske drama dreier seg i hovedsak om Leonardo DiCaprios Amsterdam Vallon, men hele motivasjonen hans er å hevne drapet på sin hardbarkede far «Priest». Lederen for den irske innvandrergjengen «Dead Rabbits», naturligvis spilt av Neeson. I denne blodige kampscenen slakter Priest Vallon seg i gjennom flere dusin gjengmedlemmer, før han blir overvunnet av erkefienden Bill «The Butcher» Cutting (Daniel Day-Lewis) – og dør en ekte kriges død.

 

«Batman Begins» (2005)

«Death does not wait for you to be ready. Death is not considerate or fair, and make no mistake about it – here you will face death!»

Hvem lærte opp Bruce Wayne til å bli Batman? Vel, Liam Neeson, naturligvis. Han er ninjamesteren Henri Ducard, som senere gjenoppstår som den udødelige superskurken Ra’s al Ghul. Det ryktes at Neeson dukker opp igjen i Christopher Nolans finalefilm «The Dark Knight Rises», men muligens bare i et tilbakeblikk. Vi får se. I denne scenen fra «Batman Begins» blir Bruce Wayne (Christian Bale) trent opp i kampkunst av mesteren selv:

 

«Kingdom of Heaven» (2005)

«I once fought two days with an arrow through my testicle.»

Ridley Scotts historiske epos «Kingdom of Heaven» er en storslagen film i sin komplette «director’s cut», selv om den er belastet med Orlando Bloom som hovedperson. For å veie opp er Neeson med som hans mer maskuline far, korsfareren Godfrey de Ibelin. En mektig kriger som ikke lar en pil i pungen komme i veien for en god kamp, og som i denne scenen demonstrerer et heller avslappet forhold til gisselforhandlinger:

 

«Taken» (2008)

«If you don’t get me what I need, the last thing you’ll see before I make your children orphans is the bullet I put between her eyes!»

Ah, her har vi Neesons ultimate badass-film så langt, der han dreper og/eller lemlester rundt halvparten av Frankrikes befolkning for å redde datteren sin fra hvite slavehandlere. Neeson fullførte nylig innspillingen av oppfølgeren «Taken 2», som etter planen kommer på kino til høsten. Her har du en rask oppsummering av den første filmen, med passende musikk:

 

«Clash of the Titans» (2010)

«I created them, and they reward my love with defiance? There will be no truce!»

Dette oppumpede «sverd og sandaler»-eventyret er langt fra Liam Neesons beste film, men helt grei popkorn-underholdning. Og hvem andre enn ham kunne ha portrettert den greske guden Zeus med like stor autoritet og frodig skjegg? Han har en egen kjælekraken til rådighet, også – og det er jo ikke så rent lite badass i seg selv.

 

«The A-Team» (2010)

«Overkill is underrated.»

Neeson er A-laglederen oberst John «Hannibal» Smith, i denne gjøglete actionkomedien basert på tv-serien med samme navn. Filmen er ikke noen mesterverk (den tjente heller ikke inn nok penger til å legitimere en oppfølger), men «The A-Team» forsterket i alle fall Neesons status som en naturlig leder og karismatisk actionhelt. Og den ledet til enda bedre ting …

 

«The Grey» (2011)

«You fuck with us, we fuck with you!»

… for året etter ble Liam gjenforent med «The A-Team»-regissøren Joe Carnahan i denne intense villmarkthrilleren. Her leder han nok en gjeng med karer, som overlever en voldsom flyulykke bare for å oppdage at de krasjlandet midt i reviret til en flokk overnaturlig aggressive ulver. Men selv ikke kulde, sult eller rasende ulver biter på en mann som Mr. Neeson. Vel, bortsett fra sistnevnte. De biter på ham. Ulvene, altså. Men uansett, en virkelig bra film!

 

«Life’s Too Short» (2011)

«Knock Knock. Hi. I’ve contracted aids.»

Liam Neeson er en mann med mange talenter, men det første som slår meg er ikke at fyren er en stor humorist. Han har allikevel høytflygende ambisjoner om å bli en stand up-komiker, og her er Liams forsøk på morsomme improvisasjoner sammen med Ricky Gervais og Stephen Merchant. Resultatet er i alle fall vanvittig festlig, spør du meg.

 

LIAM NEESONS COCK

Sånn til slutt må vi også få med filmskaperen Kevin Smiths besettelse av penisstørrelsen til Liam Neeson. Som angivelig er veldig, veldig stor. Selvfølgelig er den det. Smith har gjort dette til et evigvarende tema i sine «Hollywood Babble-on»-podcasts, som har ført til en stor mengde morsomheter om Liams lem. Et fenomen som også har fostret den offisielle websiden www.neesoncock.com. Jo, seriøst. Så la oss avslutte med føljetongen «The Best of Liam Neeson’s Cock», en grundig utforskning av skuespillerens aller helligste – i femten deler!

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 1:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 2:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 3:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 4:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 5:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 6:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 7:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 8:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 9:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 10:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 11:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 12:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 13:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 14:

«The Best of Liam Neeson’s Cock» Del 15:

Lei «The Grey» her!