The Guardian! Helt objektivt Englands, kanskje også Europas, beste avis. Også helt objektivt: En avis som årlig går med mange hundre millioner kroner i underskudd (prøv å spørre en norsk journalist om hvorfor hans/hennes avis ikke likner mer på The Guardian, og du får garanterte avisas enorme underskudd slengt i retur).

Men jøssenam, det er greit for oss – vi betaler jo ikke engang for film-, fotball- og musikkpodkastene deres, blant de beste som finnes der ute.

The Guardian gjør også ting som dette: Betaler en ekspert på gisselforhandlinger for å se på «Homeland» og vurdere realismen i det som presenteres.

«Homeland» er den ganske fantastiske serien til Howard Gordon og Alex Gansa, om CIA-agenten Carrie (Claire Danes) og soldaten Nicholas Brody som kommer hjem etter å ha vært fanget av Al-Qaeda og som muligens/muligens ikke har konvertert til islam og nå truer USA med et terrorangrep. Serien er vist av TV 2 i Norge.

Gisselforhandleren (som av sikkerhetsgrunner er anonym) har gjort seg følgende tanker som ble presentert i helgens avis (advarsel om spoilere). Vurderingen er åpenbart gjort etter første episode, for noen av innvendingene mot serien får en naturlig forklaring etter hvert:

Et engasjerende drama og et fantastisk konsept, og flere detaljer virker troverdige.

Dog er det en del som skurrer. Blant annet holder Brody en tale for verdens medier etter sin hjemkomst fra Afghanistan, men en person som hadde vært fanget og tortuert ville trolig mistet alle sosiale evner og dermed vært ute av stand til å gjøre noe slikt (men hadde Brody virkelig vært innesperret så lenge? hmmmm).

Det neste er imidlertid et VELDIG godt poeng: Brody og hans medfange Tom Walker var snikskyttere. Det er urealistisk at snikskyttere ville bli tatt til fange av Al-Qaida, dette er drapsmaskiner som beskyttes godt av medsoldater.

Dessuten er gisselforhandleren skeptisk til at det amerikanske militæret, og familien hans, hadde gitt opp alt håp om å finne Brody. Som regel vil familien oppfordres til å holde håpet oppe, og militæret ville fortsatt jakten til vedkommende er frigitt eller, i verste fall, drept.

Jaja. Les hele vurderingen her.

Innspillingen av sesong to av «Homeland» skal etter planen gå i gang i løpet av våren.