Ikke kong Harald som i dag bor på slottet og er gift med dronning Sonja, altså – det kunne jo for så vidt vært riktig så interessant.

Det dreier seg i stedet om vikingkongen Harald Hardråde, som var norsk konge fra 1046 helt fram til han falt ved det berømmelige slaget ved Stamford Bridge i 1066.

Ifølge Deadline har Warner Bros. gått til anskaffelse av en svært tidlig pitch om filmen «King Harald», som fortsatt skrives av Mark L. Smith med nettopp Leonardo DiCaprio i tankene.

DiCaprio er allerede tilknyttet filmen som produsent, og kan endelig bli muligheten han lenge har ønsket seg til å spille i en vikingfilm – i 2009 sirklet han rundt Mel Gibsons planlagte vikingsaga «Berserker».

Gibsons påvirkningskraft på DiCaprio lever kanskje fortsatt, ettersom den kommende filmen om Hardråde beskrives som en «Braveheart»-aktig affære.

Harald Hardråde var halvbroren til Olav den Hellige, og fikk tidlig smake på livet som vikingkriger – han var en av de få i Olavs hær som overlevde slaget på Stiklestad. I 1046 ble han altså selv konge over Norge, det første året sammen med Magnus den Gode, men deretter som enekonge i nærmere tjue år før han falt i kamp.

I mellomtiden viste den stridsherdede Hardråde – som navnet tilsier – en egen evne til skruppelløs hersking. Han tok et hardt oppgjør med de mange småkongene i landet som svarte til den danske kongen (en tittel han selv uten hell prøvde seg på) og tok kontroll over det meste av landets handel.

I samme slengen tok han også kontroll over Oslo, og bygget ut tettstedet til å bli et administrativt senter og militært støttepunkt – det er Hardråde du kan se sitte til hest på Oslo rådhus:

Forhåpentlig kan en storfilm som dette medføre en enda større interesse for Norges historie – og kanskje også medføre at filmteamet finner veien hit om ikke mangel på incentivordninger og sliktno kommer i veien.

Mest sannsynlig vil vi uansett få se staute norske skuespillere omringe DiCaprio om filmen blir noe av. Heldigvis er ikke DiCaprio med sine 1,83 meter på sokkelesten ikke blant Hollywoods laveste skuespillere, ettersom Hardråde ifølge sagaene raget over to meter over bakken (og var «sterk som en bjørn»).

Harald Hardråde ble regnet for å være «den siste store vikingkongen», og da en engelsk pil i nakken endte hans dager i slaget ved Stamford Bridge, mener mange at også vikingtiden var over for godt.