HBO Nordic

Se «Mr. Inbetween» (serie, 2018-19).

Sesong to av denne mørke, australske humorserien er nå komplett og bingeklar. I likhet med en annen HBO-serie som hadde fortjent flere seere enn jeg har inntrykk at den har – nemlig «Barry» – handler «Mr. Inbetween» om en leiemorder i midtlivskrise.

Ray, som hovedpersonen heter, har bikka 40 og blitt skilt, forguder sin åtte år gamle datter og tar seg av en pleietrengende bror mens han tjener til livets opphold ved å, vel, knerte folk.

På tross av familieforpliktelsene er han en antihelt med få forsonende trekk som utfører sitt groteske yrke med både entusiasme og glimt i øyet. Men med alderen kommer også kvalene, som i sin tur tvinger fram en viss selverkjennelse. Avgrunnen åpner seg når vi etterhvert lærer hvorfor Ray er den han er.

Skildringen av slike dobbeltliv er kanskje blitt noe av en trope, men her er det usedvanlig godt gjennomført med et skarpt manus og gode skuespillere i samtlige roller.

Vil du heller se…

Noe skummelt? Se «Castle Rock» (serie, 2018-19). Gjennoppdag «Misery»-gærningen Annie Wilkes i serien som syr sammen Stephen King-romaner til et sammenhengende univers.

Fantasy? Se «His Dark Materials» (serie, 2019). Spennende og vellaget gjenfortelling av Philip Pullmans populære romantrilogi.

Et parallelt bizarro-univers? Se «Watchmen» (serie, 2019). Ny historie satt til 30 år etter hendelsene i Alan Moores legendariske tegneserie.

NRK TV

Se «Under sanden» (film fra 2015).

Oscar-nominert, dansk film basert på virkelige og opprørende hendelser i kjølvannet av slutten på Den andre verdenskrig.

Det er rett etter krigens slutt, og på strendene du ellers forbinder med sommerferie og badeliv har sadistiske britiske offiserer satt purunge, vettskremte guttunger – tyske krigsfanger – til den livsfarlige og traumatiserende jobben det er å finne og rydde miner.

Vakre bilder av dansk kystlandskap kontrasteres mot et grelt bilde av den seirende parts allierte, som setter tyske krigsfanger – purunge, vettskremte guttunger – til livsfarlig mineryddingsarbeid på strendene der norske turister i dag nyter havet og sommeren.

En stor filmopplevelse, rett og slett.

Vil du heller se…

Sosialrealisme? Se «Skitten snø» (serie, 2019). Råbra NRK-drama fra det norskpakistanske miljøet i Groruddalen.

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.

Netflix

Se «The Irishman: I Heard You Paint Houses» (film, 2019).

Føles litt rart å ta på seg dress og slips for en kveld i tv-stolen, men såpass er nesten på sin plass når mannen bak «Mean Streets», «Goodfellas» og «Casino» igjen har samlet legender som Robert de Niro, Al Pacino, Joe Pesci og Harvey Keitel til et episk gangsterdrama.

Veldig kort fortalt er «The Irishman» dramatiseringen av en av teoriene om hva som egentlig skjedde med Jimmy Hoffa, fagforeningslederen og mafiosoen som forsvant under mystiske omstendigheter i 1975 og her gestaltes av Pacino. Men før vi kommer dit får vi historien om mannen som mange år seinere skulle innrømme å ha hatt noe med forsvinningen å gjøre.

Nemlig iren som tittelen viser til – en viss Frank Sheeran, spilt av de Niro med blå kontaktlinser og digitalt forynget ansikt for å bli noen-og-tredve igjen. Sheerans karriere som transportarbeider i Pennsylvania på 50-tallet tar en uventet retning etter møtet med den kriminelle Bufalino-familien, som rekrutterer ham som håndlanger og etterhvert leiemorder og setter ham på en livsbane som skal bringe ham i randsonen av mang en historisk begivenhet.

Det er en labyrintisk historie, dette, med mang en digresjon, men den er mesterlig fortalt med både varme, humor og melankoli, og i forhold til mange andre mafiafilmer, går det unna i et forholdsvis saktegående og kontemplativt tempo. Likevel føles ikke spilletiden på tre og en halv time lang – det sier jo sitt.

Påkostet historietime? «The Crown» (serie 2017-19). Nye skuespillere, samme kongehus.

En romantisk film? Se «Call Me By Your Name» (2017). Timothée Chalamet og Armie Hammer i nydelig skildring av den første, store kjærligheten.

En dyster tegnefilm? Se «BoJack Horseman» (animasjonsserie, 2014-19). Sterk satire om deprimert hestemann. Ikke i nærheten av så dumt som det høres ut.

TV 2 Sumo

Se «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen» (film fra 2014).

Hvis tittelen på denne filmen gir deg en anelse om at det ikke er noen typisk Hollywood-blockbuster vi har med å gjøre, så har du helt rett.

Dette er nemlig en film av Roy Andersson, den uforliknelige svenske filmskaperen som lager snurrige, snåle filmer og snurrige, snåle mennesker. I dette tilfellet Sam og Jonatan, to hjelpeløse engros-selgere av alskens moroartikler som reiser rundt for å få leketøysbutikkene til å ta inn varene deres.

Ble du skremt nå og allerede i ferd med å zappe over til Netflix for å se om det har kommet noe nytt fra Adam Sandler, skal du vite at det også er store doser humor i «En due satt på en gren».

Sær og absurd humor, ja. Men også med sjarm i bøttevis, for den som har tid til å senke skuldrene og la seg henføre av en film der ting tar laaaangt tid.

En tilstand mer enn en film, skrev en filmanmelder om denne filmen – og det er ikke så dumt sagt. En filmatisk diktsamling, heller enn en roman eller et tegneseriehefte, kan man også si.

Vil du heller se…

Et historisk portrett? Se «Jackie» (film fra 2016). Natalie Portman er Jackie Kennedy, og vi møter henne få dager etter drapet på John F.

En annerledes familieskildring? Se «Shoplifters» (film fra 2018). Om en fattig familie som lever av butikktyverier og tar på seg å huse og skjule et forsømt barn.

Mafiaserie? Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019). Forest Whitaker i tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.

Viaplay

Se «A Private War» (film fra 2018).

Den sanne historien om Marie Colvin, prisbelønt krigskorrespondent med karakteristisk sjørøverlapp på øyet og et smått tvangsmessig forhold til livet i felt.

Som så mange i hennes profesjon gjør Colvin store forsakelser i privatlivet for å kunne rapportere om hendelser i deler av verden de færreste av oss ville oppsøkt frivillig.

Likevel er det ikke aktuelt å hvile på laurbær hjemme i London når militærstyrker slår knallhardt ned på demonstrasjoner i Syria og det nok en gang bryter ut krig i Midt-Østen.

I den en gang så stolte og velstående byen Homs finner hun og fotograf Paul Conroy en beleiret og desperat befolkning, men blir selv et mål for al-Assads kanonader etter å ha gitt CNN-seere verden over øyevitneskildringer. Ikke alle som jobber i det provisoriske mediesenteret kommer derfor levende hjem til seg og sine.

«A Private War» er en sober og usentimental hyllest til dem som risikerer liv og helse for å gi verden innsikt i krigens grusomheter. Den løftes ytterligere av en knallsterk skuespillerprestasjon av Rosamund Pike («Good Girl») i hovedrollen.

Vil du heller se…

Et film om sterke familiebånd? Se «Leave No Trace» (film fra 2018). Veteran fra Irak-krigen tar med seg sin 13 år gamle datter, vender samfunnet ryggen og drar for å leve i de dype skoger.

En grinefilm? Se «Kapernaum» (film fra 2018). Hjerteskjærende odyssè med 12-årig skuespillerfunn i sentrum.

Krim-stayer? Se «The Blacklist» (serie, 2013-19). Startet med spennende premiss og har klart å utvikle seg nok til at vi henger med etter – dæggærn – sju sesonger.