Vi har gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka, og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».

Netflix

Vi anbefaler Jason Bourne-maraton! Hele filmserien er nå ute på både Netflix og TV 2 Sumo/C More.

Du kan trygt stå over «The Bourne Legacy» (2012) og «Jason Bourne» (2016), men de tre første filmene er moderne popcornspenning som vil nagle deg til sofaen.

Mye av suksessen ligger i at de klarer å etablere en annen troverdighet enn du er vant med fra actionthriller-sjangeren. Matt Damon er dessuten rå i rollen som CIA-agent med hukommelsessvikt, og stuntscenene utmerker seg med befriende lite datagenerert juks og fanteri.

Vil du heller se…

En superheltfilm? Se «Wonder Woman». Den eneste av de nye DC-filmene som er verdt å se, men til gjengjeld svært morsom, sjarmerende og ja, faktisk litt rørende. (Alternativt kan du se Marvels «Doctor Strange», som også er lagt ut nå).

Grov humor? «Trailer Park Boys». Canadas mest håpløse småkriminelle alkiser er tilbake med sin 12. sesong.

Grinefilm? «Billy Elliot». Fortellingen om arbeiderklassegutten med det usedvanlige dansetalentet ble i sin tid et fenomen og blant annet avfødt en suksessmusikal. Men filmen er såklart best.

HBO

Vi anbefaler «Barry». En ny dramaserie med folk som har bekgrunn bakgrunn fra blant annet «Saturday Night Live», «Silicon Valley» og «Seinfeld», og en sånn serie som stadig tar deg på senga ved å veksle mellom absurd humor og mørk tristesse.

Bill Hader spiller den kaldblodige leiemorderen som må infiltrere en skuespillerskole i Hollywood og begynner å lure på om han har vært på feil hylle hele livet.

Det tar litt tid å bli fortrolig med tonen i serien, men takket være utsøkt skuespill fra hele ensemblet er det er umulig å ikke se videre, og etter noen episoder er det klart at her har HBO igjen begått en av de modige, kreative vågestykkene de opprinnelig ble kjent for.

Vil du heller se…

En dokumentar? «King of the Wilderness». Gjør deg bedre kjent med Martin Luther King og kampene han sto i. Vil du se en morsommere dokumentar, hva med den om komikeren Garry Shandling?

Spenning? «Billions». Dramaet om hedgefund-milliardæren og statsadvokaten som prøver å avsløre ham, er inne i sin tredje sesong.

Satire? «Trust». Herlig respektløs gjenfortelling av historien om rikingfamilien Getty (en historie som også er kinoaktuell, i «All the Money in the World»).

Viaplay

Vi anbefaler «Timeless». En kriminell mesterhjerne reiser i tid for å endre historiens gang. Denne serien følger folka som prøver å stoppe ham.

Corny? Ja, såklart. Men kjøper du først premisset (det har du forsåvidt allerede gjort, hvis du likte «Tilbake til fremtiden») har du mange timers underholdende virkelighetsflukt foran deg her. Mye av komikken hviler i å se hvordan moderne mennesker klarer seg i fortidens samfunn, og Abigail Spencer («Mad Men») er glitrende i hovedrollen som handlekraftig historieprofessor.

Vil du heller se…

En ny, norsk sitcom? «Han heter ikke William». Der «Skam»-stjerna Thomas Hayes spiller seg selv i tida etter suksess-serien, med Eivind Sander som (over-)ivrig mentor i skuespillerfaget.

Superheltfilm? «Spider-man: Homecoming». Spidey er rebootet lovlig mange ganger de siste åra, men denne versjonen, som var en kino-hit i fjor, funker bra.

True crime? «Palme – The Murder Investigation». Sju timers dypdykk i drapet på den svenske statsministeren.

NRK

Vi anbefaler «Snowpiercer». En ukomfortabel, uforutsigbar og mørk framtidsdystopi fra den koreanske regissøren Bon Joon Ho, med Chris Evans og Tilda Swindon i ledende roller.

Jorda er ødelagt av en økologisk katastrofe, mesteparten av menneskeheten er utdødd og de resterende individene lever ombord på et tog der vognene representerer de forskjellige nivåene i det sosiale hierarkiet. Ja, det blir opprør. Og det er verdt å se bare for produksjonsdesignet.

Vil du heller se…

En norsk dramakomedie? «Kvinner i for store herreskjorter». En glimrende debutant – Inga Lilleaas – og to stødige veteraner, Henriette Steenstrup og Anne Krigsvoll, i sentrum for hver sin parallelle fortelling. 

Aktuell spenning? «The State». Britisk mini-serie om unge muslimer som reiser til Syria for å slutte seg til IS.

Animasjon? «Kule kryp». Ordløs komedie satt til insektenes verden. Vakker blanding av animerte figurer og ekte omgivelser.

TV 2

Sam sagt, Jason Bourne-maraton her også! Hele filmserien er klar til avspilling. Se vår omtale under «Netflix» øverst i denne saken.

Vil du heller se…

En romantisk komedie? «Crazy Ex-Girlfriend». Sesong to av den herlige musikalserien er ute nå. Musikal? Javisst. Men gi det en sjanse!

Drama? «Unreal». Fengslende fra baksiden av et reality-program à la «The Bachelor».

Romantisk drama? «Rust og bein»Oscarnominert fransk/belgisk drama med Marion Cotillard.