Den japanske regissøren Hayao Miyazaki (72) har annonsert at hans nyeste film, «Kaze tachinu» (engelsk tittel: «The Wind Rises»), blir hans siste, melder diverse filmnettsider i dag.

Offentliggjøringen kom via Koji Hoshino i Studio Ghibli, som for tida er i Venezia for å presentere filmen. En pressekonferanse skal avholdes i Japan i løpet av uka, der ytterligere detaljer om filmkunstnerens pensjonstilværelse og framtida til studioet vil gis.

Miyazaki er en av grunnleggerne av Studio Ghibli, og har i løpet av en karriere på over 50 år regissert, produsert og skrevet manus til filmer som «Min nabo Totoro», «Ponyo på klippen ved havet», «Kikis budservice» og «Chihiro og heksene» – sistnevnte ble tidenes mestselgende film i Japan da den ble sluppet i 2002, og vant Oscar for beste animasjonsfilm.

Flere av filmene vil selvsagt stå som påler i verdens filmhistorie, men innflytelsen Miyazaki og Studio Ghibli har hatt på verdens animasjonsmiljøer skal heller ikke undervurderes.

John Lasseter har for eksempel sagt at Studio Ghibli har vært en stor inspirasjon for Pixar, og Disney har distribuert flere av studioets filmer i USA.

Flere av filmene hans er også vist på kino her til lands, og vi håper det også blir tilfelle med «The Wind Rises».

Filmen får i hvert fall en god mottakelse i Venezia, der den ble vist under filmfestivalen i går. Som vanlig har Miyazaki lagd en sober, poetisk, varm og vakker film, men temaet er ikke akkurat ukontroversielt.

«The Wind Rises» handler nemlig om den japanske flydesigneren Jiro Horikoshi, som konstruerte Mitsubishi Zero fighter for det japanske militæret under 2. verdenskrig.

Filmens hovedkarakter har bare et brennende ønske om å lage noe estetisk rent og vakkert, og har tilsynelatende ingen interesse for krig.

At flyene ble bygget i arbeidsleire og brukt i kamikazeoperasjoner nevnes ikke i filmen, noe enkelte anmeldere – blant dem Xan Brooks i The Guardian – har kritisert.

Smått kontroversielt i USA – særlig siden Disney skal distribuere den – er det forresten også at fryktelig mange av karakterene i filmen røyker.

Filmen har tjent inn drøyt 500 millioner kroner på seks uker i Japan.