Å klage over norsk filmjournalistikk er en vanlig øvelse når de mest knallharde cineastene en sjelden gang går ut av kinosalene og møtes over en øl. Men er det egentlig så gæli da?

Vi er – i all beskjedenhet – relativt fornøyd med det vi har fått til på bloggen vår i de to månedene vi har eksistert. Montages er en stilig nettside for dere som er opptatt av filmkunst og mer akademisk/filmfaglig analyse, Rushprint er et bransjeblad av høy klasse, og forrige ukes sesongpremiere på NRKs Filmbonanza får i hvert fall to tomler opp i vår bok. I tillegg har dagsavisene flere anmeldere som holder høyt nivå.

Har dere forresten fått med dere Asbjørn Slettemark og Aslak Nores krimblogg Op-5? Anbefales også varmt.

Æsj, nok skulderklapping smisk.

Siste tilskudd i floraen av norsk filmformidling er magasinet Cinema (sjekk nettsider her), hvis første nummer er rett rundt hjørnet.

Redaktør for Cinema heter Geir Kamsvåg, og er en gammel ringrev i norsk filmbransje. Tidligere stod han bak magasinet Film & Kino, som ble utgitt av bransjeorganisasjonen ved samme navn. Nå er dette lagt ned, og Cinema blir gitt ut av Pandora forlag.

– Mens det innen andre kunstarter har vært et vidt spekter av uavhengige tidsskrifter, har tradisjonen i Norge vært at filmtidsskrifter publiseres av filmklubber, interesse- eller bransjeorganisasjoner. Med Cinema har Norge fått sitt eneste uavhengige filmmagasin. Vi skal være møtestedet for dem som elsker film. Vi skal i tillegg rette søkelyset på både produsentene, distributørene og kinoene, sier redaktør Kamsvåg i en pressemelding ifølge Kampanje.

Cinema har også inngått et samarbeid med Klassekampen, som innebærer at deler av magasinet kommer som bilag i Klassekampen en gang i måneden. Faksimile av henholdsvis magasin- (til venstre) og avisforsiden er øverst i denne saken.

Første nummer frontes av en smilende George Clooney på forsiden, et litt trygt og kjedelig valg, kanskje – men inneholder også saker om filmer vi er spente på: «Martha Marcy May Marlene», «Vi må snakke om Kevin» og norske «Thale».

Personlig tror jeg dessverre at interessen for «stjerneintervjuer» gjort på samlebånd har dalt veldig de siste årene (bra jobba, internett!), men Cinema virker å ha ambisjoner utover å presentere slike (med forbehold om at jeg ikke har fått lest bladet ennå). Blant annet har de en listesak om filmer med religiøse sekter, en sak om de norske statisttvillingene Løfgren (ført i pennen av Filter-bidragsyter David Skaufjord), samt en sak om økonomien rundt «Nokas»-filmen.

Første utgave av Cinema kommer i butikkene 10. februar.