En norsk filmklassiker kommer i nyinnspilt utgave neste år.

I februar fikk det Oslo-baserte produksjonsselskapet Pryserfilm 100 000 kroner i utviklingstilskudd til en nyinnspilling av «De dødes tjern», og mer skulle det åpenbart ikke til fra statens side.

For i sommer har regissør Nini Bull Robsahm («Amnesia», «Hjelp, vi er i filmbransjen») skutt scener til filmen, med sikte på kinopremiere i 2019.

Det har blant annet skjedd på Jeløya utenfor Moss, på en nedlagt jernbanestasjon i Søndre Land, på Hadeland og i Vallset på Hedmarken, ifølge lokalavisene Moss Avis, Oppland Arbeiderblad og Hamar Arbeiderblad.

Ifølge avisreportasjene er det Iben Akerlie («Victoria», «Mammon») og komikeren Jakob Schøyen («Hit for hit») som har hovedrollene i filmen.

Iben Akerlund og Jakob Schøyen. Foto: Fra «Mammon» (NRK) / Filter Media

Et annet kjent ansikt som er med i filmen, er modellen Sophia Lie.

Filter Film og TV har foreløpig ikke fått noen kommentar fra noen av de involverte, men alle opplysningene bekreftes overfor oss av distributøren SF Studios.

Overnaturlig krim

«De dødes tjern» er en norsk skrekkfilmklassiker fra 1958 med mer enn et tilsnitt av komedie. Den er basert på romanen ved samme navn, utgitt i 1941 og skrevet av André Bjerke under pseudonymet Bernhard Borge – som også er en av figurene i handlingen. Boka var den første i en serie om kriminalforfatteren Borge og hans venn, psykoanalytikeren Kai Bugge, som løser øyensynlig overnaturlige fenomener ved å gi dem rasjonelle forklaringer.

Handlingen følger en vennegjeng på hyttetur nær et myteomspunnet tjern, der en mann er forsvunnet under mystiske omstendigheter. Snart får turistene også merke tjernets tiltrekningskraft.

I likhet med romanen ble også filmen ble en stor suksess i sin tid, med Henny Moan og Henki Kolstad i minneverdige hovedroller, og får æren for å ha løftet selvtilliten til den norske filmbransjen med nyskapende foto og utsøkt filmmusikk.

Da Natt og Dag i 1998 fikk over 100 norske filmfolk til å stemme over hvilke norske filmer som er tidenes beste, kom «De dødes tjern» på fjerdeplass.