NRK melder i dag at «Twin Peaks»-stjerna Kyle MacLachlan skal spille president Franklin D. Roosevelt i den norske tv-serien «Atlantic Crossing», som skal gå på statskanalen i 2020.

Det kommer etter at Sofia Helin fra «Broen» i forrige uke ble annonsert som hovedrolleinnehaver i serien, som handler om kronprinsesse Martha, hennes flukt til USA under den 2. verdenskrig, uformelle roller som  maktfigur i Washington og nære vennskap med Roosevelt.

Til NRK sier MacLachlan at det var manuset til serieskaper Alexander Eik og med-forfatter Linda May Kallestein som overbeviste ham til å takke ja til rollen. Men at det også pirrer å få muligheten til å framstille en av krigstidens mest ikoniske statsledere.

Franklin D. Roosevelt i 1943. (National Archive/PD)

– Å spille noen som er så kjent som Franklin D. Roosevelt kommer med et voldsomt ansvar. Han var en veldig kompleks person, som amerikanske presidenter ofte er. Fysikken hans er også interessant, han led jo av polio og kommer til å sitte i rullestol i brorparten av filmen. Jeg tenkte at det ville være litt av en utfordring, sier MacLachlan til NRK.

Lærer norsk

I tillegg til en Emmy-hedrede rollen som FBI-agent Dale Cooper i David Lynch‘ myteomspunnede tv-serie, som returnerte etter tjue års opphold i fjor, har MacLachlan også vært innom «Sex and the City» og «Desperate Housewives». 

Svenske Helin fortalte i forrige uke at hun nå jobber med språket for å kunne framstille en troverdig Martha.

– Jeg lærer meg norsk og har lest alt jeg kommer over av historiebøker fra den andre verdenskrig og den norske og svenske kongefamilien. Jeg forsøker også å lære meg hva som er forskjellen mellom overklassen og de «vanlige hjem», og har blant annet vært på Slottet for å lære meg kongelig bordskikk og etikette, sier Sofia Helin.

Sofia Helin spilte også i den norske filmen «Gåten Ragnarok».

Flere kjente skuespillere fra amerikansk film- og tv-bransje har gjort roller i norske tv-serier i det siste. Harald Zwarts «Oljefondet», som kommer på TVNorge og Dplay til våren, har Oscar-vinneren Marcia Gay Harden i en rolle, mens «Matrix»-stjerna Carrie-Anne Moss har en rolle i krimserien «Wisting», som kommer på Viaplay.

På nyåret kan du dessuten se  Katherine Waterston, kjent fra Paul Thomas Andersons «Inherent Vice» og Harry potter-spinoffen «Fantastic Beasts and Where To Find Them», i den norske filmen «Amundsen».