I helgen tok Luis Suarez en liten bit av Branislav Ivanovic’ arm, og sikret med det nok en endeløs føljetong om hva som egentlig foregikk i hodet på – den utenfor banen visstnok svært sympatiske – uruguayaneren.

Lag en dokumentar om fyren, mener vi. Og den kommer sikkert.

Men enn så lenge syns vi det er på sin plass å tipse om noen andre gode fotballdokumentarer. Det er vår i lufta – fram med fotballskjerfet, tenn et bengalsk lys og nyt:

      10. Football’s Most Dangerous Rivalry: Celtic vs Rangers (2012)

Lett spekulativ og en anelse glorifiserende dokumentar produsert av hipsterne i Vice, som tar opp rivaliseringen mellom Glasgows to store fotballklubber. Til tross for en del mangler er den en fascinerende skildring av en splittet by med eh… engasjerte supportere.

Gamle religiøse motsetninger og underliggende politiske konflikter gjør dette til et av verdens hardeste fotballkamper. Filmen kan være verdt å trøste seg med siden Old Firm-derbyene ikke spilles per dags dato – Glasgow Rangers er nemlig flyttet ned i 3. divisjon grunnet økonomisk rot.

      9. QPR: The Four Year Plan (2012)

Følsom dokumentar av Mat Hodgson som intensivt og nøye følger London-laget Queens Park Rangers’ reise fra konkursens rand til Premier League. «The Four Year Plan» begynner i 2007 da den italienske Formel 1-milliardæren Flavio Briatore (ja, han som har barn med Heidi Klum) kjøper laget og lover en plass i Englands beste liga innen fire år.

Åtte managere og millioner av bortkastede pund seinere, når han sine drømmers mål. Men da er ikke Flavio Briatore lenger i klubben, han er kastet ut av det engelske fotballforbundet på grunn av økonomisk rot. Favorittscene: Når en angriper misser på en god sjanse, og Flavio skriker fra sin plass på tribunen: «I want to sell this fucking idiot!».

      8. Once In A Lifetime (2006)

Inspirert dokumentar om New York Cosmos med taglinen «Goals. Greed. Girls. And that’s just the first half». New York Cosmos er utvilsomt USAs mest berømte fotballag, og på 70- og 80-tallet lokket de til seg et flertall storstjerner, som Franz Beckenbauer, Pelé og Carlos Alberto.

På begynnelsen av 80-tallet sank ligaens status, og eierne sølte bort pengene. Til slutt måtte man legge ned. Men innen da var det en vanvittig reise. Filmen lider litt av at Pelé nektet å stille opp, men Matt Dillons fortellerstemme driver handlingen framover, og de vakre 70-tallsbildene og den suverene musikken gjør den umistelig.

      7. Orient: Club For A Fiver (1995)

Innspilt i sesongen 1994/95 da den lille London-klubben Leyton Orient hadde en av sine verste sesonger noensinne og røyk ut av 2. divisjon. Filmstudenten Jo Trehearne fulgte med overalt med sitt ustødige håndholdte kamera, og flere av scenene er så over the top at man tror at de er arrangerte.

Mye av filmen går med til å vise manager John Sittons drøye utskjellinger av laget. Mest berømt er sekvensen der han sparker en av de toneangivende spillerne i pausen, da laget lå under 1-0. Etterpå går han løs på to andre spillere på laget, som han ikke kan navnet på og skriker (til den kortere av dem) «You, you little cunt!» og (til den lengre av dem) «And you, you fucking big cunt!».

En underholdende instruksjonsvideo til kommende trenere om hvordan man ikke skal oppføre seg.

      6. Blådårar 2 – Vägen tillbaka (2001)

Siden jeg er Malmö FF-supporter er jeg på ingen måte upartisk, likevel mener jeg at dette – helt objektivt – bør kunne få plass på lista over tidenes svenske fotballdokumentarer. Den første «Blådårar»-filmen er også fin, men det er oppfølgeren med en 19 år gammel Zlatan Ibrahimovic i hovedrollen som er best.

Filmen følger spillerne og supporterne i MFF på veien tilbake til Allsvenskan etter nedrykket i 1999. Filmen har såklart tjent på at Ibrahimovic seinere er blitt en av verdens beste fotballspillere, og at det er her man ser ham først. Favorittkommentaren er når Zlatan forteller om bilen han skal kjøpe når han blir proff: «En Lamborghini Diablo, som skal ha registreringsskilt med ordet TOY – altså leketøy på engelsk».

     5. City! (1981)

Det er vanskelig å tenke seg i dag med alle sheikmilliardene som er pumpet inn i klubben, men for 30 år siden var Manchester City et møkkalag i bunn av ligaen. Filmen følger to gamle lagkamerater i West Ham på 1950-tallet, Malcom Allison og John Bond. Førstnevnte mister jobben som trener i City når laget synker som en stein på tabellen i sesongen 1980/81, og sistnevnte tar da over.

Strålende miljøskildringer og full tilgang på garderoben gjør at man får følelsen av virkelig å være til stede. Det hviler en herlig Ken Loach-følelse over alt sammen. Helt essensiell film for alle anglofile.

      4. Zidane: A 21st Century Portrait (2006)

Hypnotisk film om en av fotballens aller største, Zinedine Zidane, som havner et sted mellom tradisjonell dokumentar og besynderlig kunstinstallasjon.

17 synkroniserte kameraer følger Zidane under hele Real Madrids hjemmekamp mot Villareal 23. april 2005. Det føles som om man har bivånet en merkverdig ballett – tonesatt av de skotske postrockerne i Mogwai.

      3. Maradona by Kusturica (2008)

Dokumentar om fotballverdens største ego fra filmverdens største ego. Framstiller ikke bare Maradona som den største fotballspilleren gjennom tidene, men også som en revolusjonær politiker som vegrer å bøye seg for USA.

Emir Kusturica er like mye i bildet som Diego Maradona og det kommer godt fram at Kusturica elsker sitt intervjuobjekt. Til tross dette er «Maradona by Kusturica» en fantastisk film som kommer tett på mennesket Maradona. Scenene der Diego drar tilbake til Napoli og blir jaget av overlykkelige fans er helt ville.

      2. An Impossible Job (1994)

Denne dokumentaren følger den engelske landslagstreneren Graham Taylor når han mislykkes i å få England til VM i 1994 (der Norge kom med i stedet). Det er først og fremst en av de mest elegante stilstudiene av såret mannlig ego som finnes.

Taylor er genuint lei seg over de hatske tilbakemeldingene, og kan ikke på sitt bare liv forstå hvorfor den engelske pressen hater ham. Mye i filmen føles som ufrivillig komedie, og man venter bare på at Ricky Gervais skal dukke opp.

En slik film ville det i praksis vært umulig å lage i dag, når journalister knapt kan få et intervju med spillere eller trenere. Beste scenen: Når kameraet zoomer inn på Graham Taylor på benken under en av kampene, og han om igjen og om igjen mumler «Do I not like that, do I not like that».

      1. The Two Escobars (2010)

Fortellingen om to berømte colombianere, begge ved navn Escobar. Den ene, Andres Escobar, var landslagets kaptein. Den andre, Pablo Escobar, var landets narkokonge. I denne dokumentaren møtes deres skjebner.

Brødrene Zimbalist har laget en film man kjenner i magen, som ikke går av veien for ubehageligheter. Etter et selvmål i VM 1994 ble Andres Escobar myrdet i hjemlandet. Var det Pablo Escobars narkokartell som lå bak? Eller snarere et spillselskap som hadde tapt penger?

Filmen graver dypt. Full av intervjuer med folk fra alle hold – familier, venner, gamblere, politikere, narkobaroner – hvilket gjør at troverdigheten er maksimal.

Har du andre tips? Filmer vi har glemt? Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet.