Det lekker som en sil fra statsbudsjettet, som skal legges fram førstkommende mandag.

Denne gangen er det Dagsavisen som har fått noen filmrelaterte nyheter ut av den nyslåtte kulturministeren Hadia Tajik (ironisk nok møter de henne på Eldorado kino, som til deres store overraskelse nå er nedlagt. Møtet ble derfor flyttet til Saga i all hast).

Regjeringen foreslår i budsjettet en økning til filmfeltet med 38 millioner kroner, hvorav ti skal settes av til «internasjonalisering» av norsk film i 2013.

– Pengene skal gå til å få norsk film til å hevde seg internasjonalt. Vi ser allerede nå at flere norske filmer gjør det bra i utlandet, sier Tajik til Dagsavisen – og ramser opp filmer som «Hodejegerne», «Kon-Tiki» og «Trolljegeren».

Totalt vil regjeringen altså foreslå 744,7 millioner kroner til film- og medieformål, hvorav 447 millioner er direkte støtte til audiovisuelle produksjoner via Norsk filminstitutt. Av de nye 38 millioner kronene foreslås også at ni millioner skal gå til fjernsynsdrama generelt og fjernsynsdrama for barn og unge spesielt.

På spørsmål om hva vi kan se fram til på dette feltet, svarer kulturministeren:

– Kvalitetsdrama, jeg ser at vi har gode muligheter til å møte konkurransen fra Danmark. Der lages spennende serier som «Borgen» og «Forbrytelsen». Det må vi kunne matche.

– Det er viktig å få midler og ressurser på plass på et tidlig stadium, spesielt i forhold til internasjonalt filmsamarbeid. Vi ser at det er tøft for de mellomstore filmene, sier Leif Holst Jensen, generalsekretær i Produsentforeningen i en kommentar.

Mandag legger Tajik fram kulturbudsjettet for 2013 på Folkemuseet på Bygdøy klokka 13.00. Toppfoto: Erlend Aas/NTB Scanpix.