Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

HBO Nordic

Se «Sauls sønn» (film fra 2015).

Jada, det er klart du bruke kvelden på detektiver eller superhelter eller pene mennesker som forelsker seg. Jeg ska’kke holde det mot seg, kompis. Jeg ska’kke det.

Men du kan også se denne opprivende og hjerteskjærende filmen om hverdagen til Auschwitz-fanger som inntil videre har sluppet unna gasskamrene for å gjøre jobben med å sope opp asken etter sine familiemedlemmer.

Den er dels skrekkfilm, dels en spennende historie om en dristig plan for å gjøre omverdenen oppmerksom på hva som faktisk skjer bak piggtrådgjerdene i konsentrasjonsleiren. Den unngår å falle i de verste melodrama-fellene, den er fabelaktig filmet og lydsatt, og den er med på å videreføre kunnskapen om en av de verste forbrytelsene mot menneskeheten historien har sett.

For det fikk den Oscar for beste fremmedspråklige film, og for det alene fortjener den to timer av din tid.

Vil du heller se…

Noe lett? Se «All American» (serie fra 2018). Neida, dette er neppe den nye «Friday Night Lights». Men det er en ny ungdomsserie om amerikansk college-fotball som makter å underholde seere i alle aldre samtidig som den sier noe om klasse og rase i det moderne USA.

Noe imponerende? «The Deuce» (serie 2017-18). Sesong 2 er nå ute i sin helhet. Nyt James Franco og Maggie Gyllenhaal i «The Wire»-skapernes utsøkte drama om New Yorks underverden på 70-tallet.

Noe gråtemorsomt? «Kidding» (serie fra 2018). Siste episode av Jim Carreys fabelaktige comeback i tv-formatet legges ut søndag.

Netflix

Se «The Other Side of the Wind» (gammel film, men ferdigstilt i 2018).

Jepp, vi foreslår at du tar rennafart og dropper den siste sesongen av «House of Cards». Ikke bare skuffer siste sesong av den mye omtalte politikk-serien monumentalt – det er ikke HVER uke det kommer en ny Orson Welles-film, liksom!

Joda, den legendariske regissøren bak «Citizen Kane» gikk bort i 1985, men denne filmen, som skrev og spilte inn mellom 1970 og 1976 er først nå blitt ferdigstilt, ved hjelp av Netflix-penger.

Det er en eksperimentell film om en eksperimentell film og en utfordrende metaopplevelse, men den mangler ikke underholdningsverdi av den grunn. Den får på plass en viktig brikke i puslespillet som er Welles’ livsverk og er du Hollywood-nerd kan du spille kjendisbingo og se hvor mange regissører og skuespillere fra gullalderen du kjenner igjen. Fortellingen om den døende filmskaperen som funderer over sitt eget ettermæle kan dessuten få en til å gruble litt selv, over hvordan en velger å disponere sin avmålte tid på denne planeten.

Vil du heller se…

Spenning? «Bodyguard» (serie fra 2018). Uovertruffen popcornthriller fra BBC. Om en upopulær politiker og hennes livvakt.

Skrekk? Se «The Haunting of Hill House» (serie fra 2018). Et gripende familiedrama i tillegg til å være skikkelig skummel.

Western? «Silverado» (film fra 1985). Cowboydrama fra mannen som skrev «The Empire Strikes Back» og «Raiders of the Lost Ark», med mye av den samme briljansen.

NRK

Se «Hevn» (film fra 2015).

Norsk thriller som kom og gikk for tre år siden, uten å få helt den oppmerksomheten den kanskje fortjente.

I en historie løselig basert på Ingvar Ambjørnsen-romanen «Dukken i taket» spiller Siren Jørgensen en kvinne som sjekker inn på et turisthotell på Vestlandet, under falsk navn og med dekkhistorie som journalist. Snart skjønner vi at dama har andre hensikter enn å lage reisereportasjer for glossy magasiner (ja da, filmens tittel er et stikkord).

Hennes rollefigur er ikke helt til å bli klok på, og sammen med den ugne følelsen bare en naturskjønn, men på flere måter trang fjordbygd kan fremkalle, holder det nysgjerrigheten vedlike filmen gjennom.

Anders Baasmo Christiansen dukker dessuten opp i en fin, liten rolle som sammen med Frode Winthers tvilsomme hotelleier løfter filmen enda et hakk.

Vil du heller se…

Årets storserie? «Lykkeland». Bredt anlagt periodedrama om hvordan oppdagelsen av olje i Nordsjøen i 1969 endret Stavanger – og Norge.

Spiondrama? «Le Bureau» (serie 2015-18). Den ultrarealistiske, franske spionserien holder koken i fjerde sesong.

Thriller? «En dag» (serie 2018). Gisseldrama i Belgia, sett fra både politiet, gjerningsmennene og ofrenes synsvinkel.

Viaplay

Se «Wonder» (film fra 2017).

I denne filmen med Owen Wilson, Julia Roberts og barneskuespiller-fenomenet Jacob Tremblay («Room») i hovedrollene, vil melodramatikken og den litt overfladiske behandlingen av en alvorlig tematikk kanskje stryke noen mothårs.

Men med mindre du har et hjerte av granitt er det vanskelig å ikke bli berørt av historien om tiåringen som er født med et deformert ansikt og skal venne seg til leve et vanlig liv ute blant folk etter mange år med sykehusopphold og hjemmeskole.

Vi anbefaler at du legger fra deg kynismen og anretter deg i sofaen med et lager lommetørklær før du trykker «play». Du kan godt se denne filmen sammen med (relativt store) barn, også, hvis du har noen. Det vil de neppe ha vondt av.

Vil du heller se…

Politidrama? «Chicago PD» (serie 2014-18). Viaplay har både politi- brannmann- og sykehus-seriene i Chicago-franchisen. Det er vellagede og spennende serier, om enn formulariske.

Dansker på tynn is? «Friheten» (serie fra 2018). Om et svindler-ektepar som prøver å holde seg på den tynne sti.

Blekt drama? «Manchester By the Sea» (film fra 2016). Casey Affleck som familiefaren som må forsone seg med et enormt tap.

TV 2 Sumo

Se «Scarface» (film fra 1983).

Brian de Palmas kultfilm med manus av Oliver Stone og Al Pacino i rollen som flyktningen som blir narkobaron i åttitallets Miami, kan i grunn ses hvor mange ganger som helst. Her er selve malen for utallige hiphopskiver, dataspill, actionfilmer og kioskromaner.

«Hardbarket» er en klisjè, men er sjelden så passende på både filmen og rollefiguren Scarface – som egentlig heter Tony Montana og ankommer en flyktningleir i Florida fra sitt hjemland Cuba.

På vei opp og fram i underverdenen støter han på krimbossen Robert Loggia, hvis tungt kokainmarinerte elskerinne er Michelle Pfeiffer i sin ultimate rolletolkning. Ferden skjer naturligvis ikke uten betydelige mengder blodsutgytelse, blant annet blir en sirkelsag tatt i bruk på mildt sagt urovekkende vis.

Effektfest? «Valerian and the City of a Thousand Planets» (film fra 2017). Flatskjermen din får virkelig kjørt seg i Luc Bessons romeventyr.

Krim? «The Truth About the Harry Quebert Affair» (serie fra 2018). Patrick Dempsey gjør comeback med rolle som drapsmistenkt forfatter.

Norsk uhygge? «Kielergata» (serie fra 2018). Thorbjørn Harr briljerer som rehabilitert kriminell på et idyllisk. norsk småsted der noe er veldig off.