Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.
Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED». Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix

Se «Sex Education» (serie fra 2019).

Britisk humorserie om en mistilpass tenåringsgutt (Asa Butterfield fra «Hugo») som fortsatt har sin seksuelle debut foran seg, men bor sammen med en mamma (Gillian Anderson) som livnærer seg som sexterapeut.

Hun utgjør en konstant kilde til dyp forlegenhet og regelrett aversjon mot alt som minner om «kåthet og glede», som det heter i Cupido. Men mor er også inspirasjon til det som skal vise seg å være en genistrek: En uoffisiell sexterapigruppe for elevene på skolen.

Jeg vet ikke hvilken skole du gikk på, men på min VGS ville ikke denne ideen fått noe særlig til vinger. Det gjør den her.

Og om dette smått urealistiske premisset er en turn-off for deg, skal du vite at serien redder seg inn på varmende menneskelighet, livsbejaende sexpositivitet og interessante rollefigurer med nyanserte samtaler om pulingens flokete og forvirrende, men vidunderlige verden.

Vil du heller se…

En syk, syk film? «Mother!» (2017). Grusom og svært omdiskutert, men høyst severdig film der Jennifer Lawrence gradvis synker inn i paranoia.

Politisk thriller? «Black Earth Rising» (serie fra 2019). Tankevekkende spenning med folkemord som bakteppe. Usedvanlig solid Netflix-original.

Dokumentar? «Fyre: The Greatest Party That Never Happened» (dokumentar fra 2019). Fortellingen om tidenes festival-blunder.

NRK TV

Se «Søstre» (serie fra 2018).

Med forbehold om at du allerede har fortært den andre, store svenske periodedrama-serien fra i fjor – «Vår tid er nå» – er det bare å kaste seg over denne SVT-perlen.

Her tas vi med til 1968 og introduseres for Karin, ung, venstrevridd og feministisk anlagt arbeiderklassekvinne med fersk journalistutdanning. I mangel av et jobbtilbud i hovedstaden takker hun ja til sommerjobb i vakre, om ikke akkurat progressive Ystad på Skåne-kysten.

Her skal Karin (og venninnna, og typen) sin tilstedeværelse bli utslagsgjørende for den politiske bevisstheten til noen og enhver i den lille småbyen. Og det er forbløffende hvordan mange av kampsakene deres resonnerer i vår egen tid.

Serien er i tre deler og står ikke tilbake for «Vår tid er nå» verken når det gjelder skuespill, fotografi eller det nennsomt rekonstruerte samfunnet den skildrer.

Vil du heller se…

Familiedrama? Se «Herrens veier» (serie 2017-18). Myten om Kain og Abel, lagt til en moderne, dansk prestefamilie som består av både skjøre, feilbarlige og tidvis tvilende sjeler.

Morsom film? «The Square» (2017). Nærstudie av kulturelitemann som går opp i liminga etter brutalt

Absurd humor? «Magnus» (serie fra 2019). Litt Coen-brødrene, litt Peter Sellers, litt «Stranger Things» og litt forsvinningsmysterium som er spennende på ekte.

HBO Nordic

Se «Vikings» (serie 2013-18).

Med den femte sesongen ute i sin helhet er det på sin plass å minne om at denne serien, som opprinnelig var History Channels aller første dramaproduksjon, har holdt koken oppe og vel så det.

«Vikings» setter underholdning foran historisk korrekt pirk, men er inspirert av legenden om Ragnar Lodbrok, den svenske vikingen som skal ha vært en pest og plage for engelske og franske bønder med stadige raid på 900-tallet.

I den femte sesongen er sjarmerende Jonathan Rhys Meyers – du kjenner han som nazist i «Den 12. mann» – et godt tilskudd til ensembelet. Han spiller «krigerbiskop», og hvis det er noe du trenger i livet ditt, er det jo flere krigerbiskoper.

Her er det liv og død, blod og jord, svik og vennskap og maktspill med sverd og skjold. Perfekt mens en venter på de siste sesongene av «Game of Thrones» og «The Last Kingdom».

Komedie? «Crashing» (serie 2016-19). Topp sitcom om komiker på bånn.

Krim? «True Detective» (sesong 3, 2019). Tilbake i form etter den begredelige forrige sesongen.

Noe høyaktuelt? «Brexit: The Uncivil War» (film fra 2019).Fiksjonsdrama om hvorda ny teknologi fikk britene til å stemme nei til EU.

TV 2 Sumo

Se «The Little Drummer Girl» (miniserie fra 2018).

Gir navnet John le Carré deg en fornemmelse av tørrhet i munnen har jeg en viss forståelse for det. Men denne miniserien, basert på romanen fra 1983, som også tidligere er filmatisert, er vesentlig mindre støvete enn for eksempel «Muldvarpen».

Den er dessuten oppe og menger seg med «The Night Manager» som de beste tv-adaptasjonene av spionforfatterens bøker. Selv om du ikke får se den nakne rumpa til Tom Hiddleston i denne.

Hovedpersonen spilles av Florence Pugh, sist sett i Netflix-filmen «The Outlaw King» og er selv en ung, britisk skuespillerinne. Av årsaker vi ikke skal spoile blir hun rekruttert av israelsk etterretning for å jakte på en palestinsk terror-boss som har stått bak noen riktig uhyggelige attentater mot fremstående jøder i Europa.

Det blir selvsagt en prøvelse av dimensjoner, men heldigvis får hun lov til å forelske seg i Alexander Skarsgård mens det hele står på. Er ikke det et formildende element, veit ikke jeg.

Vil du heller se…

En filmperle?«The Shape of Water» (2017). Fantasy + oppriktig rørende drama + kald-krigs-periodefilm = Oscar-dryss.

Dokumentar? «Jonestown: Terror in the Jungle» (serie fra 2018). Om sektlederen som fikk 900 mennesker til å begå kollektivt selvmord i 1978.

Komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie, ferdig snakka. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

Viaplay

Se «You Were Never Really Here» (film fra 2017).

Altså, SÅNN skal filmer lages. Bort med daukjøtt og meningsløse forfengelighetsscener. Fullt fokus på fortelling og karakterutvikling. Først når du sitter igjen med 90 minutters tettpakket, intenst drama kan du låse klippen.

Regissøren som har skjønt dette heter Lynne Ramsay og hadde badet i priser for «You Were Never Really Here» hvis hun ikke hadde hatt feil kjønn. Like imponerende er Joaquin Phoenix’ hovedrolle, som traumatisert privatetterforsker og leiemorder med trafficking-kriminelle som spesialfelt.

Det er skummelt, dystert og gruoppvekkende blodig, og den neglebitende spenningen forsterkes av den utsøkte filmmusikken fra Radiohead-gitarist Jonny Greenwood.

Vil du heller se…

Humoristisk dokumentar? «Valley of the Boom» (serie fra 2019). Doku/drama-mashup om internettbransjens barndom.

Romopera? «Solo» (film fra 2018). Festlig romwestern både for lunkne og gloheite Star Wars-fans. Ufattelig at denne gikk så dårlig på kino.

Krigsdrama? «Den 12. mann» (film fra 2018). Harald Zwarts gjenfortelling av Jan Baalsruds iskalde flukt fra nazistene i Nord-Norge.