NRK TV

Se «Bonusfamilien» (2017-19).

Sjarmerende, svensk humordrama om et urbant, nyetablert ungt par som har barn på hver sin kant. Tredje (og trolig siste) sesong har såvidt startet, med nye avsnitt på NRK hver mandag, og skal vi tro svenske tv-anmeldere som har sett hele sesongen er dette en av årets virkelige tv-høydepunkter.

Vera Vitali og Erik Johansson spiller hovedpersonene Lisa og Patrik, som har sønner på samme alder – rundt ti – som utvikler et vennskap på tross av diametralt forskjellige personligheter. I miksen finnes også Lisas tenåringsdatter og selvfølgelig parets ekser (velkjente Petra Mede har en sentral rolle Patriks fraskilte kone).

Serien kjennetegnes av lun, allmengyldig humor og engasjerende rollefigurer. I den nye sesongen er det, i motsetning til de to første som ble laget back-to-back, gjort et lite hopp fram i tid.

Inntrykket er dessuten at plottet er skjerpa og spisset, idet en del bifigurer og sidefortellinger er skrellet bort. Det er et godt grep. Nå dreier mye seg om Lisa og Patrik skal ta det store steget og lage felles barn, og gjennom de vurderingene får vi dele såvel økonomiske bekymringer som etiske dilemmaer.

Vil du heller se…

Drama fra fjerne himmelstrøk? Se «Raketten» (film fra 2013). Stemningsfull og autentisk film om livet i avsidesliggende deler av Laos. Sterk barnerolle i sentrum.

Vond sosialrealisme? Se «Farleg kjærleik» (serie fra 2018). Nærstudie av tenåringsjente som stikker hjemmefra for å henge med helt feil folk.

En morsom serie om tvangslidelser? Se «Pure» (serie, 2019). Følg en 24-årings reise for å forstå hvorfor hjernen hennes stadig kidnappes av grove tabu-tanker.

Viaplay

Se «Swedish sin» (dokumentarserie, 2019).

Du tror kanskje at pornoindustrien i all hovedsak holder til i San Fernando-dalen i California, og det er mulig du har rett i det, men fakta er at en av verdens største produsenter av snuskete bilder i mange år har vært svenske Private Media Group.

Selskapet ble startet på sekstitallet av tivolidirektør-sønn og, æh, «levemann» Berth Milton. På nittitallet overtok hans sønn, Berth Milton jr, businessen. Hvorvidt dette skjedde på lovlig vis og etter gammer’n sitt eget ønske, er i dag omstridt – men fakta er at junior gjorde det godt i bransjen, fikk selskapet børsnotert i USA og tjente fantasilliarder.

Så kom nedturen, i form av at kemneren banket på døra med et krav som ville fått enhvert svamplegeme til å skrumpe inn. I dag mener den fortsatt gjeldstyngede Milton junior seg utsatt for en gigantisk konspirasjon der såvel staten som kongen, de venstreorienterte mediene, den politiske eliten og en motorsykkelbande spiller roller.

Denne femdelte dokuserien tar for seg de temmelig ville påstandene og er knapt noe sannhetssøkende, objektivt journalistisk mesterstykke. Men det er jo umulig å ta for seg dette materialet uten at det blir svært, svært underholdende.

Vil du heller se…

Actionfilm? «Sicario 2: Day of the Soldado» (film fra 2018). Ikke så bra som eneren, men en solid og spektakulær produksjon.

En vakker oppvekstskildring? «Lady Bird» (film, 2018). Om det siste året på high school, om håp for framtida og om vond løsrivelse.

Komiserie? «Fresh off the Boat» (serie, 2015-). Om en tolvåring fra Taiwan som flytter til USA sammen med familien sin og forelsker seg i hiphop og basketball

HBO Nordic

Se «Years and Years» (miniserie, 2019).

Jeg er egentlig ganske mett på dystopiske framtidsvisjoner, og følte at premisset var litt slitt i kantene da jeg satte meg ned med den nye serien fra Russell T. Davis – mannen som ga «Doctor Who» en ny vår.

Det er tross alt en ny «Black Mirror»-sesong på vei, fikk ikke det holde?

Men dette fremstår ganske kjapt som en ganske skarp, politisk samtidssatire, der vi opplever en skrekkversjon av de kommende tiåra, sett gjennom en familie som i starten av serien venter en ny baby og ser lyst på livet. Deretter hopper vi skarve fem år fram i tid, og dæven så mørkt det blir.

Trump er gjenvalgt og har ført USA til randen av atomkrig mot Kina, sommerfugler er utdødd, tenåringer laster opp bevisstheten sin på internett og Storbritannia sliter med å finne husly til hordene av flyktninger fra et Ukraina invadert av Russland.

Heldigvis er det også glimt av humor og varme her, og et godt skuespillerensemble som toppes av Emma Thompson i rollen som ytre høyre-demagog og medieyndling med mer enn en smule likhet til norgesaktuelle Katie Hopkins.

Vil du heller se…

En fortelling fra virkeligheten? Se «Chernobyl» (miniserie, 2019). Lærerikt og fengslende tv-drama om kjernekraftverk-katastrofen i 1987.

Sjukt familiedrama? Se «The Act» (serie, 2019). Ond mor dikter opp datters kreftsykdom. Patricia Arquette i storslag (igjen!).

Komedie? «Veep» (serie 2012-19). Siste sesong av forrykende komedie fra amerikansk topp-politikk.

TV 2 Sumo

Se «Catch-22» (miniserie, 2019).

Ny adaptasjon av Joseph Hellers epokegjørende antikrigsroman fra sekstitallet, gjort med utsøkt tragikomisk sans (selv om boka, som vanlig, er bedre).

Glimrende Christopher Abbott (eksen til Marnie i «Girls») har fått rollen som Yossarian, den amerikanske bombeflysoldaten som utstasjoneres i Italia under Den andre verdenskrig, der befalet øker antallet tokt han må gjennomføre så snart han nærmer seg grensen.

Til slutt stilles han overfor det uløselige dilemmaet som er gått inn i dagligtalen som et «Catch-22»: Prøver du å unndra deg militærtjeneste ved å erklære deg sinnsyk, er det et bevis for at du opptrer rasjonelt og i tråd med dine egne interesser, og dermed er du per definisjon tjenestedyktig.

I forhold til romanen er kronologien ryddet opp i, og noen nyanser må ofres på dramaturgiens alter, men Hellers satiriske blikk på krigens galskap og militærbyråkratiets nytale er etter vår mening ivaretatt. Og underveis kan du kose deg med gode innhopp fra blant annet Kyle Chandler («Friday Night Lights»), Julie Ann Emery («Better Call Saul») og selveste George Clooney, som også har regissert en av de seks episodene.

Vil du heller se…

Advokatserie? «For the People» (serie, 2018). Unge, pene mennesker med (stort sett) profesjonelt pågangsmot og edle hensikter i ny serie fra «Grey’s Anatomy»-skaperen.

Sentimental film? «Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai» (film fra 2018). Oppskriftsmessig, men kompetent periode-romantikk for «Downton Abbey» og «Mamma Mia»-fans.

Spenningsserie? «Project Blue Book» (2019). Serien som like kunne gjerne hatt tittelen «X Files, bare satt til 50-tallet».

Netflix

Se «Slasher» (serie, 2017-19).

Er du noenlunde interessert i popcornskrekk og fortsatt ikke har oppdaget antologiserien «Slasher» er det bare å gratulere deg: Du er invitert til fest. For her kastes alle sjangerens hovedingredienser i gryta – makabre drap, mengder av blod, pirrende mysterier, dampende sexscener og heltinner å heie på.

Før det tilsettes moderne krydder – tettpakket, karakterdrevet fortellerrytme, topp produksjonsdesign og  intertekstuelle referanser.

I første sesong dreier det seg om ugjerningene til den mystiske «The Exectioner», som terroriserer generasjoner av innbyggere i en avsidesliggende, kanadisk småby. I den andre rulles det opp en fryktelig ugjerning begått på en sommerleir.

Den ferske, tredje sesongen, som kom på Netflix denne uka, har tittelen «The Druid» og bærer bud om at en ny, maskert busemann skal skremme livsskiten av oss. Serieskaper Aaron Martin sier han dessuten har satt seg fore å si noe om temaer som rasisme og mobbing.

Vil du heller se…

En kultfilm? «The Blues Brothers» (1980). Dan Akroyd og James Belushi er på oppdrag fra Gud, må gjenforene sitt R&B-band og blir nesten drept av Carrie Fisher.

Godt drama? «Easy» (antologiserie, 2016-19). En perle av en serie om om kjærlighet, samhold, sex, humor, teknologi, og identitet.

Rock & råkjøring? «Baby Driver» (film fra 2017). En av tidenes tøffeste bilfilmer, med en åpningsscene som kan ses igjen og igjen.