Erik Poppe opplever bra kinosuksess for tida med «Tusen ganger god natt», men er allerede i gang med sitt neste prosjekt.

«Kongens nei» – basert på Alf R. Jacobsens bok ved samme navn – beskriver hendelsene som fulgte i timene og dagene etter tyskernes invasjon i 1940, og som kulminerte i kongens historiske nei på Elverum folkehøgskole.

Nå har Poppe avslørt et par av skuespillerne, melder NRK, i anledning deltakelsen på filmfestivalen Movies on War i Elverum .

Her fortalte regissøren at Anders Baasmo Christiansen på det nærmeste er klar for rollen som kronprins Olav, mens danske Jesper Christensen («Arven», «Drapet», «Nymphomaniac») skal spille Haakon.

I boka «Kongens nei» tillegges kongens karakterstyrke avgjørende betydning for at myndighetene ikke ga etter for tyskernes krav om å kapitulere, mens regjeringen levnes liten ære.

– Ja, tenk deg det. Vi har ikke hatt en konge i Norge på nesten 1000 år, og ingen har lært han å være konge. Og så er spørsmålet hvordan han skal løse dette her. Han står der, og så raser alt sammen rundt ham. Han må etter beste evne forsøke og løse det. Han har en statsminister som får nervesammenbrudd og ikke vil være statsminister lenger. Han har ingen som støtter ham. Han har til og med en sønn som vil ut og verve seg og forsvinne, sier Poppe til NRK.

Opptakene til filmen starter etter planen i mai til neste år, og budsjettet blir på cirka 40 millioner kroner.

– Disse begivenhetene burde vært filma for lenge siden. Jeg tror dette blir en fantastisk film. Vi kommer til å få et dypt menneskelig og emosjonelt drevet drama, sier Jacobsen til NRK.

Kongensnei_pocket