I dag kan Dagsavisen melde at Marvels nye tv-satsing «Agents of SHIELD», som er mottatt med varierende kritikker etter nattens premiere, ikke er kjøpt opp av noen norske tv-aktører.

Filter har de siste dagene forsøkt å komme til bunns i det samme spørsmålet, men har av kilder i bransjen bare fått bekreftet at serien er innkjøpt til Norge – men ikke fått bekreftet av hvilken aktør.

TVNorge har førsterett på serien gjennom sin ABC-avtale, men har takket nei. Filter har derfor kontaktet de andre aktuelle norske tv-aktørene – NRK, TV 2, TV 2, Viasat/TV3, C More – men alle gir samme svar: Vi har ikke kjøpt rettighetene.

«Agents of SHIELD» er tett knyttet opp mot kinosuksessen «The Avengers», og pilotepisoden er også regissert av filmens regissør Joss Whedon – som tidligere har gitt oss fanfavoritter som «Buffy», «Dollhouse» og «Firefly».

Likevel er altså norske tv-kanaler lunkne, etter sigende fordi norsk tv-publikum er mer opptatt av lettbeint tv-komikk (både «Trophy Wife» og «Mom» er innkjøpt) enn de er av sci-fi.

Eller: Kanskje de virkelig er opptatt av sci-fi, men at de som virkelig liker sjangeren ikke gidder å vente på at serien dukke opp på norsk tv – samt vet hvordan de skal gå fram for å dekke sine behov?

– Vi tror seriene vi har valgt vil slå an bedre enn «Agents of SHIELD». Det kan også være at denne er spesielt attraktivt for nedlastere, sier tablåredaktør Gudmund Bjortveit i TVNorge til Dagsavisen.

Innkjøpssjef Fredrik Luihn i NRK deler TVNorges skepsis til serier av dette kaliberet.

– Det er ikke like stor buzz rundt denne serien som det har vært til Joss Whedons tidligere TV-prosjekter, som «Dollhouse» og «Firefly». Dette er normalt også en vanskelig sjanger for det store publikum her i landet. Kanalene er derfor forsiktige med å forplikte seg til å kjøpe en slik serie, fordi man risikerer at den ikke blir en suksess i USA og kanselleres etter seks-sju episoder, sier Luihn til Dagsavisen – og legger til noe som kan kaste lys over hvorfor den eventuelle kanalen som har sikret seg rettighetene foreløpig holder tyst om det:

– Blir den derimot en suksess, blir det raskt besluttet at den blir produsert i en hel sesong. Da vil vi nok få se den på en norsk kanal.

Hva med deg – er du spent på «Agents of SHIELD»? Og er du i så fall villig til å vente på at en norsk kanal skal få ut fingeren før du ser den?