Komisk superhelt, noksagter på dypt vann og rystende dokumentar: Her er ukas streamingtips
Med pause i fotball-VM trenger du noe annet å hvile øynene på, ikke sant? Her er vår ukentlige spalte med anbefalinger blant det ferskeste innholdet på de fem mest utbredte strømmetjenestene (og forresten: Nå tar vi sommerferie, så dette er siste gang du hører fra oss før august).
- Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
- Du kan motta vårt nyhetsbrev med ukentlige nyheter, tips og trailere ved å føre opp fornavn, etternavn og mailadresse her.
Viaplay
Se «Thor: Ragnarok» (2017). Marvel-universet er best når det ikke tar seg selv seriøst. Derfor var det en genistrek å hente inn komikeren Taika Waititi for å lage Thor-film når den forrige («The Dark World» fra 2013) var en av filmseriens udiskutable skuffelser.
Resultatet er en av de mest fargesprakende og komiske superheltfilmene, full av herlige on-linere som visstnok stammer fra fri improvisasjon på settet. Det gjør seg i en tid der mye av tv-underholdningen bare blir mørkere og mørkere.
Vil du heller se…
Noe mytologisk? «Preacher» (serie 2016-18). Western-prest og vampyr-kompis jakter på abdisert Gud. Ny sesong nå.
Noe magisk? «The Magicians» (serie 2015-18). Voksen eventyrserie med islett av bra humor.
Noe multippelt? «What Happened to Monday» (film fra 2017). Noomi Rapace spiller alle sju søstrene i Tommy Wirkolas actionfylte sci-fi.
TV 2 Sumo
Se «War Dogs» (2016). Joda, alvorlige temaer som moderne krigsindustri og offentlig anskaffelsespolitikk fortjener såklart mer dybtloddende filmer enn denne. Men som ren underholdning er Todd «Hangover» Philips’ (svært karikerte) gjenfortelling av en høyst kuriøs historie fra Afghanistan-krigen bedre enn sitt rykte.
Jonah Hill og Miles Teller har bra kjemi som de to noksagtene som mot alle odds vinner anbudet på en kjempeleveranse av ammunisjon til den afghanske hæren – og det blir aldri kjedelig å følge deres halsbrekkende bestrebelser på å levere.
Vil du heller se…
Familiedrama? «Parenthood» (serie 2010-2015). Kritikerrost om temaer som samhold, karriere og psykisk helse.
Krim? «Mr. Mercedes» (serie fra 2017). Intenst spennende Stephen King-serie med den ultimate gretne purken.
Politisk drama? «West Wing» (serie 1999-2006). Ble skoledannende for sine intriger på innsiden av Det hvite hus.
NRK
Sjekk dokusommeren! Statskanalen har droppet sin årvisse sommer-godtepose av kvalitetsdokumentarfilmer og -serier. Her er det mye god journalistikk å finne, enten du er interessert i teknologi, politikk og ekstremisme, krigshistorie, religiøse kulter og psykopater, uoppklarte drapssaker, flyktningekrisa, rock ’n roll eller reality-tv.
Når vi skal trekke fram en film, velger vi oss likevel den imponerende debuten til Sofia Haugan, som gikk på kino tidligere i år.
«Røverdatter» er hennes personlige fortelling om livet med en rusavhengig og kriminell far. Den er rå, utleverende og dessuten smart og godt fortalt.
Vil du heller se…
Et magisk, lite drama? «Beasts of the Southern Wild» (film fra 2012). Nydelig, Oscar-belønnet indiedrama fra Louisiana-sumpen.
En komedie? «Oslo Zoo» (serie fra 2o18). Herlig liten komiserie fra tidligere stuntreporter Amir Asgharnejad. Pendlervennlige 15-minuttersepisoder.
Et mesterverk, bokstavelig talt? «The Master» (film fra 2013). Strålende om karismatisk sjarlatan og et nervevrak i 50-tallets USA.
HBO Nordic
Lite nytt på HBO denne uka, så vi benytter anledningen til å gjenta vår anbefaling om å se «Pose».
Den nye serien til Ryan Murphy, fyren bak «Nip/Tuck», «Glee» og «American Horror Story», er definitivt noe du aldri har sett før. Vi er i New York på slutten av åttitallet, der Donald Trumps voksende forretningsimperium kolliderer med såvel storbyens kulturelite og den kitchy drag-scenen som bobler i undergrunnen (serien har visstnok det største transkjønnede skuespillerensemblet noensinne).
Resultatet er en musikal med et brennende hjerte, et konfettiregn av mangfold, glitter og overdådig melodrama, samt en episk fortelling som spenner svære buer over det deilige og dekadente, men kyniske tiåret som har formet oss mer enn vi kanskje aner.
Kynisk satire? «Succession» (serie fra 2018). Adam McKays serie om maktkampen innad i en medie-eiende familie.
Sterk film? «The Tale» (film fra 2018). Laura Dern i mesterlig tv-film om overgrep mot barn og hvordan vi forholder oss til det.
Gangsterfilm? «The Untouchables» (film fra 1987). Brian de Palma på sitt beste. Vulgært, voldelig og vakkert fra 30-tallets Chicago.
Netflix
Se «Luke Cage» sesong 2. Den nest beste Marvel-serien til Netflix (etter «Jessica Jones») er tilbake med en ny sesong.
Superhelten Cage er en tidligere straffange som nå bruker sine overnaturlige krefter og skuddsikre kropp for å bekjempe kriminalitet og korrupsjon i bydelen Harlem på Manhattan.
Serien om ham byr på en forholdsvis kompleks fortelling med sosial bevissthet og et interessant rollegalleri, men dalte betraktelig i kvalitet mot slutten av første sesong – uten å spoile noe, kan jeg si at Marvel burde brukt litt bedre tid på å utvikle skurkene Cage står opp mot.
I den nye sesongen har de tydeligvis lært av sine feil, for denne gangen er antagonistene av den mer ambivalente og interessante typen. Vi føler oss sant å si ikke sikre på Luke Cage er helt god, selv.
Vil du heller se…
Gretten gubbe? «100-åringen som klatret ut av vinduet» (film fra 2016). Svensk feelgoodkomedie med svært kontrafaktisk historiefortelling.
Flere gretne gubber? «Gretne gamle gubber» (film fra 1993). Det er fortsatt kostelig med ansiktsuttrykkene til Jack Lemmon og Walter Matthau.
Fjern komedie? «This is the End» (film fra 2013). Det som skjer når du er filmstjerne og verden går under mens du røyker tjall hos James Franco.