– Vennskapet vårt dabba av på et tidspunkt. Jeg skrev eposter, og du ignorerte meg. Lenge.

Louis C.K. virker litt irritert. Eller streng, i hvert fall. Kun stemmen, man kan bare se for seg alvorsfjeset han noen ganger får i tv-serien, de oppspilte øynene og den stramme, munnen ramma inn av det røde skjegget.

Året er 2010 og han er ukas gjest«WTF», podcasten til komiker Marc Maron. De to er tidligere bestevenner, de har kjent hverandre like lenge som de har vært komikere, men de har ikke snakka på årevis.

Maron har nettopp fått et slags svar på hvorfor Louie ikke har svart på mailene hans, og nå sier han:

– Virkelig?

– Ja, i over et år.

– Hva i helvete var problemet mitt?

I årene som har gått er Louis C.K. blitt en av de største standup-komikerne i verden og fått sin egen kritikerroste tv-serie, «Louie».

Maron, derimot, har nådd bunnen av komikarrieren, fått sparken fra samme radiokanal tre ganger, vært glødende sjalu på Louie og starta en podcast.

– I denne omgangen, da du forsøkte å ta kontakt og få meg til å gjøre podcasten var det en del av meg som tenkte «til helvete med ham. Om han ikke vil være vennen min, så gidder jeg ikke.»

I 2014 er situasjonen en god del lysere. Mens «Louie» nettopp gikk inn i sin fjerde sesong og hovedpersonen nå kan selge ut svære konsertsaler, begynte motstykket «Maron» sin andre sesong torsdag i forrige uke.

På fem år har Marc Maron gått fra å være en mislykka obskuritet til å beskrives som «komikernes komiker», en merkelapp han tydeligvis har arvet fra Louis C.K. som nå har blitt forfremma til alles komiker.

Vendepunktet for Maron var «WTF», som han starta i 2009 da håpet syntes å være ute for komikarrieren og han var på sin andre skilsmisse.

– Jeg var på et sted i livet mitt hvor jeg hadde blitt veldig kynisk, fortalte Maron på radioprogrammet Fresh Air for et par uker siden.

– Jeg følte at jeg ikke lenger var i stand til å verdsette andre menneskers fortellinger. Jeg hadde mista evnen til å lytte og trives i andres selskap.

Podcasten, spilt inn i Marons garasje, skulle være en måte å gjenoppta kontakten med gamle venner og kolleger. I starten var det mest andre standupkomikere som Doug Stanhope og Patton Oswalt som tok turen hjem til Maron og hadde små og store samtaler om komibransjen og livene sine.

Etter hvert har podcasten også fått en vridning mot film, og nå om dagen kan det imidlertid like gjerne være filmstjerner og regissører som Ben Stiller og Kevin Smith som er innom og nærmest skrifter til Maron om alt fra hvor vanskelig det er å få laget en film som ikke er «Iron Man 3» til hvor jævlig Bruce Willis kan være.

Samtidig er Maron sårbar og åpen, noe som gjør at gjestene ofte er det samme tilbake.

– Jeg var edru i 20 år før jeg nylig hadde et tilbakefall, fortalte Robin Williams i en av podcastene.

– Hva skjedde denne gangen?

– Å, jeg var oppe i Alaska

– Nok sagt! Hehe.

– Jepp, der ser du. Hvem er det som bor der? Folk i vitnebeskyttelsesprogrammer? Jeg følte meg isolert og så tenkte jeg plutselig at «vel, det finnes én kur…»

Det var nok ikke helt tilfeldig at Williams valgte å snakke om tilbakefallet hos Maron. Da rødtoppen Louis Szekely ble kjent med Maron på 80-tallet var det motvillig, og via en kompis han hadde blitt med ut for å treffe en fyr Louie oppfatta som et høylytt, langhåra og temmelig ufyselig kolatryne.

På 90-tallet vokste Marons uvane til en avhengighet.

Han pleide å ringe dealeren sin fra en bar på Lower East Side i New York. Gjerne på ettermiddagen, siden Maron var oppsatt på å nå dealeren før han rakk å blande ut varene.

– Akkurat når han trekker for gardinene og den gamle colombianske fyren leverer de ekte greiene, før han gjør det om til søppel, sier Maron i en video på YouTube-kanalen sin, hvor tar seeren med på en liten omvisning i nabolaget.

Etter å ha fått varene pleide han å rusle gjennom Tompkins Square Park på stigende rus, hjemover mot dama han bodde med, klar for å være høy og late som han ikke var høy. Det ble så ille at selv dealeren ba ham slutte.

Til slutt, et sted mellom søvnløsheten og dopkjøret, fikk han psykiske problemer.

Hos CNNs Red Chair fortalte han at han til slutt måtte sjekke inn på et sykehus.

– Det er rart når du hører stemmer i hodet. Det er aldri én, alltid mange, og du bruker mye tid på å prøve å få dem til å velge en leder.

Foruten dopet var han også bitter over mulighetene som aldri kom og mulighetene som glapp, en sint standup-fyr som prata politikk.

Han kunne skule bort på Jon Stewart og spurte seg selv «hvorfor ham og ikke meg?» Og så vare det Louis C.K., selvsagt.

Det var ikke det at Maron aldri fikk muligheten til å gjøre sin egen tv-serie. Som så mange andre komikere hadde han ørten nesten-prosjekter på gang, med det fellestrekket at de aldri fikk noen forløsning.

I et intervju med Rolling Stone fortalte Maron om alt fra serien hvor han var en kokk som hadde brent alle broer til serien hvor han var en Oscar-vinnende regissør som hadde brent alle broer.

– Det var sånn jeg så meg selv. Jeg vet ikke hvor mange broer jeg faktisk brente. Antagelig ikke så mange som jeg tror, men jeg er en vanskelig person.

Fire år etter at podcasten endelig ga ham gjennombruddet falt brikkene på plass med komiserien «Maron», som debuterte i fjor og er basert på podcasten hans.

– Serien din, «Maron»… Jeg synes det er topp med en fyr som kaller opp serien sin etter seg selv, sa Conan O’Brien da komikeren besøkte showet hans nylig for å snakke om den nye sesongen.

– Jeg hadde ikke noe valg, svarte Maron.

– Det var enten det eller «Ikke Louie».

Publikum ler. Poenget treffer godt, mye fordi det er så sant. Det finnes et merkelig brorskap i alt fra navnet til stilen til at også Maron gjerne tar utgangspunkt i virkelige ting fra livet sitt.

Og det er mye levd liv, bitterhet og patetiske opplevelser å hente materiale fra.

Foruten podcast-innspillingen får man se Maron gjøre alt fra å sparke den udugelige agenten sin til å ha et trøblete forhold til faren, huse et kobbel med løskatter i hjemmet sitt og stille opp som anonyme narkomane-sponsor.

Noen ganger blir det nesten for personlig. Da en fan sendte ham en mail om at hun ville ha sex med ham og pulehelga på et hotell endte opp som et forhold fortalte han først om det på podcasten, før det ble bretta ut over to episoder i serien.

Forskjellen mellom «Louie» og «Maron» er imidlertid at der førstnevnte ofte er fantasifull inntil det surrealistiske, holder Marons serie seg mer tradisjonell og jordnær i formen.

Den er heller ikke like kjent som «Louie», all den tid den produseres av vesle IFC, selv om det hjalp litt da Netflix fikk førstesesongen.

Ikke at Maron ser ut til å være like bitter eller sjalu på den gamle kompisen lenger.

Podcasten med Louis C.K., som er blitt en av de mest kjente «WTF»-episodene, varer i to timer.

Man kan høre tonen bli gradvis varmere mens de snakker seg gjennom karrieren til Louie, den gamle situasjonkomedien hans på HBO som aldri slo an og gamle minner de har av hverandre.

Og til slutt sier de unnskyld.

– De gangene du var sjalu hadde jeg det vanskelig. Du var en elendig venn, sier Louie.

– Jeg kunne ha trengt deg. Jeg ble skilt, tv-serien min ble kansellert, jeg hadde det tøft. Jeg kunne trengt en venn.

Og Maron sier:

– Kan vi komme oss tilbake på rett spor, eller hva?

Og Louie svarer:

– Ja, jeg tror vi kan det.

Foto: Larry Hirshowitz / WTF