TV2 Sumo

Se «Repo Man» (film fra 1984).

La oss være ærlige: De aller fleste filmer følger en relativt forutsigbar oppskrift. Greit nok, det er en grunn til at klisjeer blir klisjeer og at visse fortellinger går igjen fra generasjon til generasjon i tusenvis av år. Men denne glimrende komedien er IKKE en av filmene som følger en relativt forutsigbar oppskrift.

Bare kombinasjonen av Emilio Estevez som ung punkrocker, Harry Dean Stanton (RIP!) som «repo man» (en som henter inn biler eieren har misligholdt lånet på) og vesener fra det ytre rom bærer bud om en filmopplevelse utenom det vanlige.

Legg til et fantastisk soundtrack, en alt annet enn foreldet brodd mot massekonsum-samfunnet og en perlerad av vitser, og du har det jeg vil driste meg til å si er en av 80-tallets beste filmer.

Vil du heller se…

Et oppvekstdrama utenom det vanlige? «My Friend Dahmer» (film fra 2017). Om barndommen til en av USAs verste seriemordere, gjenfortalt av en av hans venner.

En moderne sci-fi? «Humans» (serie fra 2015-18). Om en nær framtid der menneskeliknende roboter settes i verk som hushjelper i vanlige folks hjem.

Politisk drama? «West Wing» (serie 1999-2006). Skoledannende serie om livet på innsiden av Det hvite hus under en fiktiv, demokratisk president.

NRK

Se «Kiri» (miniserie fra 2018).

Miniserier er et undervurdert format! Litt mindre forpliktende å gi seg i kast med, og ofte med en egen evne til å faktisk komme til poenget før du har sovna (eller gitt opp). Denne er britisk, har en litt annen tone enn krimserier flest og en rekke kvaliteter – fremst av dem: En nydelig hovedrolleinnehaver.

Miriam (Sarah Lancashire fra «Happy Valley») er sosialarbeider med et stort hjerte, giftig tunge og en klunk sprit i morgenkaffen. En av hennes klienter er en niåring som forsvinner rett før hun skal inn i en ny adoptivfamilie, og en av Miriams mindre heldige beslutninger kan være noe av årsaken. Snart har hun blodtørstige nyhetsjournalister på dørstokken.

Selve forsvinningsmysteriet er ikke blant de mest originale (eller overbevisende), men det er liksom ikke poenget her. Kan du like en serie bare for hvordan den portretterer medmenneskelighet i et klassedelt samfunn og samtidig unngår å degenerere til lidelsesporno, har «Kiri» vår varme anbefaling.

Vil du heller se…

En eventyrfilm sammen med ungene? «Skammerens datter» (film fra 2015). Jakob Oftebro har hovedrollen i spennende, dansk fantasydrama som passer for voksne og store barn.

En thriller? «Greyzone» (serie fra 2018). Mer dansk! Følg opprullingen av et terrornettverk i Skandinavia i intens serie som griper tak i deg fra første øyeblikk.

Noe å grine av? «Ida» (film 2013). Stillfaren, nesten ubeskrivelig polsk roadmovie om tro, tvil, generasjonskløft og gamle familiehemmeligheter.

HBO

Se «Succession» (serie fra 2018).

Denne har vi anbefalt før, men nå er hele sesongen lagt ut, og det med en forrykende finale-episode som levner oss lite annet valg enn å gjenta anbefalingen.

«Succession» er skrevet av samme fyr som skrev den briljante britiske komiserien «The Thick Of It» og handler om en aldrende mediemogul som synger på siste verset.

Rundt ham sirkler gribbene som ønsker kontroll på både konsernet og den presumptivt velfylte lommeboka. De omfatter ikke minst gubbens yngre kone og egne barn, som alle er utstyrt med egoisme, kynisme og slangeaktig sleiphet i rikt monn.

Dette er ikke serien å se for å få trua på menneskeheten, men sylskarpe replikker og intrigemakeri som tatt ut av en såpeopera er det forbannet underholdende. Og så vil den få deg til å prise deg lykkelig for at du ikke er arving av en milliardær.

Vil du heller se…

Latterlige amerikanere? «Who is America» (serie fra 2018). «Borat» og «Ali G»-skaper Sacha Baron Cohen med nye stunt-intervjuer.

Skrekk og spenning? «Castle Rock» (serie fra 2018). Stephen King-figurer forenes i et nytt serieunivers – en ren gavepakke til forfatterens mange fans.

Krim? «Sharp Objects» (serie fra 2018). Amy Adams er fantastisk som krimjournalist med skjeletter i skapet og demoner i bagasjen.

Netflix

Se «Better Call Saul» (serie 2015-18).

Så er vi igang med fjerde sesong av spin off-en fra «Breaking Bad», der vi får forhistorien til advokaten som sto i ledetog med meth-kokken Walter White, og lærer om hvordan han – i likhet med White – gikk fra rettskaffenhet til kriminalitet.

Holder den nivået oppe blir dette en bra, ukentlig følgesvenn ut over seinsommeren og høsten.

Og sesongstarten skuffer ikke. Vi møter Jimmy (som Saul egentlig heter) rett etter den magevrengende avslutningen på sesong 3, og lærer mer om den sjokkerende tragedien som vi mer enn aner blir avgjørende for Jimmys transformasjon til den moralsk tvilsomme mannen vi kjenner som Saul.

«Better Call Saul» har gradvis beveget seg bort fra komedien og nærmere originalseriens alvorligste øyeblikk, etterhvert som den har nærmet seg den i tid. Den fungerer frittstående, men som et komplement til «Breaking Bad» snakker vi virkelig om et monumentalt dramaverk.

Vil du heller se…

Et voksnere drama? «Carol» (film fra 2015). Om homofil kjærlighet på det tilkneppede 50-tallet, med Rooney Mara og Cate Blanchett i hovedrollene.

Noe regelrett infantilt? «Sausage Party» (2016). Ufattelig barnslig voksenhumor i animasjonsfilm der matvarer som pølse og brød blir levende. (Jeg lo!)

Katastrofefilm? «Deepwater Horizon» (film fra 2016). Intenst spennende om den katastrofale oljerigg-eksplosjonen i Mexicogulfen for noen år siden.

Viaplay

Se «Blade Runner 2045» (film fra 2017).

Det er naturlig å være skeptisk til en oppfølger til den stemningsfulle, banebrytende og tankevekkende kultfilmen «Blade Runner» fra 1982. Men dette var faktisk en av fjorårets aller beste filmer, uansett sjanger. Hvis du ikke så den på kino må du benytte anledningen til å streame den nå (det er verdt det selv om du ikke har sett originalen).

Vi følger Ryan Gosling i rollen som en «replikant», altså en robot som ved første øyekast er umulig å skille fra et ekte menneske (ikke ulikt vertene i «Westworld»). I likhet med Harrison Fords «Deckard» i originalfilmen er hans jobb er å spore opp og eliminere replikanter som ikke underordner seg mennesker av kjøtt og blod. Etterhvert går det opp for ham at replikantenes natur ikke er helt som han er opplært til å tro.

Bildene, musikken, effektene, skuespillet – her går alt opp i en større enhet som sikrer filmen umiddelbar klassikerstatus.

Vil du heller se…

Et krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise i toppform som narkosmugler og CIA-informant. Utrolig, men sann historie – og herlig 80-tallskoloritt.

En klassisk sitcom? «Frasier» (1993-2004). Alle sesongene er nå ute. Vi mener sesong 4 var den beste, og vel verdt et gjensyn.

Superhelter? «Thor: Ragnarok» (film fra 2017). Humoren og actionsekvensene gjør denne til den beste Thor-filmen.