Netflix

Se «Black Mirror: Bandersnatch» (enkeltstående episode, 2018).

Den mye omtalte interaktive tv-episoden, der du følger en ung dataprogrammerer på 80-tallet og hans bestrebelser for å lage et interaktivt dataspill basert på en interaktiv bok.

Underveis må du bruke fjernkontrollen for å gjøre valg på hovedpersonens vegne – og valgene du tar, avgjør hvordan handlingen utvikler seg.

Dette er mer en gimmick enn fremtidens tv-fortelling, tror vi. Men det er morsomt likevel, og kan fort gi deg mange timer underholdning når du etterhvert får trangen til å ta skritt tilbake i fortellingen og prøve ut nye valg.

Det er i alt fem «hovedspor», og den totale spilletiden varierer fra 40 minutter til to og en halv time. Er du vel bevandret i «Black Mirror» kan du i tillegg more deg over mange referanser til tidligere episoder.

Er du helt fersk til denne ofte glimrende, men ujevne antologiserien, anbefaler vi heller at du ser episoder som «USS Callister», «The Entire History of You» og «The National Anthem» først.

Vil du heller se…

Vår nye komi-favoritt? «Derry girls» (serie fra 2018). Ubetalelig og altfor kort sitcom fra nordirsk pikeskole på nittitallet. Må. Ha. Mer!

Krim fra virkeligheten? «American Crime Story» (serie 2016-18). Ny sesong ute, om det sjokkerende drapet på moteskaper-legenden Gianni Versace i 1997.

Krim fra fiksjonen? «Gone Girl» (film fra 2014). David Finchers stilige og smarte adaptasjon av romansuksessen, med Ben Affleck og Rosamund Pike.

HBO Nordic

Se «Kraftidioten» (film fra 2014).

Undervurdert norsk actionkomedie med Stellan Skarsgård i hovedrollen som brøytebilsjåføren og samfunnsstøtten som sverger hevn over gangstergjengen som tok sønnen hans av dage.

Et stjernelag av norske skuespillere, inkludert Atle Antonsen, Jon Øigarden Kristofer Hivju og ikke minst Pål Valheim Hagen i rollen som vegansk mafiaboss, toppes av Bruno Ganz – østerrikeren som var Hitler i «Der Untergang».

Dette er underholdning uten dødpunkter og et must for fans av Coen-brødrenes surrealistiske, voldsbejaende humor. Det vinterlige scenarioet øker assosiasjonene til «Fargo» (selv om vi savner gode kvinnelige figurer her).

Filmen er for øvrig nytinnspilt i USA med Liam Neeson og Laura Dern i hovedrollene, og snart klar for kino der borte.

Vil du heller se…

En lunere komedie? «En mann ved navn Ove» (film fra 2015). Svenske megasuksess om den gretneste film-gubben siden, vel, «Gretne gamle gubber».

Politisk satire? «Baron Noir» (serie fra 2016). En fransk «House of Cards». Bare enda bedre. Ja, vi sa det.

Periodedrama? «Death & Nightingales» (miniserie fra 2018). Om kjærlighet, svik og bedrag i Irland på slutten av 1800-tallet.

TV2 Sumo

Se «Dirigenten» (serie fra 2018).

Ny, svensk originalserie fra C More med stemningsfull og drivende spenning fra Moskva like etter Sovjet-samveldets oppløsning.

Adam Pålsson (Emil i «Broen») er svensk forretningsmann som har tatt seg vann over hodet i det russiske næringslivet, og snart skal få merke at akkurat det er en annen verden enn den han kjenner hjemmefra.

Stikkord: Korrupte politikere, steinrike oligarker og deres brutale håndtlangere som får operere fritt i det store, rettsløse rommet som oppsto etter kommunismens fall.

Kul nervesliter i åtte deler, hvorav samtlige er klare for streaming.

Vil du heller se…

Sterkt krimdrama? «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). Bak den kronglete tittelen finner du en gripende fortelling om en mor (Frances MacDormand) som søker rettferdighet etter drapet på sønnen.

En vill komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

Kule damer? Se «Vida» (serie fra 2018). Avhengighetsskapende dramakomedie fra det spansktalende Los Angeles.

Viaplay

Se «Phantom Thread» (film fra 2017).

Når Paul Thomas Anderson regisserer Daniel Day-Lewis er det bare å rydde kalenderen. De to lagde uforglemmelige «There Will Be Blood» i 2007 og returnerte ti år senere med denne, som angivelig er Day-Lewis’ aller siste film.

Her spiller han tilkneppet kjoledesigner for sosieteten i et nennsomt rekonstruert femtitalls-London. Dedikasjonen til håndtverket er enorm, men går på bekostning av et normalt kjærlighetsliv.

Dermed blir ankomsten til unge, viljesterke Alma (Vicky Krieps) et forstyrrende element. Hun blir både elsker og inspirasjonskilde, men også et disruptivt element i mesterens liv.

Dette er to timers utsøkt drama som bretter seg rundt deg som eksklusivt tyll, og høres det kvelende ut er det ikke langt fra hvordan det tidvis føles. Men det er også en film som tar noen uventede vendinger og serverer glimt av såvel spenning som humor.

Vil du heller se…

Romopera? «Solo» (film fra 2018). Festlig romwestern både for lunkne og gloheite Star Wars-fans. Ufattelig at denne gikk så dårlig på kino.

Krigsdrama? «Den 12. mann» (film fra 2018). Harald Zwarts gjenfortelling av Jan Baalsruds iskalde flukt fra nazistene i Nord-Norge.

Spionserie? «Counterpart» (serie 2017-18). Egenartet serie om paranoia og parallelle virkeligheter. Sesong 2 i gang nå.

NRK TV

Se «Das Boot» (serie fra 2018).

Ny serie som følger opp den klassiske krigsfilmen fra 1981 og ble en stor seersuksess for Sky Germany.

Har du anlegg for klaustrofobi kan jeg garantere at nervene dine får kjørt seg allerede fra første episode, idet vi er ombord ubåten U-612 på jomfruturen fra det okkuperte Frankrike i 1942.

Britene har knekt den tyske sambandskoden (se «The Imitation Game» for fortellingen om hvordan det gikk til), og trusselen om torpedering er overhengende.

Vi får også møte dem som er igjen på land – blant annet en kvinne med et hemmelig forhold og lojalitetskonflikt mellom den tyske okkupasjonsmakten og den franske motstandsbevegelsen. Hun er spilt av fabelaktige Vicky Krieps («Phantom Thread»).

To ulidelig spennende episoder er lagt ut, to nye kommer tirsdag.

Vil du heller se…

Familiedrama? «Louder Than Bombs» (film fra 2015). Joachim Triers engelskspråklige film om en New York-familie som må finne ut av det med hverandre etter at moren omkommer i en ulykke.

Klassisk kostymedrama? «Howard’s End» (miniserie fra 2017). Utsøkt nyfilming av den klassiske romanen. Klassekonflikter og romantikk i 1800-talls-Engand.

En lun komedie? «En mann ved navn Ove» (film fra 2015). Svensk megasuksess om den gretneste film-gubben siden, vel, «Gretne gamle gubber».