NB: Her kommer det spoilere som man kanskje bør unngå før man har sett ukas «Game of Thrones»-episode

Akkurat, ja.

Etter snaue 13 minutter av ukas «Game of Thrones»-episode kommer det en scene som er oppsiktsvekkende på flere vis: For det første fordi den viser en voldsom samleiescene mellom Jaime (Nicolaj Coster-Waldau) og Cersei (Lena Headey), som er søsken i serien.

Det er jo ikke på langt nær første gang at de to har seg, men sjokkverdien øker kanskje noe av at akten skjer ved båren til deres døde sønn Joffrey, som var et produkt av incest.

Men det er også en annen viktig dimensjon ved sekvensen som nå skaper debatt. For viser ikke scenen egentlig at Jaime voldtar Cersei?

Det finnes ulike versjoner av hvordan scenen skal tolkes, men helt objektivt får seeren se hvordan Cersei flere ganger roper «nei!» og «stopp», mens Jaime legger henne i bakken og svarer «jeg bryr meg ikke».

Episodens regissør Alex Graves forklarte i et intervju med Hitfix like etterpå at sekvensen ikke var ment å vise en voldtekt, og at Cersei samtykker etter først å ha avvist tilnærmelsene fra broren.

– Alt er opphissende for disse to, særlig en maktkamp, sa Graves.

game_vold

Men regissørens kommentarer faller i dårlig jord hos mange, blant annet Laura Hudson i Wired:

– Jeg har sett mye forstyrrende på «Game of Thrones». Jeg har sett folk bli brent levende. Jeg har sett menn bli kastrert. Jeg har sett prostituerte som blir tvunget til å torturere hverandre. Jeg har sett en gravid kvinne bli knivstukket i magen. Men ikke noe av dette kan måle seg med hvor uvel regissørens kommentarer gjør meg, skriver hun.

Poenget til Hudson er ikke bare at scenen er grusom i seg selv, men at det blir problematisk når de som er ansvarlige for den benekter det.

– Å oppfordre mennesker til å tenke seg at Cersei egentlig ønsker det, selv når hun holdes fast og roper «nei» ved siden av liket av hennes sønn, er å oppfordre folk til å tenke som voldtektsforbrytere (…) Jeg har allerede sett mange kommentarer skrevet av folk som mener hun ikke slåss hardt nok til at det kan vise en voldtekt – at det virket som at hun innerst inne ønsket det. Å se menn som skriver slike kommentarer om en scene der en kvinne blir tvunget til sex er skremmende, særlig siden jeg kjenner kvinner som har hørt tilsvarende kommentarer når de har blitt voldtatt i det virkelige liv, skriver hun.

Hudson er på ingen måte alene om å gi Graves og manusforfatterne D.B. Weiss og David Benioff en skyllebøtte for scenen.

– Selve ideen om at en voldtekt kan ende i samtykke er grotesk og farlig. Det spiller på den verste «hun sa nei, men mente ja»-vrangforestillingen i voldtektskulturen, skriver Margaret Lyons i Vulture, som også viser til at «Game of Thrones» har framstilt seksuell vold på en tvilsom måte tidligere – blant annet da Daenerys etter hvert blir forelsket i Khal Drogo, selv om han har tvunget seg på henne.

game225

Nikolaj Coster-Waldau har gjort et intervju med The Daily Beast der han blir spurt om han oppfatter akten som en voldtekt eller ikke.

– Ja og nei. Det er øyeblikk der hun gir etter, og øyeblikk der hun dytter ham vekk. Men det er på ingen måte vakkert, sier han.

Eliana Dockterman i Time mener på sin side at det ikke finnes gråsoner når det gjelder voldtekt.

– Hvis en kvinne eller mann ikke gir samtykke i løpet av en sexakt, og den andre personen tvinger en til å fortsette, snakker vi om en voldtekt. En hendelse kan ikke både være voldtekt og ikke-voldtekt. En voldtektshandling kan ikke gå over til å bli en sexakt mot slutten.

– Jeg går ut fra at Graves’ og Coster-Waldaus tolkninger av scenen må ses i lys av en vanlig forestilling om at en person ikke kan bli voldtatt av en partner. Jaime og Cersei er (uansett hvor sykt det er) et par, og derfor kan det hende at man antar at sex mellom dem er nødt til å være gjensidig. Men det trenger det ikke, og det der var voldtekt. Jeg mener det er viktig å anerkjenne det, ellers risikerer vi å legitimere overgrep, skriver hun.

Bøkenes forfatter George R. R. Martin har også skrevet noen ord om episoden, via kommentarfeltet på sin egen blogg.

Her vektlegger han at scenen skiller seg ganske betydelig fra boka, der det kommer tydelig fram at akten er gjensidig. Les for eksempel dette utdraget fra den engelskspråklige versjonen:

«Hurry,» she was whispering now, «quickly, quickly, now, do it now, do me now. Jaime Jaime Jaime.» Her hands helped guide him. «Yes,» Cersei said as he thrust, «my brother, sweet brother, yes, like that, yes, I have you, you?re home now, you?re home now, you?re home.» She kissed his ear and stroked his short bristly hair. Jaime lost himself in her flesh.

– Jeg skrev scenen fra Jaimes synspunkt, så leseren er inne i hans hode, hører hans tanker. I tv-serien ser vi det hele nødvendigvis utenfra. Du vet ikke hva noen føler eller tenker, bare hva de sier eller gjør.

– Scenen var alltid ment å være forstyrrende, men jeg er lei for det om den har skapt ubehag av feil årsaker, skriver Martin.