Bokadapsjoner er ikke noe ukjent fenomen i Norge, akkurat – særlig i fjor var mange norske filmer basert på bøker («Få meg på, for faen», «Hodejegerne», «Sønner av Norge» etc.).

Å filmatisere sakprosa er ikke like vanlig. Likevel kan det skje nå, om produsent Finn Gjerdrum og Paradox får det som de vil. De har nemlig søkt Norsk filminstitutt om støtte til å omgjøre Kjetil Østlis brageprisvinnende bok «Politi og røver» (2009) til det store lerretet.

Det melder Aftenposten, der forfatter Østli også jobber som journalist.

Dette blir imidlertid ingen dokumentarliknende film – manusforfatter Lars GudmestadHodejegerne», «Kompani Orheim») har nemlig lagd et fiksjonsunivers som har spunnet videre fra kildematerialet.

– Jeg har diktet helt fritt ut fra universet Østli presenterte i sin bok, og lekt med tanken på hva som egentlig skjedde da han skrev boken sin, uten at jeg vil røpe noe mer av handlingen akkurat nå. Dette er ingen seriøs dramatisering, men en ganske vill og humoristisk historie, hvor statsfemininiseringen av den norske mann står i sentrum, sier Gudmestad til Aftenposten.

I «Politi og røver» fletter Kjetil Østli sammen portretter av blant andre raneren «Petter R. Hansen» fra Tveitagjengen og politispaner Jonny Brenna, og et sentralt poeng i boka er en sammenlikning mellom disse relativt hardbarkede folka og Østlis eget liv som likestilt småbarnsfar. Etterhvert slår Hansen og Brenna seg sammen om «Prosjekt MANN», som handler om å gjøre Østli selv mer maskulin – og dette vil trolig være et hovedfokus i filmen.

Med andre ord kommer Østli selv til å bli en rollefigur i filmen.

Arild Frølich, regissør for blant annet «Fatso», skal stå for regien.

Det låter faktisk ganske spennende? Så gjenstår det å se om konsulentene i Norsk filminstitutt mener det samme.