HBO Nordic

Se «Watchmen» (serie fra 2019).

Viktig info: Dette er ikke (enda) en filmatisering av «Watchmen»; en av verdens beste og mest omdiskuterte tegneserier.

Dette er en oppfølger – en videre-diktning – på Watchmen-universet. Og det er forbløffende hvordan tematikken og tonen fra boksidene er oppdatert og videreført av serieskaper Damon Lindelof («Lost», «The Leftovers»).

Er du ukjent med «Watchmen»-serien vil seriens univers kanskje oppleves forvirrende og mildt sagt vanskelig å få grep om: Her går det raskt fra rasekrig på 20-tallet til en samtid der Robert Redford er eneveldig president og kjepphøye superhelter i hjemmelagde kostymer jager bander av rednecks inspirert av mellomkrigstidens tvilsomme psykoanalyser.

Via Don Johnson og Hammerstein & Rodgers. Jeg tuller ikke.

Men er du opplest på serien vil du umiddelbart nikke gjenkjennende og anerkjennende til det parallelle bizarro-universet. Og til syvende og sist er dette blitt en actionmettet, fryktinngytende thriller-serie om polarisering og identitet, som samtidig peker nese til superhelt-sjangeren. Ikke HELT uaktuelle greier i 2019, altså.

Vil du heller se…

Drøy dramaserie? Se «Succession» (serie 2018-19). Maktkamp i steinrik familie, med aldrende mediemogul på toppen og mer enn et par skjeletter i skapet.

Historietime med shwung? Se «Catherine the Great» (miniserie fra 2019). Påkostet og brusende fortelling fra det russiske hoff med Helen Mirren som keiserinne.

Positiv postapokalypse? Se «The Walking Dead» (serie, 2010-19). I den niende sesongen må krig og lidelse vike for optimisme og håp. 

TV 2 Sumo

Se «MotherFatherSon» (serie fra 2019).

Det har ikke vært et godt tv-drama-år for aldrende mediemoguler med grandiose selvbilder og enorme formuer.

Først forteller HBOs «Succession» deg alt du noensinne behøver å vite om hvordan en familie kan tæres i stykker av giftig maktkamp når et gigantisk nyhets- og underholdningsimperium er i spill.

Så kommer NBC med «MotherFatherSon», serien om Max Finch, kald og kalkulerende aviseier og familieoverhode med fremmedgjort ekskone, narkoman sønn og gravejournalister på nakken.

Men også, heldigvis, mektige venner, en pragmatisk verdensanskuelse og all den sjarmen som naturlig kommer av å bli tolket av Richard Gere (som, utrolig nok, aldri har gjort noen større tv-serierolle før denne og har sagt at det ikke ga mersmak).

Dette er et melodrama som iblant beveger seg farlig nær farse, med en merkelig, pompøst og oppstyltet språk og en bisarr sexscene i første episode som fikk mange til å gripe etter fjernkontrollen.

Men mye takket være Helen McCrory i rollen som moren som ikke klarer å ta inn over seg at hennes egen sønn er like fortapt som sin far, er dette også en serie verdt å få med seg.

Vil du heller se…

Mafiaserie? Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019). Forest Whitaker i tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.

En fremtidig klassiker? Se «Phantom Thread» (film fra 2017). Daniel Day-Lewis er mirakuløs som tilkneppet moteskaper på 50-tallet.

Ungdommelig drama? Se «Hjerteslag» (serie, 2019). Thea Sofie Loch Næss i nydelig norsk serie om ung kjærlighet og store dilemmaer.

Netflix

Se «Dolemite Is My Name» (film, 2019).

Mine damer og herrer: Eddie Murphy. Er. Tilbake. I. Godt. Gammelt. Slag.

Dette er selvsagt en kulturell begivenhet av seismiske proporsjoner i seg selv, men det er verdt å nevne at det skjer i en av de morsomste og varmeste underdog-historiene som er lansert på en god stund.

Murphy spiller den legendariske sangeren og skuespilleren Rudy Ray Moore, som sjokkerte Amerika med sin flamboyante stil og grensesprengende bannskap på 70-tallet – en slags primal prototyp av den scenepersonligheten Eddie Murphy selv slo gjennom med som komiker noen år senere.

Det viser seg at denne Moore – kanskje ikke så overraskende – måtte kjempe noen år i motbakke for å bli anerkjent som kunstner, før han fikk en slags forløsning med lavbudsjettsfilmen og alter-egoet «Dolemite» i 1975. Og det er tilblivelsen av denne karakteren den nye filmen i første rekke handler om.

Underveis byr den på latterbrøl etter latterbrøl, og en og annen genuint rørende scene. Flotte biroller av blant andre Wesley Snipes og Snoop Dogg. Og et klart slektskap til andre, klassiske filmer i kategorien biografier-om-folk-du-aldri-hadde-trodd-passet-til-en-biografi, sånn som «Ed Wood» og «The People vs Larry Flint». Hvilket slett-ikke-tilfeldigvis, er skrevet av de samme manusforfatterne som «Dolemite Is My Name».

Vil du heller se…

Fortsettelsen på «Breaking Bad»? Se «El Camino» (film, 2019). Det som skjedde med Jesse Pinkman etter at han føk avgårde inn i Arizona-natta i en stjålet Chevrolet El Camino.

Noe romantisk? «A Star is Born» (film fra 2018). Bradley Cooper og Lady Gaga i vellykket, musikalsk tåreperse.

En samfunnsbesvisst krim? Se «Unbelievable» (serie fra 2019). Om etterforskningen av seksuelle overgrep og fellene den kan gå i når fordommene får rå.

Viaplay

Se «The Blacklist» (serie, 2013-19).

Krimserie hvis sjuende sesong startet opp på Viaplay forrige uke. James Spader («Sex, løgner og videotape», «Crash») gjør sitt livs rolle som Raymond «Red» Reddington, underverdenens kriminelle konge.

Han melder overgang til FBI etter mange års katt-og-mus-lek og med en utfyllende (og, formodentlig svart) liste av farlige kriminelle han vil bidra til å få arrestert. Og et merkelig oppheng i den ferske etterforskeren Elizabeth (Megan Boone).

Dette premisset har nå levert på-kanten-av-setet-spenning i sju år, og takket være noen krumspring i manusrommet i sesong fem og seks er det ingen tegn til slitasje.

Inn i sjuende sesong er det ikke minst mysteriet Elizabeth som holder oss limt til skjermen – samt en ny, truende og altoverskyggende trussel av en rollefigur.

Vil du heller se…

Mørk kunstfilm? «The House That Jack Built» (film fra 2018). Det uhyggeligste Lars von Trier har laget siden «Antichrist».

Mørk komedie? Se «Vice» (film fra 2018). Christian Bale er Dick Cheney i historien om den mektige visepresidentens liv.

Familiedrama? Se «Empire» (serie, 2015-19). Siste sesong av serien om en dødssyk hiphop-mogul og kampen om å arve hans musikk-selskap. 

NRK TV

Se «18» (serie, 2019).

I tilfelle du må ha sånt inn med t-skje (ikke vær lei deg): Dette er oppfølgeren til «17», den beste (synes vi) av de mange nettvennlige ungdomsseriene som er kommet fra NRK i kjølvannet av «Skam».

Serien følger norsksomalske Abdi og norsktyrkiske Emrah, to 17-åringer i Groruddalen i Oslo, og ga et troverdig og finstemt innblikk i (det vi antar er) typiske oppvekst-utfordringer der.

I den nye sesongen er gutta blitt et år eldre og trekkes mot de lettjente pengene som tilbys i virksomheter onkel politi helst ser at du holder deg på god avstand av.

Det er en fortelling det er lett å la seg fortape i, selv om den aldri helt frir seg fra eimen av statskanalmoralisme.

Vil du heller se…

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.

Klassisk krim? Se «Shetland» (sesong 4, 2018). Cold case-etterforskning fører D.I. Perez blant annet til Bergen.