Neste fredag har «The Hunger Games» premiere på norske kinoer. Filmen spås å bli en av årets absolutt største filmer, og er basert på Suzanne Collins boktrilogi med norsk tittel «Dødslekene».

I flere land har filmens aldersgrense blitt et hett debattema, og i England bestemte distributør Lionsgate seg for å klippe om filmen for å oppnå 12-årsgrense. I Norge har derimot filmen fått 11-årsgrense av Medietilsynet.

Det liker kinosjef Jørgen Søderberg Jansen i Fredrikstad Kino dårlig. I et innlegg på kinoens Facebook-side skriver han blant annet:

Jeg har selv sett filmen, og er sterkt uenig i aldersgrensen. Dette er en film hvor barn under 18 år dreper hverandre, brutalt og i flere tilfeller kaldblodig og nådeløst. Det er ingen splatter-effekter eller overdreven blodsprut osv, men det er realistisk vold og ingen tvil om hva som foregår. At alle som dreper og drepes er barn gjør at dette på ingen måte kan forsvares å vises for 11-åringer, og heller ikke for 13-åringer. (Det kan diskuteres om dette i det hele tatt burde vises på kino.)

Filmens 11-årsgrense innebærer at barn helt nede i 8-årsalderen kan se filmen sammen med foresatte.

Seniorrådgiver i Medietilsynet, Berit Andersen, sier de har gjort en grundig vurdering av filmen.

– Tre filmsakkyndige i Medietilsynet har sett filmen og vi mener den ikke er skadelig for barn og unge over 11 år. Men vi mener at målgruppen for filmen er ungdom fra 13 år og oppover, sier hun til NRK.no.

Medietilsynet vil vurdere aldersgrensen på nytt hvis barneombudet sender en klage. Fredrikstad kino har sendt en henvendelse til ombudet.

Handlingen i «The Hunger Games» er lagt til et postapokalyptisk Amerika (en alternativ nasjon kalt Panem) der det grusomme realityprogrammet «Dødslekene» årlig arrangeres (som straff for et tidligere opprørsforsøk mot de diktatoriske myndighetene). 16 år gamle Katniss Everdeen melder seg hvert år på dette realityprogrammet i bytte mot noen ekstra matrasjoner – hun har imdlertid aldri blitt trukket ut.

Når lillesøsteren hennes blir plutselig blir plukket ut, melder Katniss seg frivillig for å ta hennes plass. I kamp mot et tjuetalls andre ungdommer er det i utgangspunktet bare én som kan overleve.

Foreløpige målinger tyder på at filmen kan ligge an til å spille inn over 100 millioner dollar bare i USA til neste helg. Over 85 prosent av de spurte amerikanerne i undersøkelsen sier de kjenner til filmen, og av disse er det flest kvinner som nå svarer at de definitivt skal se den. Men filmen scorer også godt hos menn.

Hvis filmen gjør det så godt som forventet, ligger den an til å få den beste premierehelgen siden «The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1» i fjor høst.