I 2016 ga 23,9 prosent av de solgte kinobillettene innpass til en norsk film. I fjor sank norskandelen på kino til 18 prosent, ifølge en pressemelding fra kinobransjens organisasjon, Film & Kino.

Det i et år hvor det totale billettsalget på kinoene sank fra 13,1 til 11,7 millioner. Norske filmer solgte samlet 2,1 millioner billetter.

Norsk film har med andre ord hatt sitt dårligste år siden 2012:

Kilde: NFI Årsrapport 2016

«Det karakteristiske for 2017 er at de helt store norske publikumssuksessene uteble», skriver Film & Kinos administrerende direktør Guttorm Petterson.

«Askeladden» ble riktignok årets nest mest sette kinofilm, med 354 000 solgte billetter, bak «Star Wars: The Last Jedi», som troner øverst og rakk å bikke 400 000 nyttårsaften – to uker etter premieren.

Men etter den er det bare «Dyrene i Hakkebakkeskogen» og «Den 12. mann» som er de norske innslagene på topp 15-lista. Til sammenlikning var alle de tre mest sette filmene i fjor norske («Kongens nei», «Børning 2» og «Snekker Andersen»).

Trøsten er at Harald Zwarts film om krigshelten Jan Baalsruds flukt fra nazistene først hadde ordinær premiere i romjula, og har mange uker igjen på plakaten.

Det har også vært kuttet i produksjonstilskuddene til norsk film de siste årene, noe som gjør at det totalt kommer litt færre norske filmer.

Merk også at «Dyrene i Hakkebakkeskogen» hadde premiere på tampen av 2016, og er sett av over 400 000 totalt.

Neste år forventer Film & Kino særlig godt besøk på «Skjelvet», som kommer i august og er oppfølgeren til kassasuksessen «Bølgen»; og de nye Star Wars-, Jurassic World– og Mamma Mia-filmene.