2,76 milliarder kroner. Det er summen av penger brukerne av kronerullingsnettstedet Kickstarter lovet bort i 2013, fordelt over 19.911 prosjekter og over tre millioner kronerullere.

Det er Stuart Dredge i The Guardian som i dag har oppsummert kronerullingssida Kickstarter’s årsrapport.

Årets resultat er en stigning fra 2012, da var summen på 1.84 milliarder. Ifølge Dredge tar dataspill og teknologi en god slump av kaka, men det er også flere filmer og tv-serier som får se dagens lys takket være tjenesten.

Hevnfilmen «Blue Ruin» hentet inn nærmere 218.000 kroner, mens dokumentaren «Inocente» mottok over 302.000 kroner.

Resultatet? Cannes-pris på førstnevnte, Oscar for beste dokumentarkortfilm på sistnevnte.

En av de mer oppløftende nyhetene for tv-seriefans var gjenopplivingen av «Veronica Mars» i filmform – kanskje kan finansieringssuksessen (fansen bladde opp 32.8 millioner kroner) åpne for at flere kansellerte serier får en svanesang a la «Firefly»-avslutningen «Serenity»?

Ikke at dette er helt uproblematisk. Dredge trekker frem at en av de store debattene rundt Kickstarter har vært hvorvidt det er riktig av etablerte og (antatt) velstående filmskapere som Zach Braff (med sin oppfølger til «Garden State» til 17.8 millioner kroner) og Spike Lee (nesten 8.2 millioner kroner for noe som høres ut som en vampyrfilm) å utnytte den enkle tilgangen på penger og fankjærlighet Kickstarter åpner for. Overskygger de ikke de andre, mer pengenødne prosjektene fra ukjente skapere?

Kjendisstatus betyr likevel ikke automatisk suksess, noe «Sabrina the Teenage Witch»-skuespiller Melissa Joan Hart fikk erfare da interessen rundt filmen «Darci’s Walk of Shame» viste seg å være heller laber.

Det kan forøvrig nevnes at også Zosia Mamet (Shoshanna fra premiereklare «Girls») fikk et heller brutalt møte med Kickstarter-realitetene i sommer da hun ba om 184.000 kroner å få laga en musikkvideo – du må ha et produkt folk er villige til å bla opp for, tross alt.

En nærmere titt på rapporten avslører et av de særere filmrelaterte prosjektene – en jukse-Delorean (samme modell som tidsmaskin-bilen i «Tilbake Til Fremtiden») som av en eller annen grunn var gjort sjødyktig for å «sveve» rundt i sjøen utenfor San Francisco.

Andre prosjekter som vant gehør ute blant folk i 2013 inkluderer et salt-prosjekt hjulpet av Werner Herzog og redningsaksjoner for en rekke uavhengige kinoer.