Prisen for årets mest åpenbare meta-vits som aldri ble brukt, går i 2017 til Øystein Karlsen og Kristopher Schau. Altså skaperne av «Dag», tidenes mest Gullrute-vinnende norske dramaserie, som har laget en ny tv-serie med nært forestående premiere.

Den kunne hett «Natt».

Den heter «En natt».

Grunn nok til å avkreve en forklaring. Heldigvis har Karlsen en ganske god en.

– Det mest unike med denne serien er at det er et real time-konsept. Tittelen understreker at alt i denne serien foregår på en og samme natt, sier han.

Det betyr:

– Det siste sekundet av episode 1 er første sekund av episode 2, og hvis noen bestiller en Guinness i baren tar det faktisk 45 sekunder i serien å få den tappet, forklarer manusforfatteren og regissøren.

– Historien utspiller seg fra de to rollefigurene møtes på en blind date og avsluttes fem timer seinere, det er de fem timene det tar å se serien: Ti episoder på en halvtime hver, uten flashbacks eller hopp fremover i tid. Kamera er på rollefigurene hele tiden; og er de fra hverandre, er det splitscreen, sier han.

Humor og mørke

Litt som «24»Mike Figgins-filmen «Timecode» og en håndfull andre film- og tv-konsepter fra de siste 90 åra, med andre ord – men likevel et ganske uvanlig grep i norsk sammenheng.

Karlsen understreker likevel at seerne vil oppleve «En natt» først og fremst som en romantisk serie, ikke som et formeksperiment.

Anders Baasmo Christiansen og MyAnna Buring spiller de to hovedrollene i «En natt».

Vent – romantisk? Det er vel ikke det vi først og fremst venter av folka bak radioprogrammet «Et Norge i krig», dokuserien «De syv dødssyndene», filmen «Fuck up» og allerede nevnte dramaserie om samlivsterapeuten som mener folk har det best alene.

– Jeg tror du vil kjenne igjen at det er vi som har skrevet det. Det er ikke til å komme fra at den har noe av den samme tonen som «Dag», men likevel har den en annen klang. Den har humor i tillegg til mørke, og er skrudd sammen på en annen måte. Først og fremst er det en historie om to mennesker som møtes med hver sin bagasje, og forhåpentlig får hverandre til slutt, sier Karlsen.

Regi-debutant

Og så er alt dialogdrevet.

Ikke vent at det skal skje noe annet enn to mennesker – spilt av Anders Baasmo Christiansen og MyAnna Buring – som snakker sammen. Det ga serieskaperne noe å bryne seg på.

– Det virket mye lettere i synopsisform enn når man faktisk skal skrive det ut. Det har vært utfordrende å holde det spennende nok og interessant nok, både skal bygge karakterer og gi dem tilbakeslag, og samtidig sakte avsløre for hverandre hvem de egentlig er. Det var egentlig en jævla interessant ting å skrive, sier Karlsen.

På rulleteksten finner vi ellers mange av de samme folka som har jobbet med duoens stoff før – det mest åpenbare unntaket er kanskje Atle Antonsen, som har vært opptatt med prøver til «En handelsreisendes død» på Nationaltheateret.

Agnes Kittelsen, for eksempel, debuterer som regissør på en av episodene (resten har Karlsen regissert selv, en av episodene sammen med Buring).

Øystein Karlsen på sett.

Karma for eks-sjef

Det er også verdt å merke seg at serien kommer på NRK og dermed representerer Schau og Karlsens første arbeid for statskanalen etter at daværende kringkastingssjef John G. Bernander tok «Et Norge i krig» av lufta i 2004.

Men Karlsen går ikke med på at de lunter tilbake med halen mellom beina:

– Vi har jo aldri jobba i drama-avdelingen til NRK før, noen av oss. Det virker det som om det er den mest drevne dramaavdelingen i hele Skandinavia for tida, og vi synes det er helt strålende å være der, sier han. Dessuten er jo Bernander den eneste kringkastingssjefen siden krigen som bare fikk en periode, så han er heldigvis long gone. Kall det karma.

Kanskje så strålende at det blir flere sesonger?

– «En natt» er hvertfall laget slik at det kan bli flere. Det finnes jo flere milepæler i et forhold som kan settes under et forstørrelsesglass: De første fem timene etter at man har oppdaget at man er gravid, etter at man har flyttet sammen, vannet har gått, eller når man går fra hverandre, sier Karlsen.