Hver uke går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene, og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Netflix

Se «Total Recall» (film fra 1990).

Den er ofte avfeid som hjernedød, samlebåndaktig og spekulativt voldelig, men nederlandske Paul Verhoevens scifi-trilogi som begynte med «Robocop» (1987), sluttet med «Starship Troopers» (1997) og hadde denne Schwarzenegger-filmen i midten, er i ferd med å bli gjenoppdaget for sin banebrytende scenografi og treffende, satiriske humor (selv om vi ikke er uenige i det om volden, altså).

I «Total Recall» er Arnold ingen overmenneskelig superhelt, men en uskyldig, sårbar og forvirret beboer i USA, hundre år frem i tid eller så, som sliter med visjoner om en koloni på Mars og en mystisk kvinne – muligens undertrykte, men ekte minner.

Snart går alle rundt ham amok, og for å finne ut hva som skjer må vår mann selv reise til Mars – selv om det bare kan skje ved å få implantert nye, falske minner i hjernen.

Vil du heller se…

Tegnefilm for voksne? «Bojack Horseman» (serie 2014-18). Verdens mest elskelige misantrop og hestemenneske. Ny og knallgod sesong.

Ukas snakkis? «Maniac» (serie fra 2018). Stjernespekket remake av norsk serie som anmelderne enten elsker eller hater.

Moderne sci-fi? «Arrival» (2016). Sjelden har lingvistikken vært framstilt mer interessant på film enn i denne Oscar-nominerte scifi-en, der flere nasjoner besøkes av vesener fra det ytre rom.

NRK

Se «Arbitrage» (film fra 2012).

En kvalitetsfilm av godt gammelt merke, et karakterportrett forkledd som en finansthriller, og kanskje den beste Richard Gere-filmen på denne siden av «sexiest man alive»-kåringa i People Magazine i 1999.

Her spiller Gere en finansmann, hvitsnippforbryter og kvinnebedårer som er ute å kjøre på flere vis, med både formuen og familien i en tynn tråd. Med karisma, enorm selvsikkerhet og en slags (forkvaklet) nobilitet er han likevel underlig vanskelig å mislike. Også når han bokstavelig talt går over lik for å redde sitt gode skinn.

Susan Sarandon leverer en nyansert rolletolkning av hustruen og hennes moralske dilemmaer, mens Tim Roth er utsøkt som den gretne detektiven som er på jakt etter finansbaronens skalp – og ikke nødvendigvis selv spiller helt etter boka.

Vil du heller se…

Krim? «Springflo» (serie 2016-18). Ny sesong av serien der Kjell Bergqvist briljerer som hjemløs eks-politimann. Hele sesong 1 ligger også ute.

Ungdomsserie? «17» (2018). Nå avsluttet, og det sterkt. Et godt NRK-drama om innvandrerungdom i Oslo som godt kan ses av voksne.

Humor? «Parterapi» (serie 2017-18). En ny runde i sofaen med Kevin Vågenes’ bukett av figurer.

TV 2 Sumo

Se «Fantastic Beasts and Where To Find Them» (film fra 2016).

Det står en viss respekt av det å lage en spin-off fra en så populær franchise som Harry Potter og unngå følelsen av et billig derivativ. «Fantastic Beasts» står så støtt på egne bein at den kan anbefales selv om du aldri var blant dem som slukte J. K. Rowlings fantasyromaner.

Skjønt, var du det er det en betydelig bonus. Denne filmen er satt til 20-tallet og tar for seg tilblivelsen til den sentrale skoleboka på Galvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom. Eddie Redmayne sjarmerer stort i hovedrollen, kostymer, kulisser og visuelle effekter er av ypperste sort og fortellingen, som kombinerer spenning og humor, makter å holde seg på sporet selv om den iblant kan føles litt overlesset.

I november kommer oppfølgeren på kino, så det er utmerket timing å streame denne nå.

Vil du heller se…

Actionfilm? «The Accountant» (film fra 2016). Ben Affleck demonstrerer at revisoryrket er langt fra så støvete som du tror.

Norsk film? «Thelma» (2017). Både skummelt og vakkert fra landets fremste filmskaper, Joachim Trier.

En 90-tallsklassiker? «Reality Bites» (film fra 1994). Generasjon X oppsummert i overraskende søt film med Ethan Hawke og Wynona Rider.

Viaplay

Se «Coco» (film fra 2017).

Hvis ikke barna dine har fått med seg det faktum at vi alle skal dø, er det bare å trykke «play».

Etter en periode med merkbart dalende kvalitetskurve reiste animasjonsstudiet Pixar kjerringa med denne varme og barnevennlige fortellingen om liv, død, familiebånd og skjebne, vevet inn i en rikholdig setting inspirert av meksikansk kultur og feiringen av De dødes dag.

Musikken er flott (låta «Remember Me» sørget for filmens andre Oscar, etter «beste animasjonsfilm») og bildene vil selvsagt få deg til å gni deg i øynene.

Vil du heller se…

En krim? «Wind River» (film fra 2017). Politidame og lokal jeger løser drapssak i værhardt indianerreservat.

Sportsdrama? «Borg» (film fra 2017). Historien om 80-tallets store tennisrivaler, Bjørn Borg og John McEnroe.

Dramakomedie? «Better Things» (serie 2017-18). Travel trebarnsmor prøver å overleve i skuespillerbransjen. Andre sesong er ute nå (kan også ses på HBO).

HBO Nordic

Se «Mr. Inbetween» (serie fra 2018).

Ikke før HBO har gitt oss en glimrende serie om en leiemorders midtlivskrise i «Barry» (se den!), serverer de nok en serie i samme lei og med store doser deilig, svart humor.

Denne er opprinnelig australsk og byr på en suveren rollefigur i Ray (spilt av seriens skaper, Scott Ryan). Han har bikka 40, er skilt, forguder sin åtte år gamle datter og må pleie en bror med en alvorlig muskelsykdom. Alt sammen mens han holder liv (!) i den ukonvensjonelle karrieren med å knerte folk.

Serien er morsom og melankolsk om hverandre, og supert servert i form av korte, pendlervennlige episoder. Hvor av to av i alt seks er ute så langt.

Vil du heller se…

Mer melankolsk komedie? «Kidding» (serie 2018). Bare Jim Carrey kunne gjort dette, en serie om en barne TV-programleder i livskrise.

En spenningsserie? «Mayans MC» (2018). Lovende spin-off fra motorsykkelgjengserien «Sons of Anarchy».

Et periodedrama? «The Deuce» (serie 2017-18). New York, 70-tallet, pornobransjen, James Franco!