Konsulenter og diverse medieeksperter har i årevis fortalt oss at du er sjefen og at vi er blitt så forbannet multimediale, og det er jo – uansett hvor mye vi elsker å gjøre narr av konsulenter og selvutnevnte medieeksperter – helt sant. Altfor mange av oss sitter og fikler med telefon og laptop mens vi ser tv, og kun om jeg ser en ordentlig bra film eller tv-serie klarer jeg å stenge alt annet ute.

Eksemplene på at det funker med interaktive tv-serier er likevel ganske få, såvidt jeg vet. Det forhindrer likevel ikke NRK fra å slå seg sammen med fem andre europeiske kringkastere, blant annet danske TV3 og SVT, for nettopp å lage en «transmedial og interaktiv» serie. Den heter «The Spiral», og får premiere på NRK 2. september.

Sjekk traileren her:

Jepp, det er Victoria Winge i en av hovedrollene – hun spiller, såvidt jeg forstår, en deltaker i et kunstnerkollektiv i København, ledet av karismatiske Arturo. Han får, ifølge NRK, «ideen om å stjele seks verdenskjente malerier fra museer i seks europeiske land, men noe går galt og kunstnerne må redde både planen og seg selv».

Blant museene er også Nasjonalgalleriet, der tyvene får med seg et Munch-litografi.

Det ser egentlig litt spennende ut, og i utgangspunktet er jeg positiv til paneuropeiske thrillere av denne typen. Men så var det den interaktive biten, da.

Ifølge NRK inviteres seerne til å være med på å løse mysteriet på nettsiden www.thespiral.eu, men de sier ikke noe om hvorvidt dette er nødvendig for å få noe ut av serien. Eksternsjef Tone Rønning innrømmer uansett at «The Spiral» er et risikabelt prosjekt:

– Vi tester denne serien ut litt. Det er veldig mye nytt som kommer, og vi vil gjerne være først på ballen, sier Rønning.

For øvrig forteller også Victoria Winge til NRK at hun hadde fått i seg en god del alkohol før innspillingen kom i gang:

– De laget et rollespill for oss, en såkalt LARP. Sånn som man vanligvis gjør uti skogen med drager og knekter. Vi var inne i et varehus og spilte rollen i tre dager, med alle som spilte i serien. Så der var det drikking, festing, sjampanjefrokost og sånne ting. I tre dager. Inspirasjonsmessig var det veldig spennende å være i karakter i 12 timer hver dag. Det var gøy, men det var jo helt sprøtt. Jeg var veldig utslitt da vi skulle begynne å jobbe, og hadde nok en del alkohol i blodet, ler Winge.

Nils Jørgen Kaalstad og norsk-svenske Tuva Nuvotny er andre skuespillere i serien som er kjent for mange norske seere.

Apropos: «The Spiral» bør ikke forveksles med den franske krimserien «Spiral» som det absolutt er verdt å sjekke ut: