Det var det perfekte Discovery Channel-bildet: En antatt utdødd megahai svømmende forbi to tyske u-båter ved kysten av Sør-Afrika i 1942.

Nazister og sensasjonelle dyr er brød og smør for kanalen. Slått sammen? Loff med sirup, minst.

Bildet dukket opp i dokumentaren «Megalodon: the monster shark lives» under den amerikanske kanalens Shark Week i fjor, en film som forsøkte å bevise at den enorme haien Carcharadon megalodon likevel ikke hadde dødd ut for to millioner år siden.

Men miljøaktivist og forfatter George Monbiot stusset litt. Han tok for seg filmen i forbindelse med en artikkel i The Guardian om det han mente var overdreven haifrykt skapt av media (hjemlige «Kon-Tiki» har vel også gitt et lite bidrag der), og fant flere mulige feil å sette fingeren på.

– Den er 60 fot lang, veldig mobil og ofte sulten, så den er ikke den typen ting som ville være lett å overse.

En av tingene Monbiot tvilte på var en amatørvideo som påstår å vise et haiangrep på kysten av Sør-Afrika i 2013 (se selv – den minner mest av alt om opptakten til en «Cloverfield»-oppfølger), til tross for at det ikke finnes noen øvrig dokumentasjon på angrepet.

Vitnemålet til en kjekk marinbiolog ved navn Collin Drake (også umulig å spore opp, merkelig nok) var like pussig, ikke minst fordi et hvalfoto han legger frem som bevis ut til å være dataskapt.

Tekstplakaten på slutten av dokumentaren gjorde ingen klokere.

– Selv om enkelte hendelser og karakterer i denne filmen har blitt dramatisert, fortsetter folk å se Submarine (navnet dokumentaren gir haien, journ.anm.) den dag i dag. Megalodon var en ekte hai. Legendene om giganthaier fortsetter den dag i dag over hele verden. Det er fortsatt debatt rundt hva de kan være.

Etter to timer i troen på at de så på fakta var mange seere ifølge Fox News rasende på kanalen. Var den ikke mer realistisk enn «Sharknado»?  Shark Week-produsent Michael Sorensen ga følgende uttalelse til Fox:

– Med en hel ukes Shark Week-programmer foran oss ønsket vi å utforske mulighetene for Megalodon. Det er en av de mest debatterte haidiskusjonene noensinne. Historiene har gått i årevis, og når 95 prosent av havet er uutforsket, hvem vet?

Monbiot var ikke den eneste som var provosert av uredeligheten i dokumentaren. Christie Wilcox i Discover Magazine spurte andre haieksperter om hvor debattert Megalodons eksistens egentlig var.

– Denne dokumentaren er den første gangen jeg har hørt det bli foreslått at Megalodon fortsatt kan eksistere, sa postdoktor Daniel Holstein ved Universitetet i Miami.

– Det er cirka like mye vitenskapelig kontrovers rundt muligheten for at Megalodon lusker rundt i dagens hav som rundt eksistensen av havfruer. Ingen.

Som Wilcox påpeker er det heller ikke et forsvar å si at man har dramatisere hendelser om det man viser er reinspikka fiksjon. Til sammenligning har kanalen merket en annen dokumentar om havfruer som fiksjon.

– Mange av haiangrepene vist under Shark Week er dramatiseringer av ekte hendelser. Så, det å bare si «dramatisert» teller ikke som åpenhet rundt forfalskning.

Og det er ikke bare dramatiseringene som er tvilsomme. Se nærmere på haibildet fra 1942. To ubåter, en ryggfinne og en halefinne uten kjølvann hverken foran eller bak. Hakekors-stempel og sepiatoner inkludert som bonus.

– Om det bare hadde vært et hakekors på ryggfinna. Filmskaperne ville dødd og våkna opp i himmelen, skrev Monbiot i den første artikkelen sin.

Der tilbød han en signert utgave av den siste boka si til den første som kunne sende ham originalbildet, med eller uten hai.

Det tok ikke lang tid før en av leserne gjenkjente motivet – et ubåt-videoklipp fra Atlanterhavet lokalisert på nettstedet Tarrif.net og fritt for sepiatoner.

HaiUbåt2

– Det er samme bilde, skriver Monbiot.

– Men gjett hva? Ingen hai. Og ikke noe hakekors. Og ikke ved Cape Town. Eller noe sted i nærheten.

Monbiot skriver videre at han har bedt selskapet om en kommentar, uten noen respons så langt.