TVNorge kan du se på nett her

For tre år siden satte TVNorge seg som mål å bli «norgesmester i humor». I den grad slikt kan kåres, har kanalen langt på vei lykkes i sin strategi.

Kanalsjefen, Harald Strømme, påpeker imidlertid at en slik tittel ikke er permanent.

– Man ER ikke norgesmester, det er noe man VAR eller BLIR, sier han og smiler.

Derfor flesker TVNorge til med sin største satsing noensinne til våren. Og ikke uten grunn – siden TVNorge la ned nyhetssendingene og endret profil i 2009, har de økt markedsandelene sine med 70 prosent.

TVNorge har invitert pressen opp til seg selv for å presentere neste års programmer. Harald Strømme står bredbent på podiet og viser til plansjer med tall og statistikker. Journalistene klapper og vasker ned foccaciaen med vitaminvann mens en overraskende stor skokk av programledere og tv-profiler står presset sammen opptil den ene kortsiden innerst i lokalet.

De venter på å bli introdusert av TVNorges kommunikasjonsdirektør, Svein Tore Bergestuen. Det ser ut som om man har ristet forrige ukes utgave av Se&Hør ut på gulvet: Lasse Kjuus, Kjetil Andre Aamodt, Ole Martin Alfsen, Anette Bøe, Thomas Giertsen, Charlotte Thorstvedt, Christian Ingebrigtsen, Petter Scherven, Tom Stiansen, Jarle Andhøy, Anne-Kat. Hærland, Kristopher Schau og Lene Kongsvik Johansen.

Mens andre kanaler insisterer på en mer «never change a winning team»-aktig strategi, har TVNorge og deres underkanaler (FEM, MAX og VOX) over 60 egenproduksjoner i omløp til enhver tid. I løpet av et år går de, etter sigende, gjennom rundt 2500 pitcher. Alt er nok ikke like bra. Men de satser.

Og det er med disse egenproduserte programmene de kaprer seere.

– TVNorge har gått fra å være en billig bingokanal til å bli et arnested for komikk og kvalitet, skal Atle Antonsen ha sagt da serien «NAV» ble presentert i fjor høst.

Nylig ble det klart at kanalen har overtatt Bård og Haralds underholdningsserie «Brille». Hovedpersonene selv glimrer imidlertid med sitt fravær under dagens vårlansering.

Den lune tidligere NRK-profilen Petter Scherven er dog til stede. Han har også meldt overgang til TVNorge. På dagens pressekonferanse plumpet han ut med at «lønn» var årsaken, før han lo det hele vekk og sa at det selvsagt var «innhold og verdier».

Schervens nye program heter «Typisk deg», og er i den litt snurrige infotainment-stilen han ble kjent for gjennom en rekke programserier for statskanalen. Denne gangen ønsker Scherven å finne ut av hvorfor vi mennesker er som vi er, og hvorfor vi gjør som vi gjør.

– Visste du at folk med billige solbriller lyver oftere enn folk med dyre?, spør Scherven.

Lene Kongsvik vant komiprisen for «Kongsvik Ungdomsskole» i 2011. Til våren kommer hun med «Kongsvik videregående». Der skal vi bli kjent seks nye rollefigurer (og to gamle).

Kanalsjef Strømme virker likevel mest opprømt over å ha kapret Anne-Kat. Hærland. Denne våren signerte hun en treårskontrakt med kanalen. Programmet er fremdeles under utvikling, og noe navn er enda ikke klart, men det skal bli et talk-show. Hun lover at det blir spark oppover så vel som nedover.

– I lederen av Senterungdommens tilfelle, så blir det å sparke nedover, sier Hærland fra scenen.

I tillegg blir det en tredje sesong med Thomas Gjertsens «Helt perfekt».

– Denne gangen fokuserer vi på parforholdsproblematikk, sier han.

– Alt det der du ikke orker å ta tak i hjemme. Det er den tråden vi plukker opp.

«Tangerudbakken borettslag» skifter navn til «Tangeruddampen» og blir med Jarle Andhøy og hans Berserker-mannskap ut på seiltur.

Av andre egenproduserte programserier blir det mer av «4-stjerners middag» (Samantha Fox er med…) og det blir kjendisversjon av «71 grader Nord» med blant andre Christer Basma og Gaute Ormåsen.

TVNorge har som kjent flere kanaler å bre seg ut over på. FEM kan lokke med Charlotte Thorstvedt som kommer med sitt nye program «Stylistene», der ti deltagere skal style kjendiser og finne frem til nye trender.

Det blir også en ny sesong av «Herlige hjem» – de programansvarlige kan opplyse om at nordmenn pusser opp for et halvannet forsvarsbudsjett i året, altså nærmere 60 milliarder kroner.

På MAX blir det «Folk som slåss» med Kristopher Schau som programleder. Han reiser verden rundt og sjekker ut forskjellige former for brutal kampsport.

«Nattpatruljen» er en nysatsning der vi blir med rundt i en patruljebil og får et innblikk i politibetjentenes utfordringer.

Det blir også en ny sesong av dokumentarserien «Insider» – «en hardtslående utgave av Brennpunkt», som de kaller det selv.

MAX gjentar suksessen de fikk i år med hockey-VM fra Sverige og Finland, og har sikret seg rettighetene til å sende neste års sluttspill også. Hockey-VM går av stabelen 3. til 19. mai, og MAX lover å sende alle Norges kamper, samt flere av storoppgjørene og sluttspillkampene.

Det blir også fotball på MAX våren 2013. I tillegg til La Liga og Europaligaen kan du se de resterende bortekampene til Norge i kvalifiseringen frem mot Brasil-VM 2014.

TVNorge gjorde stor suksess med «Lost» i sin tid, men slike serier vokser ikke på trær, ifølge Bergestuen. Kanalen har innsett at dvd-salg, strømming og ulovlig nedlastning er en kjempeutfordring når det gjelder serier på tv, så det er ikke et hovedsatsningsområde for kanalen. Men de har ikke helt kastet inn håndkleet heller.

En av seriene de har mest tro på i 2013 er «Hannibal» som er basert på Thomas Harris bøker om den notoriske massemorderen (se de første bildene fra serien her). TVNorge tok en råsjanse og kjøpte rettighetene til serien på manusbasis. I ettertid har NBC plukket den opp, og dratt i land stjerner som Lawrence Fishburne og Mads Mikkelsen i de mest sentrale rollene.

Til våren starter sesong seks av «Mad Men», sesong to av «The Borgias» og sesong to av «Shameless». I tillegg har VOX fått klørne i de småkule krimseriene «Person of Interest» og «Longmire». Det blir også en sesong to av HBO-serien «Strike Back» og sesong seks av «The Big Bang Theory».

TVNorge kan du se på nett her