Noen som har tips til gode musikkdokumentarer fra de siste årene? Jeg pleide å sluke slike dokumentarer rått, nesten uavhengig av om bandet/artisten var noe jeg hadde et forhold til eller ikke.

Men på ett eller annet tidspunkt gikk jeg litt lei. Kanskje hadde det også med internett (sukk) å gjøre – nå slipper vi inn på artister og bands indre liv hele tida hvis vi vil, mens altfor mange av filmene misbrukes til veldig vag selvskryt framfor å si noe interessant om hvordan artistene faktisk jobber.

Kan Shane Meadows gjøre noe spennende med en småtrøtt sjanger? Den urbritiske regissøren – kjent for filmer som «This is England», «Twenty Four Seven» og «Dead Man’s Shoes» – har i hvert fall ferdigstilt en dokumentar om The Stone Roses, kalt «Made of Stone», som har fått sin første trailer (se den i videovinduet øverst).

Filmen følger bandet fra det ble offentliggjort at de skulle gjenforenes, til det ekstremt suksessrike comebacket i fjor. Da hadde de vært oppløst i 16 år.

Men kan Meadows si noe mer enn at The Stone Roses betydde fryktelig mye for mange, og at det var rørende for fansen at de spilte sammen igjen?

Hmmm, vi får se.

Det er i hvert fall ingen konfliktorientert film regissøren har laget, til tross for at bandet er kjent for å være en gjeng med kranglefanter.

The Stone Roses hadde en veldig offentlig krangel i Amsterdam, som ble rapportert over hele internett – og jeg tror nok en del filmskapere ville løpt til garderoben for å finne ut hva som skjedde. Men fordi jeg elsker bandet så høyt… Jeg har ikke holdt tilbake det alle kunne se, men jeg spurtet heller ikke backstage med mikrofonen foran meg. Jeg fikk crewet til å slå av kameraene og lydutstyret. Det var et spørsmål om respekt – hvis noen krangler, syns jeg ikke nødvendigvis at det er min oppgave å… Det er ikke The Jeremy Kyle show vi lager her, sa regissøren nylig i et intervju med Channel 4.

Filmen skal uansett ta for seg hele den korte og intense karrieren, og får premiere i England 30. mai – da skal det være en premierefest med bandet og regissøren til stede, som vil bli overført til 100 saler over hele landet. Og deretter dukker den vel opp på dvd/VOD her til lands, tenker jeg.

Som en bonus/et litt kunstig apropos til det jeg snakket om først her: Tunge dokumentarer av denne typen er vel forbeholdt litt aldrende band som appellerer til et publikum som fremdeles punger ut for fysiske produkter. Kidsa, derimot, slenger bare ting rett på nett.

Vampire Weekend kan vel fremdeles karakteriseres som kids, selv om de allerede har sluppet like mange album som det The Stone Roses gjorde i løpet av sin karriere.

Nå har de hyret inn Steve Buscemi for å regissere en kommende konsert på Roseland Ballroom i New York (28. april) som skal vises live på Youtube.

I går slang de ut følgende småmorsomme trailer for å promotere den kommende konsertfilmen: