De siste årene har mange mysterie-serier forsøkt å lykkes i kjølvannet av «Lost». Få har klart seg, men likevel pøser tv-studioene på. Sist ut i rekken er «Supernatural»-skaper Eric Kripkes «Revolution», med den fordelen at den har J.J. Abrams (mannen bak «Lost») i ryggen som produsent. Samtidig er det Jon Favreau («Iron Man»-filmene) som har regissert pilotepisoden.

Fortellingen åpner med at strømmen forsvinner og all teknologi slutter å virke. Overalt. Hele jorda mørklegges. Fly daler ned fra himmelen, mobilsamtaler avbrytes for godt og bilene på motorveien kommer seg aldri hjem.

Femten år etter teknologisammenbruddet er den grønne postapokalypsen (overgrodde skyskrapre og så videre) egentlig ganske idyllisk, med mindre du liker å lese blogger og hater å ha voldelige militser rekende rundt ytterdøra di.

Folk har organisert seg i små bygder med gårdsdrift og amish-livsstil (uten skjeggene og religionen), og jakter som i gamle dager. På en av disse småplassene bor Ben Matheson (pappaen i klippet over), som muligens vet hva som skjedde med strømmen. Han har tilsynelatende omfavnet det enkle livet et stykke utenfor Chicago når Gus fra «Breaking Bad» tar turen innom.

Gus har hverken med seg grillet kylling eller meth til festen, men derimot en hel del våpen. Søramerikansk aksent har han også lagt bak seg, og navnet er plutselig Tom. Tom ber Ben om å bli med ham hjem. Fordi han vet at Ben vet! (Kanskje.) Ben nekter. Det går som det går, Ben blir skutt og sønnen Danny kidnappet. Danny prøver senere å flykte, men er skikkelig dårlig til det fordi han har astma.

Før Ben dør gir han en mystisk USB-stikke/amulett-greiedings til kompisen Zak. Sammen med Zak må Bens datter Charlie og mamma-erstatteren (fordi mamma er død – tristfjes!) Maggie legge ut på eventyr for å redde Danny og finne Charlies onkel Miles. Som viser seg å være faren til Bella fra «Twilight» i grinete humør.

Og så: Slåssing med folkene til Tom, som er ute etter Miles. Miles er flink til å slåss.

Samtidig, i et hus ute på landsbygda møter vi Grace, en dame som skjuler en PC. Når hun tar frem en USB-stikke/amulettdings av samme type som den Ben ga Zak skrur den seg attpåtil på. Riktignok med grønn skrift på sort skjerm (fordi det er gammelskole, som nevnt tidligere i dag), men hun kan chatte, i det minste. Og hun vet tydeligivs….. noe!

Dønn, dønn, døøøøønn!

I det store og hele virker piloten faktisk som om den kan være opptakten til noen virkelig gode timer med TV-titting. Premisset er mer håndgripelig enn andre forsøk over samme lest som «The River», «Flash Forward» og «The Event», samtidig som det åpner for en god dose survivalist-kos og løping i skauen.

Den sterkeste assosiasjonen er likevel til «Jericho», den alt for kortlevde (nylig fortsatt i tegneserieform) serien om en liten bygd i USA som blir avskåret fra omverdenen idet hele landet går til helvete etter et massivt atomangrep.

Militsene som herjer landsbygda i «Revolution» representerer nemlig større maktfraksjoner som står steilt mot hverandre. Kostymedesignet på uniformene deres hinter om at serien kan finne på å spille tankene i retning den amerikanske borgerkrigen, noe som også ble et viktig element av «Jericho» etter hvert.

Om serien får den samme miksen av en noenlunde plausibel forklaring på mysteriet sitt og miksen mellom hverdagsliv og maktspill som gjorde «Jericho» så engasjerende kan det hende «Revolution» vinner hjerter også utenom oss som alltid flokker til denne typen serier.

I så måte hjelper det at besetningen er fin. Selv om de foreløpig ikke gjør så alt for mye ut av seg er dette folk man faktisk kan tenke seg å følge over tid, noe «The River», «Flash Forward» og «The Event» slet med å få til.

Hovedrolleinnehaver Tracy Spiridakos er overbevisende, om kanskje ingen direkte åpenbaring som selvstendige jegerjenta Charlie. En sterk kvinnelig heltinne med pil og bue (hallo, Katniss!) er velkommen etter alle de firkantkjevede gutta som vanligvis leder slike serier.

Men ok, firkantkjever finnes her også. Billy Burke i rollen som onkel Miles har det litt steinvaskede karismaen som skal til for å både være småsliten onkel og beinhard slåsskjempe. Så får det heller være at jeg alltid forveksler ham med Billy Bob Thornton.

Det virkelige gullet i slike serier ligger gjerne i birollene (tenk Ben Linus), og her har særlig slemme-Tom potensiale til å bli en favoritt. Giancarlo Esposito spilte en av de mest minneverdige rollefigurene i «Breaking Bad», så om manusfolket bak «Revolution» gir ham nok å spille på er det alle muligheter for at Esposito kan gjenta sin lavmælte signaturmiks av nifs og likandes.

Serien har premiere på NBC i USA 17. september, men piloten ligger allerede nå ute på Hulu for dem som vet å omgå regionsperrene. Om og når den lander i Norge er foreløpig uvisst.