I formiddag ble skuespillerne til NRK-storsatsingen «Kampen om tungtvannet» presentert på en pressekonferanse i Oslo. Serien handler om de alliertes sabotasjeaksjon mot tungtvannsfabrikken ved Rjukan i Telemark for 70 år siden.

«Kampen om tungtvannet» har internasjonale ambisjoner, og et budsjett på 75 millioner kroner.

Her er den komplette lista over skuespillerne i serien:

Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad)
Christoph Bach (Werner Heisenberg)
Dennis Storhøi (Erik Henriksen)
Anna Friel (Julie Smith)
Pip Torrens (Eric Welsh)
Maibritt Saerens (Ellen Henriksen)
David Zimmerschied (Carl Freidrich von Weizäcker)
Stein Winge (Axel Aubert)
Frank Kjosås (Knut Haukelid)
Tobias Santelmann (Joachim Rønneberg)
Christian Rubeck (Claus Helberg)
Benjamin Helstad (Jens-Anton Poulsson)
Mads Sjøgård Pettersen (Fredrik Kayser)
Rolf Kristian Larsen (Einar Skinnarland)
Audun Sandem (Knut Haugland)
Ole Christoffer Ertvaag (Birger Strømsheim)
Torstein Bjørklund (Arne Kjelstrup)
Eirik Evjen (Kasper Idland)
Endre Ellefsen (Hans Storhaug)
Peri Baumester (Elisabeth Heisenberg)
Corey Johnson (General Pritchard)
Espen Reboli Bjerke (Jomar Brun)
Ragnhild Heien Myntevik (tjenestepike Astrid)

Som vi ser er lista en miks av norske tungvektere og et par større, internasjonale navn. Engelske Anna Friel er for eksempel kjent for mange fra tv-serien «Pushing Daisies» (og en rekke filmer), Pip Torrens er en erfaren skuespiller med alt fra «Cornonation Street» til «Dr. Who» på CV’en, mens også flere av de tyske skuespillerne har solide navn i sitt hjemland.

Det er mange utenlanske tv-kanaler som skal vise serien, så det er viktig å knytte til seg store navn:

– Det er virkelig et privilegium å få jobbe med slike kapasiteter, sier regissør Per-Olav Sørensen.

Og kjente navn kan han saktens trenge – Sørensen er nemlig ikke alene om å planlegge prosjekter om sabotasjeaksjonene.  I helgen ble det klart at OL-seremonimesteren og «Trainspotting»-regissør Danny Boyle nå skal i gang med FX-miniserien «Telemark».

Samme historie har også interessert actionkonge Michael Bay, som vi på fredag fikk vite at skal lage actionfilm om sabotasjeaksjonen.

Sabotørene under tungtvannaksjonen. Foran fra venstre: Jens Anton Poulsson, Leif Trondstad, Joachim Rønneberg. Bak fra venstre: Hans Storhaug, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Claus Helberg og Birger Strømsheim. Foto: Norsk Industriarbeidermuseum

Produsent John M. Jacobsen frykter imidlertid ikke konkurransen:

– Det er vel med en viss stolthet at vi kan si at vi kommer til å gjøre dette først, og jeg vil også si best, sier han.

Tanken var først å lage en remake av 1948-filmen «Kampen om tungtvannet», men etter hvert ble det klart at historien var såpass kompleks at den egnet seg bedre for tv-formatet. Historien vil starte med Heisenberg i Stockholm, og slutter ved frigjøringsdagen.

Gjennomgangsfiguren er Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner), industrimann og reserveoffiser, som var med på å bygge tungtvannsfabrikken. Han var også en av historiens første varslere.

– Han var en av de første som forsto hva tyskerne ville bruke tungvannet til, sier Jacobsen.

Regissør Per-Olav Sørensen mener det er helt naturlig at flere er interessert i å lage filmer og tv-serier av historien:

– Det er noe ved selve temaet. Jeg mener personlig at den aksjonen som disse sabotørene gikk inn i, var nesten for en selvmordsaksjon å regne. Sjansen for at de skulle komme levende ut fra det, var forsvinnende liten. I tillegg har du spillet om selve atombomben. Det er mange moralske spørsmål med action involvert, så det er kanskje ikke så rart at mange har lyst til å lage den. Det handler om teft – og om å være først ute, sier han.

– Vil dette bli en heltehistorie?

– Det var veldig mange problematiske aspekter ved alle sidene av historien, både ved Hydros rolle i krigen og Heisenbergs involvering i utviklingen av atombomben. 
Det er ingen som kommer ut av denne serien som helter, men som mennesker av kjøtt og blod, sier Sørensen.

Serien produseres av Filmkameratene for NRK i samarbeid med SF, Sebasto Film og britiske Headline Pictures. Manus er skrevet av Petter Rosenlund, som blant annet har jobbet med «Varg Veum»«Thomas P.» og «Kodenavn Hunter».