Viaplay

Se «The Handmaid’s Tale» (serie, 2018).

En av de siste åras mest gripende og omdiskuterte tv-dramaer har så langt vært forbeholdt HBO-abonnentene. Idet tredje sesong rulles ut der, kan Viaplay by på første sesong av serien som er basert på kanadiske Margaret Atwoods prisvinnende roman fra 1985.

Det er en vond og tung serie som beskriver en verden der kvinner er redusert til verdien av sine reproduksjonsevner, uten rettigheter til å jobbe, eiendomsrett og bevege seg fritt.

Elisabeth Moss mottok en av seriens mange Emmy-priser for hovedrollen som June/Offred – ei kvinne hvis oppgave er å føde barn for den herskende klassen.

Emmy-pris ble det også på «Gilmore Girls»-stjerna Alexis Bledel, som er sentral i kanskje den vondeste scenen vi har sett på tv. Den dukker opp i tredje episode, sånn at du er advart.

Vil du heller se…

Actionfilm? «Sicario 2: Day of the Soldado» (film fra 2018). Ikke så bra som eneren, men en solid og spektakulær produksjon.

En vakker oppvekstskildring? «Lady Bird» (film, 2018). Om det siste året på high school, om håp for framtida og om vond løsrivelse.

En underholdende dokumentar? «Swedish sin» (2019). Om den svenske pornomogulen som mener han er et offer for en gigantisk konspirasjon.

HBO Nordic

Se «Deadwood – The Movie» (2019).

At westernserien «Deadwood» gikk inn etter bare to sesonger i 2006, var den første, store kalddusjen vi tv-dramaentusiaster måtte tåle i den nye æraen av kvalitetsserier. Ikke bare manglet det livsgrunnlag for den komplekse, besettende skildringen av livet i en amerikansk nybyggerby på 1870-tallet – den ble heller ikke rundet av på noen tilfredsstillende måte.

Tretten år senere har HBO bøtet på skaden, og som ved et mirakel har alle skuespillerne hatt anledning til å tre inn i sine gamle roller.

Forventingene til denne tv-filmen, som plukker opp tråden fra serien: SKYHØYE. Innfrielse: TOTAL. Dette er en filmatisk triumf fra første hovetramp til (ikke minst) siste replikk.

Se den! Men se -serien- først, da, hvis du ikke har gjort det.

Vil du heller se…

Mørk framtidsvisjon? Se «Years and Years» (miniserie, 2019). De kommende tiåra, sett gjennom en familie som i starten av serien venter en ny baby og ser lyst på livet.

En fortelling fra virkeligheten? Se «Chernobyl» (miniserie, 2019). Lærerikt og fengslende tv-drama om kjernekraftverk-katastrofen i 1987.

Sjukt familiedrama? Se «The Act» (serie, 2019). Ond mor dikter opp datters kreftsykdom. Patricia Arquette i storslag (igjen!).

Netflix

«When They See Us» (miniserie, 2019).

Historien om de unge guttene som skulle bli kjent i amerikansk offentlighet som «the Central Park Five», har hjemsøkt New York i snart tre tiår.

I 1990 ble de dømt for å ha overfalt og voldtatt en jogger i den verdensberømte parken på Manhattan året før – selv om DNA-bevis pekte på at de var uskyldige.

Guttene sonet mellom 6 og 13 år i fengsel før en helt annen mann innrømte å stå bak ugjerningen (og først i 2014 ble de tilkjent en skikkelig erstatning). Justismordet har blitt stående som et eksempel på hvordan fordommer mot fargede gjennomsyrer såvel mediene som rettssystemet i USA.

I denne miniserien, som består av fire episoder, fortelles hele den 25 år lange historien på nådeløst vis – det er tidlig klart at filmskaper Ava DuVernay («Selma») absolutt ikke har planer om å la deg sitte igjen med noen illusjoner, så ble du sint av «Making a Murderer» bør du bli absolutt rasende av «When They See Us».

Vil du heller se…

Romantisk komedie? Se «The Big Sick» (film, 2018). Det lages nesten ikke romkom lenger! Her er en sjelden perle.

En annerledes spøkelsesfilm? «Personal Shopper» (2016). Kristen Stewart hjemsøkes i parisisk drama fra mesterregissør Olivier Assayas. Se opp for nordmann i birolle!

Blek futurisme? «Black Mirror» (antologi, 2011-19). Tre nye, mørke kortfilmer ute.

TV 2 Sumo

Se «Catch-22» (miniserie, 2019).

Ny adaptasjon av Joseph Hellers epokegjørende antikrigsroman fra sekstitallet, gjort med utsøkt tragikomisk sans (selv om boka, som vanlig, er bedre).

Glimrende Christopher Abbott (eksen til Marnie i «Girls») har fått rollen som Yossarian, den amerikanske bombeflysoldaten som utstasjoneres i Italia under Den andre verdenskrig, der befalet øker antallet tokt han må gjennomføre så snart han nærmer seg grensen.

Til slutt stilles han overfor det uløselige dilemmaet som er gått inn i dagligtalen som et «Catch-22»: Prøver du å unndra deg militærtjeneste ved å erklære deg sinnsyk, er det et bevis for at du opptrer rasjonelt og i tråd med dine egne interesser, og dermed er du per definisjon tjenestedyktig.

I forhold til romanen er kronologien ryddet opp i, og noen nyanser må ofres på dramaturgiens alter, men Hellers satiriske blikk på krigens galskap og militærbyråkratiets nytale er etter vår mening ivaretatt. Og underveis kan du kose deg med gode innhopp fra blant annet Kyle Chandler («Friday Night Lights»), Julie Ann Emery («Better Call Saul») og selveste George Clooney, som også har regissert en av de seks episodene.

Vil du heller se…

Advokatserie? «For the People» (serie, 2018). Unge, pene mennesker med (stort sett) profesjonelt pågangsmot og edle hensikter i ny serie fra «Grey’s Anatomy»-skaperen.

Sentimental film? «Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai» (film fra 2018). Oppskriftsmessig, men kompetent periode-romantikk for «Downton Abbey» og «Mamma Mia»-fans.

Spenningsserie? «Project Blue Book» (2019). Serien som like kunne gjerne hatt tittelen «X Files, bare satt til 50-tallet».

NRK TV

Se «Informer» (serie fra 2019).

Vi fant ikke noe ferskt å anbefale på NRK denne uka (nei, ikke se den nye «Rosens navn»-serien).

Så vi henter fram igjen denne spennende, britiske krimmen, som ble lagt ut i mars.

Vi møter Reza, en ung mann med minoritetsbakgrunn, idet det som skal være en hedonistisk tur på byen ender med arrestasjon grunnet diverse uheldige omstendigheter.

Deretter utsettes stakkaren for et litt for ivrig medlem av Londons politistyrke, som på tvilsomt vis presser ham til å bli informant i arbeidet for å avverge et terrorangrep. Det er ikke en stilling du kommer til å misunne Reza.

«Informer» er ikke en serie du kan skru av hjernen når du følger med på, her går det fort i svingene, det hoppes mellom forskjellige tidsplan, og handlingen er såpass komplisert at det kan føles utmattende. Men gevinsten er høy for den som henger med helt til slutt.

Vil du heller se…

Drama fra fjerne himmelstrøk? Se «Raketten» (film fra 2013). Stemningsfull og autentisk film om livet i avsidesliggende deler av Laos. Sterk barnerolle i sentrum.

Vond sosialrealisme? Se «Farleg kjærleik» (serie fra 2018). Nærstudie av tenåringsjente som stikker hjemmefra for å henge med helt feil folk.

En morsom serie om tvangslidelser? Se «Pure» (serie, 2019). Følg en 24-årings reise for å forstå hvorfor hjernen hennes stadig kidnappes av grove tabu-tanker.