DreamWorks er i full gang med en spillefilm om WikiLeaks og Julian Assange, og sikret seg i fjor filmrettighetene til bøkene «WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War On Secrecy» av David Leigh og Luke Harding og «Inside WikiLeaks: My Time With Julian Assange At The World’s Most Dangerous Website» av Daniel Domscheit-Berg.

Innspillingen skjer forhåpentlig i løpet av året, og allerede nå er det klart at Norge og norske journalister får en hyggelig (vil vi tro) liten birolle i filmen.

DreamWorks ønsker nemlig å gjenskape et besøk Julian Assange gjorde i Tønsberg under SKUP-konferansen i 2010. SKUP står for Stiftelsen for kritisk og undersøkende presse, og er en årlig fagkonferanse/fyllefest for norske bladfyker.

Ifølge Aftenposten var det i Tønsberg at Assange for første gang ga The Guardians David Leigh innsyn i videoen som viser hvordan et amerikansk Apache-helikopter drepte flere sivile, blant dem to medarbeidere i nyhetsbyrået Reuters.

Og DreamWorks tar ikke lett på detaljene akkurat. Aftenposten skriver at produsentene allerede har sendt brev til SKUP og bedt om tillatelse til å bruke deres logoer i filmen, og det skal lages konferansebannere, klistremerker som skal limes på bærbare datamaskiner og annet materiale. Et co-produksjonsselskap i Belgia har til og med gått til innkjøp av to SKUP-t-skjorter, som trolig skal brukes i filmen.

Aftenpostens flinke kulturjournalist Jan Gunnar Furuly er også leder i SKUP, og han syns åpenbart det er litt moro at konferansen blir en del av DreamWorks-filmen.

Selv om han presiserer at filmatiseringen ikke nødvendigvis kommer til å holde veldig høy journalistisk standard.

– Her kommer de til å ta i bruk alle Hollywood-grepene i boka. Men det blir i hvert fall en bred underholdningsfilm som bringer SKUP-merkevaren og Tønsberg ut til verden, sier Furuly til Aftenposten.

Benedict Cumberbatch er for øvrig tilknyttet WikiLeaks-filmen, og er tiltenkt hovedrollen som Julian Assange, mens Dan Stevens – kjent fra «Downton Abbey» skal spille The Guardian-redaktør Ian Katz.

Benedict Cumberbatch, kjent blant annet fra «Sherlock» og «Tinker, Tailor, Solider, Spy».

Det har gått rykter om at James McAvoy vil få rollen som Daniel Domscheit-Berg, lenge Assanges høyre hånd.

DreamWorks er for øvrig ikke eneste studio som jobber med WikiLeaks-filmatisering – også HBO og Universal har utviklet manus om Assange & co.

Det kan med andre ord bli VELDIG rift om de SKUP-t-skjortene etter hvert.