Knappe to måneder igjen nå til DreamWorks-filmen «The Fifth Estate» kommer på norske kinoer, og den vil garantert skape endel debatt.

Filmen har Benedict Cumberbatch i rollen som Julian Assange, og har som mål å fortelle historien om spillet i kulissene som ledet til at Assange og Wikileaks slapp den største beholdningen av konfidensielle etterretningsdokumenter i amerikansk historie.

Vi er veldig spente på «The Fifth Estate» (til tross for lunkne kritikker da den ble vist under filmfestivalen i Toronto tidligere denne måneden).

Wikileaks selv er imidlertid fryktelig sure på filmen. Julian Assange skrev brev til Cumberbatch der han tryglet skuespilleren om ikke å ta rollen, og i et forsøk på å spoile filmen for alle har nå nettsiden like godt sluppet hele manuset for offentligheten.

Gledesdrepere!

Vi er såpass barnslige at vi – etter å ha klikket oss inn på manuset – søkte opp ordet «Norway» fordi vi visste at en eller flere scener fra filmen kom til å være fra SKUP-konferansen i Tønsberg i 2010.

Her var Assange til stede for å holde et foredrag foran norske journalister (dette var bare noen måneder før Wikileaks slapp dokumentene og den mye omtalte collateral murder-videoen).

Så hva skjedde i kulissene under SKUP-konferansen? De følgende opplysningene er for spoilere å regne, du leser derfor videre på eget ansvar:

* SKUP-konferansen foregår på en tid der Assange (med rette) er svært paranoid. Han ankommer Tønsberg for seint til sitt eget foredrag – til stor irritasjon fra norske journalister – og forteller dem at han er sein fordi han ble forsinket i passkontrollen.

* Seinere på kvelden møter han The Guardian-journalist Nick Davies i baren på Quality Hotel i Tønsberg, og avslører at den egentlige grunnen til at han er for sein er det var CIA-agenter på flyet.

* I manuset antydes det at to blonde CIA-agenter var til stede også i hotellbaren i Tønsberg, noe som overbeviser journalist Davies om at Assange faktisk er i fare. I tillegg sitter det to russere i baren som også virker mistenkelig opptatt av Assange og journalisten.

* Assange og Nick Davies sniker seg unna til journalistens hotellrom, der Assange viser ham «collateral murder»-videoen for første gang. Davies skjønner at Assange sitter på en nyhet med enorm sprengkraft.

* De bestemmer seg for at Assange ikke er trygg i Tønsberg, og må forlate landet med en gang. Assange tar med seg en kvinnelig journalist (Alex Lang) på et toalett, og får kjolen hennes. Det antydes at han forlater Tønsberg utkledd som kvinne.

Og det var det.

Manuset til «The Fifth Estate» baserer seg blant annet på «WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy», boka til den nå pensjonerte The Guardian-journalisten David Leigh som også var til stede i Tønsberg.

Vi skulle gjerne ha lest denne for å se om framstillingen av begivenhetene i manuset er noenlunde realistiske, for dette virker som relativt spinnville greier.

Som nevnt mener imidlertid Wikileaks selv at store deler av filmen er ren fiksjon. Spesielt interesserte kan lese organisasjonens innvendinger (4000 ord) mot filmen, men de har også oppsummert det hele i én tweet:

Scenen fra Tønsberg er for øvrig ikke filmet i vestfoldbyen (den var gjenskapt på et filmsett i Belgia), men et filmcrew var i byen i mars for å ta utendørsbilder av hotellet.

David Caine (t.h) og Dino Parks var i Tønsberg i mars for å gjøre opptak for DreamWorks. Foto: Jan Gunnar Furuly/Skup.no

Aftenposten har også meldt at produsentene vil bruke SKUP-logoer i filmen, og det er blitt laget konferansebannere, klistremerker som skal limes på bærbare datamaskiner og annet materiale.

De tar ikke så lett på detaljene i DreamWorks, åpenbart.

Selv om Julian Assange definitivt mener noe annet.