Tegneserien Judge Dredd fyller hele 35 år i 2012, og feirer det med en film som oser respekt, «Dredd 3D», som har norsk premiere i dag. Han har hatt ukentlige opptredener i den britiske antologien 2000 AD siden det pønkens år 1977.

I skrivende stund teller bladet 1801 numre. I tillegg fins det hundrevis av andre blekker og bøker. Det sier seg selv at det er vanskelig å manøvrere seg i mylderet av serier. Jeg skal prøve å hjelpe til i søket etter noen av de, etter min mening, essensielle historiene … Vanskelig jobb. Jeg elsker alt sammen. En morsom detalj er at Dredd eldes i sanntid. Han er svært sprek til å være i 70-åra! Det gjelder serien også. Anarkiet og satiren i den ultravoldelige samfunnskritikken er, merkelig nok, fortsatt like kvass.

P.S.! Jeg gidder ikke å gnåle om Stallone-filmen. Sånn. Glemt.

THE CURSED EARTH SAGA (1977-1978)

The Cursed Earth er det nedbomba radioaktive helvetet som omgir Mega City-byene. Ikke et blivende sted. Mega City-metropolene er lukket i kupler for å holde stråling, mutanter, tjuvradder, kasserte roboter og annet rask utenfor. Judge Dredd bega seg ut i The Cursed Earth først i det som var 2000 AD #61. Den spede start, som ikke var spesielt sped, var da overstått. Karakteren og universet hans var godt etablert: En fascistoid Dirty Harry i en dystopisk fremtid. De enkeltstående historiene og korte føljetongene hadde man slukt. Digg. På tide med en episk saga! Dredd drar fra heimen, Mega City One, for å frakte en vaksine til Mega City Two. Det er pandemi på gang. De smittede blir, som hør og bør, sinnssyke kannibaler. Flyplassene er for lengst invaderte. Eneste rute er da til «fots» gjennom The Cursed Earth. Med seg i kobbelet av følgesvenner har han Johnny Rotten-parodien Spikes Harvey Rotten, noen krigsdroider og noen andre dommere. Dredd møter mange fargerike karakterer på veien. Robotvampyrer, General Blood’n Nuts, den enøyde T-Rex’en Satanus og emo-maurslukeren Tweak. Satanus ser vi forøvrig mye til gjennom årene. Dredd knerta tross alt ene øyet hans. Selv om den grusomme reisen gjennom post-apokalypsens boltreplass er en orgie i ultravold og skeiv humor, så er odysséen merkelig rørende. Knallhard heroisme. Av en eller annen grunn er den vrien å få i enkeltstående samlebind. Gå altså til innkjøp av Judge Dredd: The Complete Case Files 02. Ikke bare får du The Cursed Earth, men også et knippe andre historier.

THE DAY THE LAW DIED (1978-1979)

Det er masse maktsjukdom i Dredd, og her er den første store runden. Tulleruske og karismatiske Judge Cal blir sjefsdommer i Mega City One. Tenk Caligula og Idi Amin pakket inn i, tja, kroppen til Justin Timberlake, og du nærmer deg vibben hans. Judge Cal sparker Dredd, og beordrer senere et attentat mot ham. Dredd spiller død. Leiemorderne er Kleggs, alien-reptiler på steroider. Han hjernevasker nesten alle dommerne. Kun Dredd, Judge Giant og en håndfull andre dommere unnslipper. Resten danser etter Cals absurde pipe … Cal utnevner også en gullfisk i en bolle som en av sine meddommere, og gir hele byen dødsstraff. Makt korrumperer, og absolutt makt korrumperer absolutt. Satiren i historien er hysterisk, men undertonen er alvorlig. Vi ser mer relatert macht i den svært omfattende Democracy-sagaen. Men The Day the Law Died satte tonen. Og Cal er jo et unikum, da.

THE JUDGE CHILD (1980)

Dredd tar nok en gang turen innom The Cursed Earth. Denne gangen for å finne en gutt hvis fødselsmerke i panna er formet som dommernes ørnesymbol. Gutten skal i følge kryptiske spådommer kunne redde Mega City One fra en nært forestående katastrofe. Det er jo ikke lett å finne frem i denne skrekkelige ødemarka. Men Dredd finner fort infamøse og innavla The Angel Gang. Inspirasjon ble faktisk hentet fra Texas Chainsaw-familien. De har kidnappet den hellige guttungen. Den herlige skrotnisse-familie vil heretter skape mye hodebry for Dredd … Elmer «Pa» Angel har fostret opp krapylene sine til å bli effektive psykopater. Men «Mean Machine» Angel var for streit, så Pa tvangsopererte inn robotdeler. Mean Machine har nå en klo som arm, metallskalle og en greis i panna som han justerer raseriet sitt med. Går fra 1 til 4. På 1 er han kjip, mens 4 er berserkermodus. Hold avstand! Dredd fakker omsider småtten, etter å ha jagd The Angel Gang fra planet til planet. Men ting tyder på at gutten er ond, med manipulative telepatiske evner, og har orkestrert en hel rekke med faenskap. Så Dredd drar sin vei fra den øde planeten, og etterlater guttungen. Bak lås og slå.

JUDGE DREDD AND THE ANGEL GANG (1981-84)

Hvis man har sansen for The Angel Gang, så er de følgende korte historiene pensum (kronologisk rekkefølge): The Fink, Destiny’s Angels, Dredd Angel, Mean Machine Goes To Town og Mean Machine Gets Married. Et knippe kleine dypdykk i den nedrige Angel-familiens eskapader. Situasjonsrapport er ikke spesielt god siden finalen i The Judge Child-historien, så her måtte det familieforøkning til. Nye tilskudd er zombien The Fink, og rotta hans Ratty. Stort fokus på Mean Machine, som jo er den kuleste av dem. Samt tilbakeblikk på ståa før de møtte Dredd. Historiene byr på mer enkeltstående rett-frem action-komikk, godt krydret med western-gefühl. Sjekk The Complete Case Files 04, 06 og 08.

THE DARK JUDGES (1980-1981)

En virkelig definerende klassiker. Judge Death kommer fra en dimensjon hvor selve livet er forbudt. Han tar turen innom vår verden for å dødsstraffe absolutt alle levende organismer. “This city iss guilty… The crime iss life… The sentence iss… DEATH!” Fantastisk! Han tar med seg sine tre søsken; Judge Fire, Judge Fear og Judge Mortis. Sammen utgjør de The Dark Judges. Jeg er spesielt svak for Judge Fear. Alle som ser ham i øynene dør momentant. Men ikke Dredd. “Gaze into the face of fear!” Hvorav Dredd svarer “Gaze into the fist of Dredd!” og suser knyttneven gjennom skallen til Judge Fear! Akkurat det øyeblikket… Er det barskeste i hele Dredds bibliografi. Judge Death blir Dredds store nemesis heretter. Med god grunn. En annen viktig karakter i Dredd-universet gjør seg også gjeldende. Den telepaten Judge Anderson. Hun må gjennom mye drit for å lese tankene til The Dark Judges… Anderson blir etter dette en stabil bifigur, og fikk mange egne serier.

BLOCK-MANIA/THE APOCALYPSE WAR (1981-1982)

Block-Mania og The Apocalypse er to slagere som like gjerne kan leses som en felles historie. I Block-Mania bryter det ut krig mellom Mega City Ones gigantiske skyskrapere – såkalte «blocks». Det blir opprør over hele byen, og flere millioner liv går tapt. Det viser seg at hele konflikten er rigget av Sov Judge Orlock, som har puttet knark i drikkevannet. Deler av historien har gitt inspirasjon til Dredd-filmen. I The Apocalypse War ser vi følgene av konflikten. Dredd & co. har flere millioner høner å plukke med den (host) sovjetiske Mega City’en East Meg One. Det blir jaggu krig, gitt! Apokalypse bonanza! Disse historiene er også litt kinkige å få som enkeltstående samlebøker. Men frykt ei – kjøp Judge Dredd: The Complete Case Files 05 for hele helvetet på et sted.

OZ (1987-88)

Chopper er en såkalt skysurfer, samt grafittikunstner. Kjendisen vant Supersurf 7. Kjekt å surfe i lufta når du tagger skyskrapere! Vel, ikke så kjekt når du blir bøsta av Judge Dredd. Og får fengsel (altså iso-cube) i 18 år som straff. Nå nærmer Supersurf 10 seg, og Chopper klør etter å delta. Han får faktisk rømt kasjotten! Men årets Supersurf tar sted i OZ (Australia), og Chopper befinner seg i Mega City One (USAs østkyst). Hm. Ikke noe problem. Chopper kan alltids rømme fra Mega City One og luftsurfe over The Cursed Earth og stillehavet. Idiot. Heldigvis får Dredd trøbbel med en drøss klonedommere. En av dem er Judge Kraken, som senere dukker opp på skjebnesvangert vis i Necropolis. OZ er en temmelig lystig sak. Chopper er en skøyer, og ble i likhet med Judge Anderson populær nok til å få spin-off-serier. OZ får du lest i The Complete Case Files 11.

NECROPOLIS (1990)

Dredd begynner å tvile på ståa med ham og rettssystemet. Har de virkelig peil på alt sammen? Lever han på en stor løgn? Ja, kanskje til og med en konspirasjon? Dredd bestemmer seg for å ta ut pensjonen. Pensjonerte dommere vegeterer ikke foran tv’en, stinne av valium og kamferdrops – de setter ut på «The long walk». Siste reis, utover i The Cursed Earth. For å skjenke ødemarka litt sårt tiltrengt lov og orden. Før de kreperer av de ørti farene der ute. Mens Dredd er ute på tur, settes en ny dommer inn i hans plass. Judge Kraken. Han er ikke ekte vare, og sniker The Dark Judges tilbake til vår dimensjon. De slår seg nok en gang løs, og drar med seg samtlige dommere ut i den groteske knusefesten. Judge Kraken blir dessuten den femte Dark Judge. Kraken er forøvrig en klone av Dredd, og får på sett og vis historiens hovedrolle.

ORIGINS (2006-2007)

Origins er, som tittelen tilsier, opprinnelseshistorien til Judge Dredd. Den tar også for seg hvordan dommerne tok styringen over Mega City One. Boka spiller opp tråder til spennende nye historier, samt fyller inn høl som manusmann og serieskaper John Wagner følte burde fylles. Luksus, spør du meg. Jeg merka ingen høl. Tegner og serieskaper-makker Carlos Ezquerra er også med på lesefesten. Origins er en av de lengste Dredd-historiene, forresten. Hastverk er lastverk!

THE BATMAN/JUDGE DREDD COLLECTION (2012)

Hva skjer når en åpent fascistoid antihelt (Judge Dredd) møter en diskret fascistoid antihelt (Batman)? They fight and make up. De har råket utfor hverandre ved fire forskjellige anledninger. Først i Judgment on Gotham (1991), hvor Judge Death surner til stemninga og blir kompis med Scarecrow. Mean Machine og Judge Anderson dukker også opp. Deretter i Vendetta in Gotham (1993), med Scarface som skurk. The Ultimate Riddle (1995), med The Riddler som skurk. Og Die Laughing (1998), hvo det fleskes til med både Joker og Dark Judges. Litt av et skurkegalleri! Apropos skurkegalleri … Dredd har sin Joker i Judge Death, og hans øvrige hop kan jaggu måle seg med Batmans bandittlag. Helt sant! DC Comics og Rebellion (2000 AD-utgiverne) gir ut en samleboka med alle fire historier i desember. Crossover’en mellom Dredd og Lobo er også inkludert. Staselig! Dredd har også krysset stier med Predator og Aliens. Ingen av overnevnte historier er noe stort hokus pokus. Men de er seriøst våte drømmer for alle fanboys/girls der ute (meg inkludert).

2000 AD/HD

2000 AD har hatt en ganske brokete utgiver-kabal i alle de år. Skiftet forlag flere ganger. Samlebøker har blitt gitt ut i rotete rekkefølger, i små opplag, og med store hull i kontinuiteten. Besynderlig nok så har de klart å gi ut bladet hver bidige uke. Smørja stabiliserte seg heldigvis når de ble kjøpt opp av Rebellion i 2000 (AD, haha). Det er fortsatt forvirring på gang. Men et genialt trekk var å samle Dredd-historiene i komplette og kronologiske samlebøker. The Complete Case Files. Heftige bautaer på 4-500 sider, til ca. 150 spenn per skudd. Anbefaler å gå til innkjøp av disse, fremfor å kjøpe sporadiske graphic novels som ikke ser bra ut i hylla. Ta det fra starten: The Complete Case File 01.

Men det stopper ikke der: 2000 AD har avlet frem vanvittige mengder av andre kvalitetsserier, og noen av dem tilhører samme «univers» som Dredd. Judge Anderson, for eksempel. Les gjerne Death’s Dark Dimension-historien, der hun får mer trøbbel med Judge Death. Andre 2000 AD-vinnere: Rogue Trooper, Strontium Dog, Bad Company, ABC Warriors, Nemesis the Warlock og lista fortsetter … Masse Complete Case Files her og, samt andre samlebøker. Apropos avl: 2000 AD har dessuten fungert som en smeltedigel for tegneserietalent. Alan Moore, Neil Gaiman, Grant Morrison, Garth Ennis, Bryan Talbot, Warren Ellis, Brian Bolland, Mike McMahon, Kevin O’Neill, Simon Bisley, Pat Mills, Steve Dillon og flere. Kan virke som om alt av britisk serietalent siden 1977 har bobla ut av 2000 AD-gryta. Og da må man jo ikke glemme de som skapte Judge Dredd; John Wagner og Carlos Ezquerra … Sjekk bøkene Thrill-Power Overload og True Brit hvis du vil lese mer om historien bak 2000 AD, og øvrig britisk seriefauna. Veldig mye har sneket seg under radaren.

Judge Dredd har hatt flekkvise utgivelser i Norge, under navnet Dommer Dredd. Jeg mistet møya mi til Dredd i 1984. Kroa på Tingvoll. Ventet på ferga til Torvikbukt. Skulle bare kjøpe Supermann … Sju år gammel, og allerede hekta på anarkistisk ultravold.

2000 AD har endelig tatt skrittet ut til en App Store nær deg. Judge Dredd er som sagt fast inventar i hvert nummer, så her er det bare å peise på. Det er masse annet snacks i antologien også! Kjøp abonnement eller enkeltnumre. Samlebøker kjøper du fra Play.com. Portofritt, og det er ikke toll på bøker. Eller du kan trekke litt frisk luft. Da stikker du innom trivelige bokhandlere som Outland eller Tronsmo.