En ulykke kommer sjelden alene, og det gjelder jaggu også tv-serier og filmer om spesielle temaer eller historiske hendelser.

Senest i går kunne vi melde at Michael Bay godt mulig skal produsere og regissere en actionthriller om de alliertes sabotasjeaksjon mot Norsk Hydros tungtvannsfabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark under andre verdenskrig.

Og det skulle ikke gå mer enn én dag før Deadline nå melder at en annen erfaren regissør, denne gang OL-seremonimester og «Trainspotting»-regissør Danny Boyle, skal i gang med miniserien «Telemark» på ti deler om nettopp tungvannsaksjonen.

Serien er bestilt av den amerikanske kabelkanalen FX, og med seg har Boyle også manusforfatter Simon Beaufoy og produsent Christian Colson. De tre sto sammen bak Oscar-favoritten «Slumdog Millionaire» samt «127 Hours», og dette blir deres første oppdrag for amerikansk tv.

Fra venstre: Simon Beaufoy, Danny Boyle og Christian Colson.

– Dette er en av verdens største historier, og vi ønsker å fortelle den på en storslagen måte, forteller Boyle til Deadline.

«Telemark» har allerede fått grønt lys fra FX for hele miniserien, og er den andre storsatsingen fra kabelkanalen etter at de nylig også gikk i gang med en tv-serie basert på norski-filmen «Fargo» med Martin Freeman i hovedrollen.

Som vi også kunne minne om i går, er den NRK-tiltenkte tv-serien «Kampen om tungtvannet» også på vei. Regissør Per-Olav Sørensen var overrasket over Bay-nyheten i går, og er muligens enda mer overrasket over dagens nyhet:

– Dette er moro. Dette sier bare hvor fascinerende denne historien er, og hvor interessant den er for tv-kanaler ute i verden. Husk at vår serie allerede har internasjonale co-produsenter og store tv-kanaler i ryggen, så det er ikke overraskende, sier Sørensen til Filter.

Regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Odd-Steinar Tøllefsen
Regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Odd-Steinar Tøllefsen

Med to «konkurrenter» på banen har Sørensen et godt kort på hånden ved at han allerede er godt igang med serien.

– Med hensyn til selve arbeidet starter jo vi innspilling om ni dager. Vi lager seks episoder for tv med utgangspunktet i fire nav. Etterretningen plassert i Skottland under ledelse av Leif Tronstad som valgte ut og trente sabotørene, Hydros ledelse som solgte tungtvannet til tyskerne, nobelprisvinneren Werner Heisenberg som skulle utvikle selve kjernekraften og atombomben for den tyske krigsmaskinen, og til slutt sabotørene som var med på aksjonene, forteller Sørensen – og fortsetter:

– Det er verdt å merke seg, aksjonene. Det handler jo i grunnen om fire aksjoner mot tungtvannsannlegget. En hvor engelskmennene mistet 40 kommandosoldater, bombingen av fabrikken, senkingen av ferja «Hydro» og så den mest kjente sprengningen av tungtvannsrommet.

Sabotørene under tungtvannaksjonen. Foran fra venstre: Jens Anton Poulsson, Leif Trondstad, Joachim Rønneberg. Bak fra venstre: Hans Storhaug, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Claus Helberg og Birger Strømsheim. Foto: Norsk Industriarbeidermuseum

Der kanskje spesielt Michael Bay vil fokusere på de mer actionfylte delene av de historiske hendelsene, akter altså Sørensen å utvide bildet til utenfor Telemarks grenser:

– Vår serie handler like mye om kappløpet mot atombomben fra tyskernes og de alliertes side, med tungtvannet produsert på Vemork som seriens antagonist.

Førstkommende mandag skal Sørensen presentere hvilke skuespillere som skal være med i serien, som tidligere i år ble støttet med 11,7 millioner kroner. Han har allerede antydet overfor Filter at det er «store navn»:

– Vi har fått et kanonlag foran kamera. Hvis Danny Boyle hadde visst hvilke norske, danske, engelske og tyske skuespillere vi offentliggjør på mandag, hadde han blitt misunnelig, sier Sørensen til Filter.