Jeg lurer på hva produsentene i Storm Rosenberg – som skal filmatisere Lars Saabye Christensens «Beatles» – tenkte da de så prislappen for å bruke Beatles-låta «Tomorrow Never Knows» i helgens episode av «Mad Men».

250 000 dollar måtte AMC ut med for å la Don Draper sette på en plate med låta og la den spille over rulleteksten i noen skarve minutter. Om Storm Rosenberg ønsker å bruke mye originalmusikk i filmen «Beatles» (som skal ut til neste år) må de nok, med andre ord, regne med å bruke en god andel av totalbudsjettet på 40 millioner kroner.

Dessuten måtte forresten serieskaper Matthew Weiner la rettighetshaverne i Apple få se manus til episoden før de tillot bruken av låta – noe Weiner av prinsipp egentlig aldri tillater.

– Jeg tenker aldri på den måten, at vi ikke skulle bruke en låt for å spare penger. Man får tilfredsstillelsen av å vite at det ikke er en imitasjon, men den ekte innspillingen, sier Weiner til New York Times.

Uansett er ikke «Mad Men» de eneste som har åpnet lommeboka for Beatles-innspillinger gjennom filmhistorien. For flere eksempler – som også inkluderer den fine Don Draper-scenen – kan du se videomontasjen over.

Én alternativ og billigere løsning, som mange har gått for er å spille inn coverversjoner av Beatles-låter for filmmusikken. Dette ble for eksempel gjort i den egentlig ganske fryktelige Sean-Penn-goes-full-retard-filmen «I Am Sam»:

 

PS: «Mad Men»-produsentene Andre og Maria Jacquemetton skal for øvrig bli intervjuet under Nordiske mediedager i Bergen denne uken, der Comoyo er sponsor.