Selvsagt måtte den jo komme, filmen om Edward Snowden – det har vi visst en stund. Det som hittil ikke har vært kjent har vært hvem som skal spille den amerikanske etteretningsteknikeren som lakk statshemmeligheter til verden, og rømte i asyl til Russland.

Og ifølge Variety er det Joseph Gordon-Levitt («The Dark Knight Rises», «500 Days of Summer») som har takket ja til å spille i Oliver Stone-filmen «The Snowden Files».

Stone har nemlig kjøpt filmrettighetene til intet mindre enn to bøker om Snowden. Den ene er «The Snowden Files» fra Guardian-journalist Luke Harding, den andre er basert på romanen til Snowdens russiske advokat – «Time of the Octopus» – som handler om en amerikansk avhopper som rømmer til Russland, og samtaler med sin advokat.

Anatoly har skrevet en russisk roman som vekter hans fiktive varsler mot et 1984-tyranni som har nådd globale proporsjoner. Refleksjonene hans på betydningen av totalitær makt i det 21. århundret skaper en grøssende, forutseende skrekkhistorie, sa Stone i en pressemelding i juni.

Oliver Stone er glad i filmer om aktuelle temaer, som da han laget «W» – om George W. Bush sitt presidentskap – mens Bush fremdeles var president. Han er kjent for å ta opp temaer knyttet til det amerikanske samfunnet, som «Wall Street», «Født den 4. juli» og «Platoon».

Benedict Cumberbatch imponerte ikke spesielt som Julian Assange i fjor.
Benedict Cumberbatch imponerte ikke spesielt som Julian Assange i fjor.

La oss bare håpe den blir hakket hvassere enn fjorårets «The Fifth Estate» – om Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Den Bill Condon-regisserte filmen med Benedict Cumberbatch i hovedrollen fikk aldri mottakelsen den håpte på.

Siden dette er Hollywood er «The Snowden Files» ikke den eneste Snowden-filmen under utvikling. Den andre vil være basert på Glenn Greenwald-boken «No Place To Hide: Edward Snowden, The NSA, And The U.S. Surveillance State» – og bringes frem av Bond-produsentene Michael G. Wilson og Barbara Broccoli.

Stone og Gordon-Levitt ser likevel ut til å bli først ute, med mulig innspillingsstart så snart som desember – så snart han er ferdig med å spille Philippe Petit – og planlagt premiere mot 2016.

Artikkelfoto: SF Norge, Praxis Films