Netflix

Se «The Death of Stalin» (film fra 2017).

Hysterisk, britisk komedie om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

Samtidig er filmen, selv om den tar seg alle mulige kunstneriske friheter, en påminner om den iboende jævelskapen i et nepotisk, eneveldig skrekkregime som det Stalin etterlot seg.

Casten inkluderer Michael Palin som Vjatsjeslav Molotov, Steve Buscemi som Nikita Khrusjtsjov og Jeffrey Tambor som Georgij Malenkov, den i dag stort sett glemte logrebikkja av en partibroiler som i noen få, kaotiske dager etter det fatale infarktet var samveldets formelle leder.

Men den egentlige stjerna er manusforfatter og regissør Armando Iannucci, som er mest kjent for de politiske tv-komediene «The Thick of It« og «Veep», og som med «The Death of Stalin» har laget nok et praktverk av en satire over livet bak sceneteppet på storpolitikkens scene – bare, altså, med en historisk vri denne gangen.

Filmen ble umiddelbart bannlyst i Russland, Kasakhstan og Kirgisistan, og nytes naturligvis best med svart kaviar og et kjøkkenglass fullt av iskald vodka. Na zdrowie!

Vil du heller se…

Noe romantisk? «A Star is Born» (film fra 2018). Bradley Cooper og Lady Gaga i vellykket, musikalsk tåreperse.

Prestisjedrama? «Phantom Thread» (film fra 2017). Besnærende portrett av moteskapergeni på 50-tallet – og hans muse.

En samfunnsbesvisst krim? Se «Unbelievable» (serie fra 2019). Om etterforskningen av seksuelle overgrep og fellene den kan gå i når fordommene får rå.

HBO Nordic

Se «Catherine the Great» (miniserie fra 2019).

Dame Helen Mirren er ikke fremmed for å bruke sine skuespillertalenter til å gestalte kongelige. Denne gangen er det Katarina II, eneveldig keiser av Russland i over 30 år på 1600-tallet, som har æren.

Og også denne gangen gjør Mirren en støvete historieleksjon til levende, pustende materiale.

Dette er ellers en påkostet, flott produksjon der alle som har evnen til å fullstendig fortape seg i overdådige kostymer og prangende omgivelser får sitt, og vel så det. Historien fokuserer på slutten av Katarinas regjeringstid, da de som har peiling på det mener hun gikk langt i å forme støpeskjeen til det som skulle bli det moderne Russland.

Det gjorde hun på tross av et hoff som var preget av omfattende renkespill og midt i en brytningstid der politiske tumulter sto i kø. Og med en potensiell skandalebombe tikkende under tronen: Sitt seksuelle forhold til adelsmannen, generalfeltmarskalken og, æh, «levemannen» Gregory Potemkin.

Seriens fire episoder er alle lagt ut.

Vil du heller se…

En klassiker? «Gudfaren» (film fra 1972). Tidenes mafiafilm! Har du ikke sett den før, kan du tette et et hull i din populærkulturelle dannelse. Se gjerne toeren også.

Komiske predikanter? Se «The Righteous Gemstones» (serie, 2019). Danny McBride og John Goodmans satiriske take på livet som styrtrik, amerikansk tv-evangelist.

«Valkyrien» om igjen? Se «Temple» (serie, 2019). Den britiske remaken av NRK-serien om en illegal medisinsk klinikk i en nedlagt undergrunnsstasjon.

NRK TV

Se «Exit» (serie fra 2019). 

Har inntrykk av at de fleste har binget denne allerede, men har du det ikke og sitter her og lurer på om ukas norske seriesnakkis er verdt å bruke tid på? Herregud, ja.

Ikke at det er så mye her vi ikke har sett før, og til og med enda bedre og mer innsiktsgivende skildret, i filmer og bøker som tidligere har tatt for seg de mørke sidene av rikingmiljøer – fra «Wall Street» til «Bonfire of the Vanities» til «American Psycho» til «The Wolf of Wall Street» til «Succession».

Men det er høy underholdningsverdi i Øystein «Dag» Karlsens saga om de fire kompisene som vanker på Tjuvholmen og bruker millionsalærene fra finansbransjen på horer, kokain og plettfri fasader – mens koner og barn går for lut og kaldt vann og enden på «the long arc of the moral history», for å sitere en av dem, stadig kommer nærmere.

Ja, den serien har en nesten såpeopera-aktig evne til å huke tak i deg – uansett hvor mye du tror på at serien baserer seg på virkelige historier fra finansmiljøet. Iblant overrasker den også med glimt av emosjonell tyngde, og en påminner om at vi har et knippe sabla gode skuespillere i detta landet.

Vil du heller se…

Kvalitetsfilm? Se «Louder Than Bombs» (film fra 2016). Joachim Triers amerikanske film er en studie av sorgbearbeidelse og familiedynamikk.

Sosialdrama? Se «To dager, en natt» (film fra 2014). En historie om frustrasjon og nedverdigelse i finanskrisetidens Europa. Yay!

Action fra 1000-tallet? Se «Det siste kongeriket» (sesong 3, 2019). Gå ikke glipp av Thea Sofie Loch Næss («Natt til 17», «Hjerteslag») som den psykotiske skjønnheten Skade.

TV 2 Sumo

Se «Phantom Thread» (film fra 2017).

Lagt ut på Netflix forrige uke, nå er det TV 2-streamernes tur til å se den siste filmen Daniel Day-Lewis spiller i før han går av med pensjon. Og et slags comeback for hans samarbeid med regissør Paul Thomas Anderson – de to sto bak fabelaktige «There Will Be Blood» i 2007.

«Phantom Thread» når ikke helt opp til den, men er likevel noe av det mest besnærende du kan fortære på Sumo akkurat nå. Filmen tar deg med til 50-tallets London, der moteskaperen Reynolds Woodcock lever av å kle opp samfunnseliten.

I Day-Lewis skikkelse er Woodcock en karismatisk, men manisk kontrollfreak som hjemsøkes av minnet om en avdød mor og lever i symbiose med en søster som tar seg av den daglige firmadriften.

Til denne kruttønna tilsettes en ung elskerinne og muse – rollen som løftet Vicky Krieps fra en obskur tilværelse i Luxembourgs filmbransje til Oscar-nominasjon og Hollywood-karriere. Hva som egentlig gjør at det umake paret tiltrekkes av hverandre, avdekkes smått om senn.

«Phantom Thread» er ypperste filmatisk eleganse, gjennomført til fingerspissene og løftet det siste hakket av filmmusikken, som gitaristen i Radiohead står bak.

Vil du heller se…

Slutten for Pritchett-klanen? Se «Modern Family» (serie, 2009-2019). En ny generasjon har ankommet, og aller siste sesong av den populære komiserien er i gang.

Komisk film? Se «I Love You Phillip Morris» (2009). Svart, men varm komedie der Jim Carrey spiller lurendreieren Steven Jay Russell i en vanvittig, men sann historie.

En moderne fantasy? Se «The Rook» (serie, 2019). Eventyrserie som blander spionthriller-, superhelt- og fantasyelementer.

Viaplay

Se «Vice» (film fra 2018).

Filmen der Christian Bale er totalt ugjenkjennelig i hovedrollen som Dick Cheney, den mektige visepresidenten under George W. Bush.

Da det ble kjent at Adam McKay, som vi først og fremst forbinder med Will Ferrell-komedier (samt det suverene finanskrise-komidramaet «The Big Short») skulle lage film om Cheney ventet vi oss en latterbombe av en politisk satire.

Det ga også traileren hint om.

Og her får vi mange av virkemidlene fra «The Big Short» – som voiceover, surrealistiske meta-scener og brudd på den fjerde veggen. Overraskelsen er at «Vice» egentlig ikke er en utpreget morsom film – snarere en ganske rasende en, som fokus på plutokratiet USA og hvordan en kyniker som Cheney kan snirkle seg vei til toppen av makt-hierarkiet.

Resultatet var, som vi vet, mer våpenindustri, mer oljeutvinning, mer krig i Midtøsten og mer waterboarding. Yay.

Vil du heller se…

Familiedrama? Se «Empire» (serie, 2015-19). Siste sesong av serien om en dødssyk hiphop-mogul og kampen om å arve hans musikk-selskap. 

Action? Se «Ray Donovan» (serie, 2013-18). Gammel traver starter på ny frisk med ny showrunner i sesong 5.

En sterk, norsk film? Se «Blindsone» (film fra 2018). Om et foreldrepar som opplever noe av det verste foreldre kan tenke seg, og et teknisk lite mirakel av en one-take-film.