Det melder SF Norway i en pressemelding.

De fire bøkene i krigsseilerserien til forfatter Jon Michelet har solgt over 635 000 eksemplarer, og NRK har satt produksjonsselskapet Filmkameratene (som også sto bak «Kampen om tungtvannet») til å utvikle den første boka i serien, samt deler av toeren, til tv-serie i seks eller åtte deler.

Det blir ikke billig – faktisk vil det koste over 100 millioner kroner, anslår Filmkameratene-sjef John M. Jacobsen. Det gjør den antakelig til tidenes dyreste norske tv-serie, litt avhengig av hvor mange episoder det er snakk om. Hvis den får grønt lys da.

Forfatteren selv innrømmer å ha blandede erfaringer med filmatiseringer av hans bøker tidligere – «Orions belte» fra 1985 er en tidlig norsk action-klassiker, mens krimserien «Thygesen» fra 1996 ble for generisk – men gleder seg likevel til «En sjøens helt».

-Først og fremst på vegne av krigsseilerne og deres mange hundre tusen etterkommere. Endelig får de et drama som gjør heder på dem, og som kan nå utenfor Norges grenser, sier Jon Michelet til Filter Film og TV.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Oktober forlag
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Oktober forlag

Han skal selv delta i produksjonen som konsulent, men kommer til å ligge lavt.

-Erfaringen fra «Orions belte» er at det går helt fint å overlate dette til de som kan det. Hvis jeg blander meg inn er det fordi jeg reagerer på at det ikke blir realistisk nok, sier forfatteren.

Regissør blir Jarl Emsell Larsen, en av landets mest erfarne serieskapere og mannen bak «Øyevitne», som ble Emmy-belønnet og er solgt for remake til USA.

-Romanserien er et overfødighetshorn og et fantastisk omfattende verk. Det er både reiseskildring, krigshistorie, fortellingen om en førstereisgutt ut i verden, love story og ikke minst historien om Nortraship-skandalen – hvordan norske sivile sjøfolk drev konvoitrafikk med krigsmateriell mellom England og Amerika, ble torpedert i ett sett, og aldri fikk kompensasjonen de ble lovet, sier Larsen til Filter Film og TV.

-Jeg er personlig fascinert av den fordi jeg tilhører den siste generasjonen som husker at Norge var en sjøfartsnasjon i den forstand at alle kjente noen som hadde vært på sjøen og hadde hørt de mest utrolige historier fra livet som sjømann. Det er noe som snart er borte, sier han.

-Utfordringen ligger i å komprimere en så omfangsrik fortelling til en tv-serie. Det gjelder å bevare Michelets ånd, sier Larsen.

Hvem som skal spille hovedrollen som Halvor er ikke klart. Rollefiguren er bare tenåringen i starten av historien.

-Det er mange gode yngre skuespillere i Norge, men de er likevel for gamle til denne rollen. Den vil antakelig besettes av en ung skuespiller vi ikke har hørt om ennå, sier Michelet.