Jack Nicholson – Heath Ledger – Jared Leto – Joaquin Phoenix?

Ja, musikeren, skuespilleren, dyrevernaktivisten og lillebroren til det altfor tidlig døde geniet River Phoenix skal være i samtaler om å spille Jokeren i den annonserte, frittstående filmen om Batmans gamle erkefiende.

Ifølge Variety er det fortsatt ikke satt igang formelle forhandlinger, men regissør Todd Phillips gjør det klart at Phoenix er førstevalget – og bransjebladets kilder i bransjen, som vi får anta er gode, sier at 43-åringen har takket ja.

Ikke bare er Phoenix et ferskt navn i superheltsammenheng – han huskes kanskje først og fremst som besatt av Nicole Kidman i «To Die For», keisersønn i «Gladiator», som Johnny Cash i «Walk the Line» og begikk et nytt karrierehøydepunkt i fjorårets «You Were Never Really Here».

Han har selvfølgelig også et anstrøk av eksentrisitet som bør kle Jokeren. Hvem kan vel glemme da han grodde et digert skjegg, leverte tidenes mest ukomfortable talkshowopptreden og annonserte at han la skuespillet på hylla for å bli rapartist?

Det hele viste seg å være et merkelig in-character-stunt for tøysedokumentaren «I’m Still Here» (2010), som ble etterfulgt av en faktisk pause fra all filmrelatert virksomhet helt til comebacket i Paul Thomas Andersons «The Master» (2012).

Metodeskuespill-evnene er formodentlig noe av årsaken til at Phoenix er etterspurt som den kriminelle klovneprinsen fra DC-tegneseriene. 

Da Jared Leto (for øvrig en annen mann som kombinerer musikk- og skuespill med et visst hell) gestaltet rollen i «Suicide Squad», gikk han langt i å profilere seg som ikke helt nagla overfor andre skuespillere i filmen, som Margot Robbie og Will Smith – ved å sende dem søte, innpakkede gaver som inneholdt alt fra kuler til rotter og cupcakes «de ikke burde spist» (ryktene om at gavene også inneholdt brukte kondomer har Leto i ettertid avkreftet).

Hvis du lurer på hvorfor det nå kommer en annen skuespiller i rollen, er det ikke så rart – Leto er fortsatt ombord som Jokeren i planlagte «Suicide Squad 2» og eventuelle andre filmer som er knytta sammen i DC Extended Universe-serien.

I det som trolig er et forsøk på å distansere seg fra Marvel-strategien, som vi kan slå fast ikke fungerer heeelt for det tradisjonsrike tegneserieforlaget etter at såvel «Batman v Superman» som «Justice League» ble oppfattet som skuffelser.

Todd Phillips’ Joker-film er dermed en av flere planlagte filmer om DC-figurer som ikke skal ha noen sammenheng med Extended Universe-serien – litt på samme måte som tv-seriene «Gotham» og «Black Lightning».

Da kan det selvsagt være lurt å bruke andre skuespillere – slik at forvirringen blir litt mindre total.

Filmen har for øvrig Martin Scorsese som produsent.

PS: DC og Warner Bros utvikler en film om figuren Lobo også – og der skal Michael Bay nå være på plass som regissør.