Ser man det! Mens hans gamle regissørmakker Espen Rønning begir seg ut på den store norske filmen om Roald Amundsen, er Joachim Rønning klar for et Hollywood-prosjekt med bokstavelig talt bibelske proposjoner:

Warner Bros-filmatiseringa om Metusalem, menneskeslektas stamfar som ifølge Første Mosebok oppnådde den mer enn hederlige alderen 969 år.

«Methuselah» er ifølge Deadline et prosjekt Harry Potter-produsent David Heyman – en av filmindustriens aller mest suksessrike – skal ha jobbet med lenge.

Det er basert på et såkalt black list-manus, hvilket vil si at det er rangert som et av de mest lovende historiene i den amerikanske filmbransjen som fortsatt ikke har materialisert seg på filmduken, og ingen ringere enn Tom Cruise er tiltenkt hovedrollen.

Metusela
Metusalem gjengitt i et mosaikkvindu på Canterbury-katedralen i England. Slående lik Tom Cruise, faktisk.

 

Skal godkjennes av Cruise

Ifølge Deadline gir den norske regissørens tilknytning ny vind i seilene på prosjektet. Neste steg skal være omskriving av manuset før det går tilbake til Cruise, formodentlig for endelig godkjennelse.

Dette må vel dessuten bety at Rønnings status i den amerikanske filmbransjen ikke akkurat har dalt etter at den kronglete og forsinkede innspillinga av «Pirates of the Caribbean 5» kom i boks i fjor, og nå er i postproduksjon.

Tidligere har Rønning og Sandberg laget norske blockbustere som «Max Manus» og «Kon Tiki», og før det igjen var de blant de aller første nordmennene som albuet seg inn i amerikansk filmbransje, der de lagde actionkomedien «Bandidas» for ti år siden. De har også regissert episoder for Netflix-serien «Marco Polo».

 

Annen nordmann aktuell for «Deadpool 2»

Da Sandbergs Amundsen-manus fikk støtte av Norsk Filminstitutt tidligere i høst sa produsent Espen Horn i Motion Blur til Filter Film og TV at de hadde valgt å lage filmer hver for seg – for første gang i karrieren – for å utfordre seg selv.

– Det ligger ingen dramatikk i dette, etter å ha jobbet som en duo i så mange år er det naturlig at de vil prøve seg hver for seg, sa Horn.

Rønning er imidlertid ikke den eneste norske regissøren som svinger seg opp i Hollywood om dagen: Deadline melder jaggu også at Magnus Martens er blant de aktuelle til å ta over «Deadpool 2».

Magnus!
Magnus!

Til tross for enerens enorme suksess både kritiker- og publikumsmessig skal det ha skåret seg mellom hovedrolleinnehaver Ryan Reynolds og regissør Tim Miller, med den konsekvens at sistnevnte har trukket seg fra hele greia.

Favoritt til å ta over gigen er «John Wick»-regissør David Leitch, med Martens som en av to andre navn som nevnes som aktuelle. Martens har tidligere regissert den norske actionkomedien «Arme riddere» (som skal remakes med Bryan Cranston og Mila Kunis i hovedrollene) og episoder av såvel «Banshee» som «Luke Cage».