Om ikke annet har i hvert fall «Erobreren» bidratt til å blåse liv i debatten om norsk tv-produksjon igjen, og om det er derfor denne nyheten kommer ut nå aner ikke jeg. Men en potensielt god nyhet er det uansett.

Dagens Næringsliv melder nemlig at NRK har kjøpt rettighetene til en ny serie skrevet av Jo Nesbø kalt «Okkupert». Dette er ikke noe periodedrama og heller ikke basert på noen av Nesbøs eksisterende bøker, men foregår i en fiktiv framtid der russerne har tatt kontroll over Norge og norsk oljeøkonomi.

Trolig blir det en en serie med en politisk brodd.

– Det er en silkeokkupasjon. Hva skjer hvis folk beholder mesteparten av sine privilegier? Hva skjer med oss når vi mister demokratiske rettigheter som vi kanskje ikke er så opptatt av å bruke i dag? Det er slike spørsmål serien vil stille, og som karakterene må ta stillig til, sier Tone Rønning, prosjektsjef for ekstern drama og kultur i NRK, til Dagens Næringsliv.

Dette blir ikke en produksjon i regi av NRK Drama, den skal i stedet produseres av Yellow Bird Productions – selskapet som også stod bak filmatiseringen av «Hodejegerne» og Stieg Larssons «Millennium»-trilogi.

Forfatter Harald Rosenløw Eeg vil også bidra på manusfronten, og innspillingen starter forhåpentlig til neste år. I første omgang vil det lages åtte episoder av serien, skriver DN.

Dette er naturligvis ikke det eneste filmatiske jernet Nesbø har i ilden om dagen.

Britiske Working Title jobber for tiden med filmversjonen av «Snømannen», som Martin Scorsese etter planen skal regissere. Nøyaktig hvor langt man har kommet i prosessen vites ikke, men trolig skrives det for tiden på et manus. Scorsese går i august i gang med et annet filmprosjekt, «The Wolf of Wall Street» med Leonardo di Caprio i hovedrollen.

Dessuten jobber den britiske manusforfatteren og regissøren Sacha Gervasi («The Terminal», «Anvil!») med et engelskspråklig manus til «Hodejegerne», som trolig vil bli laget i løpet av de to neste årene.

 

Her kan du leie:
«Hodejegerne» (basert på en av Nesbøs bøker)
«Arme Riddere» (basert på en historie av Nesbø)