Ja, det kommer en ny sesong av serien som er basert på Bernard Cornwells romanserie «The Saxon Stories» og ble vist på NRK i fjor. Den er under innspilling i Budapest, og der har Jeppe Beck Laursen allerede vært i flere omganger og spilt inn scener.

– Dette er veldig, veldig, veldig moro, sier han til Filter Film og TV etter at managementet Pullman har offentliggjort nyheten.

Laursen er en av disse skuespillerne med et ansikt som kanskje er mer kjent enn navnet – han har blant annet spilt i filmer og tv-serier som «Rovdyr», «Hvaler» og «Død snø», der han i en uforglemmelig scene fikk ha seg med Jenny Skavlan på utedo. Ja, også «Gråtass»-filmene, da.

Masse nordmenn!

Nå dukker han altså opp i «The Last Kingdom», som er en slags «Game of Thrones» fra virkeligheten med sin handling fra England i det 9. århundre – og som hadde norskinger som Tobias Santelmann, Rune Temte, Julia Bache-Wiig og Ole Christoffer Ertvaag på rollelista i første sesong.

Bortsett fra Temte, hvis rollefigur avgikk med døden i første sesong, blir alle etter det vi forstår å se i den nye sesongen. I tillegg til Ingar Helge Gimle i en mindre rolle.

Ser du skikkelig nøye etter, kan du se flere av dem på dette ferske promobildet av hele casten:

tlk

– Jeg vet ikke hvor mye jeg kan si om rollen jeg spiller, men det er en fet og betydningsfull rolle som vokser seg større etterhvert og som varer en stund, sier Laursen.

Kort varsel

Han fikk rollen etter å ha sendt inn en såkalt selftape, altså en video der han filmer seg selv som på en audition. Men opprinnelig siktet han seg mot en annen, mindre rolle.

– Det gikk ut en sånn generell utlysning, tror jeg: «Alle menn i Europa, se på dette«! Så jeg sendte inn en selftape i februar til en rolle jeg ikke fikk, men en måned senere fikk Pullman en forespørsel om jeg ikke kunne lese for en annen rolle. Så jeg spilte inn et par scener og sendte inn, og de ble tydeligvis begeistret. Bare tre uker før opptakene startet den 17. mai fikk jeg beskjeden om at rollen var min, sier han.

– Da gikk jeg rett hjem og så den første sesongen på to døgn. Og til min store glede viste serien seg å være fantastisk bra! sier han.

Takket være flaks og fleksibilitet hos produsentene i BBC America lot innspillingen seg gjøre rundt andre forpliktelser, deriblant innspillingen av en Karsten og Petra-film som til alt overmål også foregikk i Budapest.

– Akkurat da vi hadde to dager fri fra Karsten og Petra-settet var det leseprøver på «The Last Kingdom». Det var surrealistisk å gå rett dit – og sitte i samme rom som alle de jeg hadde binge-watchet hjemme en uke tidligere, sier han.

Svinger sverd

Laursen har vært i gamet lenge (han debuterte i en NRK-serie som 11-åring!) men aldri gjort noe så stort tidligere. Det nærmeste er biroller i Tommy Wirkola-filmene «Hans og Grete» og «What Happened to Monday». Nå får han blant annet bruk for sverdsvinger-egenskaper han lærte seg da han spilte i friluftsoppsetningen «Vikinglandet» på Tusenfryd i 1996.

– Det var der jeg først fikk opplæring i stagefighting, og jeg ble så glad i det at jeg tok utdannelse i det. Nå føler jeg at alt faller på plass, at jeg har gjort alt riktig hele veien og at alt ledet fram til dette, sier han.

Tobias Santelmann som figuren Ragnar i første sesong. Foto: BBC America
Tobias Santelmann som figuren Ragnar i første sesong. Foto: BBC America

Den nye sesongen er ko-produsert av Netflix og kan dermed ventes der en gang neste år.

«Game of Thrones» og «Vikings» har kanskje fått mer blest, men «The Last Kingdom» er faktisk også en jævlig bra serie. Førstnevnte er fullstendig fiction, «Vikings» baserer seg på en figur de lærde strides om har levd, mens denne har flere historiske rollefigurer og tar for seg Kong Alfreds bestrebelser på å samle England for å slå tilbake danskene, som de kaller dem, men som egentlig er en samlebetegnelse på skandinaver. Det er veldig kult at produsentene hyrer inn ekte skandinaver til rollene, istedet for å la tyskere og franskmenn spille oss, sier han.

– Det jeg liker ekstra godt med denne serien er at den er så gritty. Den mangler den Hollywood-glossen over det hele. Ikke for å tråkke på tærne til Kristofer Hivju, altså, men i «The Last Kingdom» er du virkelig med ned i gjørma. Det liker jeg!